Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Město Police nad Metují zahájilo prodej parcel v nové ulici Větrná
banner

Město Police nad Metují zahájilo prodej parcel v nové ulici Větrná

Michaela Plchová, foto archiv

Úterý, 25. dubna 2023

Město Police nad Metují zahájilo prodej parcel v nové ulici Větrná

Město využívá k prodeji pozemků moderní způsob internetové aukce. Ta je oproti obálkové metodě výhodná pro všechny její účastníky.

O chystaném prodeji pozemků v nové ulici Větrná informovalo město již v loňském roce (více ZDE), nyní přikročilo k jejich prodeji, a to formou internetové aukce. „Máme za sebou první úspěšnou aukci, kdy došlo k vydražení pozemku a prodej jde do zastupitelstva ke schválení,“ říká starosta města Police nad Metují Jiří Škop. Ke každému pozemku, který město prodává, bude připravena unikátní internetová aukce, aby lidé, kteří v ní neuspějí, měli příležitost přihlásit se do aukce o jiný pozemek a pozemky byly dosažitelné. „Do léta máme vizi prodat šest pozemků na ulici Větrná, abychom měli finanční prostředky na budování potřebné infrastruktury, které právě teď probíhá,“ říká starosta Škop. Další prostředky město čerpá z přebytku rozpočtu z loňského roku, na dofinancování pak bude hledat další finance v rozpočtu.

V dané lokalitě má město na prodej 16 pozemků. Zájem o pozemky je podle starosty Škopa oproti očekávání zatím vlažnější. „Původně jsme evidovali asi 30 zájemců, se všemi jsme byli v kontaktu a informovali je o postupu příprav i o internetové aukci,“ vysvětluje starosta Škop. O první vydražený pozemek se v aukci ucházeli 3 zájemci, kteří přihazovali. Město si slibuje, že se aukce postupně více rozběhnou, neboť zájemci si budou chtít zajistit nejlepší pozemky. Vyvolávací cena je 1500 korun za metr2 a průměrná velikost je 700 metrů2. Výjimku tvoří větší rohové pozemky a dva rozlohou menší pozemky okolo 500 metrů2. „Nižší zájem je v tuto chvíli daný současnými cenami stavebního materiálu a výší úrokových sazeb u hypoték. Zároveň je to takové vyčkávání, víme, že lidé stavět chtějí. Chápu to, úroky jsou teď opravdu vysoké,“ upozorňuje starosta Škop. Ve chvíli, kdy klesnou úrokové sazby, se podle zkušeností města pozemky ihned prodají.

Město Police nad Metují dříve prodávalo pozemky pomocí tzv. obálkové metody. Moderní způsob prostřednictvím internetové aukce je mnohem výhodnější pro všechny zúčastněné: „Měli jsme obálkovou metodu, otevírali jsme obálky přímo před uchazeči, a přesto to bylo těmi neúspěšnými často zpochybňováno. Pochybnostem jsme zkrátka chtěli učinit přítrž,“ vysvětluje starosta Škop. Internetová aukce umožňuje, že všichni její účastníci na sebe vidí, vidí, kolik kdo přihazuje a jsou označeni unikátním anonymním kódem, který je vygenerován při vstupu do aukce. Teprve po vydražení se ukáže, kdo zvítězil. Druhou výhodou je, že lidé nemusejí doma vymýšlet cenu, jakou v rámci obálkové metody navrhnout. „Mluvil jsem s několika neúspěšnými lidmi z obálkové metody, kteří mi popisovali, jak se snažili doma vymyslet, kolik asi tak dát, a nakonec jim to stejně nevyšlo. Bylo to nepříjemné,“ líčí starosta. Internetová aukce dovoluje pracovat s vědomím vlastní finanční síly a rozhodnutím, kam až chtějí zajít. „Na prodeji nepotřebujeme vydělávat, naším cílem je, aby lidé měli kde bydlet. To je hlavní vize,“ říká starosta a uzavírá: „Pokud by se nám podařilo pokrýt náklady, které s tím máme, budeme rádi. Bude-li to méně, také to zvládneme.“

Informace k pozemkům jsou na webu města Police nad Metují, v sekci Rozvoj města, Nová ulice Větrá. Informace o internetových aukcích ZDE.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)