Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Naše Broumovsko na (mediální) mapě Evropy

Naše Broumovsko na (mediální) mapě Evropy

Michaela Mašková, mapa zdroj Journalismfund

Středa, 20. prosince 2023

Naše Broumovsko na (mediální) mapě Evropy

Zpravodajský web Naše Broumovsko uspěl spolu s dalšími 24 projekty ve výzvě Local Media For Democracy, kterou vyhlásil Journalismfund Europe.

Journalismfund Europe (Evropský novinářský fond) vyhlásil v letošním roce unikátní výzvu na podporu lokálních médií a novinářských skupin. V druhém kole se do ní přihlásilo celkem 127 žadatelů z 22 zemí Evropy, z nichž nezávislá porota vybrala 25 projektů. Tato média mají navíc k dispozici mentoring na posílení svého dosahu a modelů financování, aby mohla lépe sloužit svým místním komunitám.

Podpora směřuje do různých koutů Evropy, přičemž počet vybraných médií a novinářských skupin nezáleží na velikosti státu, ale kvalitě návrhů: Bulharsko (1), Česko (3), Francie (2), Řecko (1), Lotyšsko (1), Litva (2), Polsko (6), Portugalsko (3), Rumunsko (3), Slovensko (1), Slovinsko (2) a Španělsko (1). Z Česka uspěl projekt Deníku Alarm, novinářská skupina Okraj a Naše Broumovsko.

Porota, jejíž identita je anonymní, vybrala iniciativy, které působí v tzv. zpravodajských pouštích a zaměřují se na místní komunity s cílem oživit lokální média. Porota vycházela mimo jiné z první srovnávací studie svého druhu o stavu zpravodajských pouští v EU, kterou vypracovalo Centrum pro pluralitu médií a svobodu médií (CMPF). Závěrečná studie bude zveřejněna počátkem příštího roku.

Naše Broumovsko se do výzvy přihlásilo s projektem Participativní žurnalistika pro periferie a budování komunity. Obsahem projektu je uspořádání série novinářských workshopů pro širokou veřejnost. Tato setkání se pod názvem Novinářský simulátor uskuteční v první polovině roku 2024 a budou otevřená všem, kdo mají zájem přinášet zajímavé informace z regionu a lokálních komunit. Workshopy proběhnou pod vedením mediálních odborníků a zkušených novinářů, záštitu nad projektem převzala vedoucí mediální katedry Masarykovy univerzity v Brně a odbornice na regionální média Lenka Waschková Císařová. Druhá linie projektu je zaměřena na posílení vazeb v regionu, zvláště mezi kulturními aktéry, pořadateli sportovních a společenských akcí a webem Naše Broumovsko.

Naše Broumovsko v projektu vyzdvihlo svoji vizi, kterou je posilovat hrdost obyvatel na region, v němž žijí a který – přesto, že je odlehlý a zatížený historickými událostmi – je plný aktivních lidí, kterým záleží na jeho rozvoji. Cílem projektu je tedy také posílit pozitivní mediální obraz Broumovska. Projekt Participativní žurnalistiky je zároveň jedním z původních projektů v bidbooku Broumova na Evropské hlavní město kultury, které se daří dále realizovat.

Více informací o obsahu a přihlášce do Novinářského simulátoru zveřejníme v lednu 2024, případně je zájemci naleznou v lednovém vydání Broumovských novin, Polického měsíčníku a Teplických ozvěn.

Představení celého projektu na stránkách Journalismfund Europe ZDE.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)