Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Modlitba pro Martu v Broumově
banner

Modlitba pro Martu v Broumově

Text a foto Michaela Plchová

Čtvrtek, 17. listopadu 2022

Modlitba pro Martu v Broumově

Město Broumov se připojí k oslavám 17. listopadu. Ty budou probíhat na Národní třídě v Praze a mnoha dalších městech po celé zemi.

Akce s názvem Modlitba pro Martu začíná na Mírovém náměstí v Broumově od 17 hodin. Pořádá ji Broumov 2028 ve spolupráci s městem Broumov a ZUŠ Broumov. „Oslovila nás organizace Korzo Národní s nápadem propojit kandidátská města na Evropské hlavní město kultury 2028,“ říká jedna z organizátorek Pavla Jenková a dodává: „Ráda bych pozvala všechny, aby přišli. V dnešní době je důležité ukázat, že svoboda a demokracie je pro nás důležitá.“ Jedním ze symbolů Sametové revoluce se stala píseň Marty Kubišové Modlitba pro Martu z roku 1968. Právě ta na Mírovém náměstí zazní v podání sólistky a učitelky zpěvu Michaely Vojtěchové, kterou doprovodí žáci a učitelé broumovské Základní umělecké školy. ZUŠ nacvičila Motlitbu pro Martu již v rámci přípravy na muzikál Zlatý šedesátý. Na náměstí budou k dispozici svíčky  pro všechny příchozí a v plánu je vytvořit z nich velké srdce.

Úvodní slovo pronese starosta města Broumova Arnold Vodochodský. Jak připomíná, nejedná se jen o výročí Sametové revoluce, jde též o Mezinárodní den studentstva. Letos si připomeneme uplynutí 83 let od tragických událostí, k nimž došlo v Protektorátu Čechy a Morava v roce 1939 a 33 let od Sametové revoluce. „Je to hodně významný den pro nás všechny, protože nebýt Sametové revoluce, nemohli bychom dnes svobodně žít,“ upozorňuje starosta Vodochodský a dodává: „Co se týká pojmu svoboda a demokracie, je třeba si uvědomit, že Sametová revoluce ovlivnila životy nás všech. Dnes máme velký rozkol ve společnosti a lidé, kteří chodí na velké protivládní demonstrace, by si měli uvědomit, že mohou chodit demonstrovat právě díky tomu, že proběhl 17. listopad 1989. Myslím, že lidé na to často zapomínají,“ upozorňuje starosta Arnold Vodochodský.

Na Mírovém náměstí budou k dispozici teplé nápoje jako je čaj a svařák. V případě špatného počasí se akce přesune do sálu Informačního centra.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)