Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Návrat vlků do české přírody rozděluje společnost

Návrat vlků do české přírody rozděluje společnost

BONTONFILM

Pátek, 4. června 2021

Návrat vlků do české přírody rozděluje společnost

Dokument Vlci na hranicích vstoupil do kin 3. června. Do české přírody se po 250 letech opět vrátili vlci a spolu s nimi se v médiích začaly objevovat zprávy o útocích vlků na zemědělská zvířata farmářů. Ohlasy na návrat vlků jsou různé, plné emocí a hádek o jejich další osud. Na jedné straně jsou lidé, kteří v nich vidí naději a chtějí je chránit, na straně druhé pak vlci mají své odpůrce, kteří tvrdí, že už do naší přírody nepatří.

Návratu vlků a sporům, které s sebou přinesly, se věnuje dokumentární film Martina Páva Vlci na hranicích. Po uvedení na MFDF Ji.hlava, kde získal Zvláštní uznání poroty, a po předpremiérách v rámci festivalu Jeden svět vstoupil film do českých kin 3. června.

Promítat se bude také v Broumově, kde bude promítání spojeno s debatou v rámci programu Science Café:

Science Café: Vlci na hranicích

Středa 16. června 2021 od 18:00 

Konferenční sál IC Broumov

„I když premiéra nemohla proběhnout v podzimním termínu, téma filmu je stále velmi aktuální a živé. Což ukázala nejen první veřejná projekce v rámci festivalu Jeden svět, ale potvrzují to i průběžné zprávy o útocích vlků na Broumovsku,“ potvrzuje producentka Zuzana Kučerová.

Důležitou součástí uvedení filmu budou i projekce doprovázené debatou se zástupci obou táborů. Bouřlivé přijetí filmu a diskuzi očekává producentka při promítání v Broumově.

Snímek Vlci na hranicích portrétuje dění právě na Broumovsku, kam se v roce 2016 po dvou stech letech vrátila první smečka. Jejich populace začala výrazně zasahovat do života místních obyvatel a drancovat stáda farmářů. Režisér sleduje celkem pět protagonistů přímo z Broumovska s různými postoji k životu i k vlkům. Zatímco pro jedny znamenají naději na ozdravení české krajiny, pro jiné ztělesňují nepřítele vraždícího bezbranná zvířata farmářů, proti kterému není možné se účinně bránit.

„V kouzelné broumovské krajině se odehrává konkrétní lokální a současně obrovsky důležitý a archetypální konflikt: člověk vs. příroda. Zatímco farmářka Lenka přistupuje ke krajině tak, aby nasytila sebe, své děti a pár dalších známých, velkostatkář Jan má velké hospodářství, kterým sytí velké množství lidí, nás v Praze nevyjímaje. Do prvního příběhu vlk zapadá, do druhého ne. Jen těžko se hledat kompromis,“ říká k tématu filmu režisér Martin Páv, jenž na sebe v roce 2018 upozornil ceněným dokumentem Kibera: Příběh slumu.

Prvním impulsem k natočení filmu byly protesty farmářů proti návratu vlků, které se hned od roku 2016 objevovaly v médiích. „Všude hořela všeobjímající debata, jestli jsme my Evropané schopni čelit příchodu něčeho nového a neznámého. Mluvili jsme o změně, ale nedokázali si představit, jaká bude. A do této atmosféry jsem měl pocit, že návrat vlků přesně zapadá,“ dodává Martin Páv.  

Reakce z festivalů podle tvůrců ukazují, že na místním sporu diváci silně vnímají právě širší téma strachu z neznámého a rozdělení společnosti, které se ukazuje často, naposledy například v přístupu k nebezpečí koronavirové pandemie. „Místní farmář, pro něhož vlk znamená obrovské problémy, a environmentalista, pro něhož je důležité zachování živočišného druhu, mohou symbolizovat řadu dalších sporů. Vědecká fakta a argumenty v nich už často nestačí a stojí proti sobě. Mám pocit, že jsme jako společnost vytěsnili emoce z jakékoliv oficiální debaty. Ony tam ale ve skutečnosti zůstávají pod povrchem a občas nekontrolovatelně vyvřou na povrch,“ dodává Martin Páv.

Film vznikl v koprodukci s Českou televizí a za podpory Státního fondu kinematografie. Loni na podzim pak úspěšně dokončil crowdfundingovou kampaň na webu Hithit.cz, která podpořila postprodukční práce.

Distributorem je Bontonfilm.

Biografie režiséra Martina Páva

Martin Páv vystudoval hranou režii na FAMU, krátce nato se však začal věnovat dokumentu. Svoje zkušenosti s hranou režií považuje při natáčení dokumentů za velkou výhodu – primárně mu jde nejen o silné a emočně naplněné příběhy, ale i silné audiovizuální zpracování. Debutoval filmem Kibera: Příběh slumu, který v roce 2018 vyhrál Cenu diváků na MFDF v Jihlavě. V současné době studuje doktorát na MUP, kde se věnuje postkoloniální identitě slumů a měst zemí globálního jihu. Střetávání kultur a jejich vzájemné ovlivňování je jedním z Martinových nejzásadnějších témat, kterým se chce ve své tvorbě věnovat. Neméně důležitým tématem je pro něj i vztah člověka k přírodě a jeho dopady na lidskou psychiku, což do hloubky analyzuje právě ve svém novém filmu Vlci na hranicích, který měl světovou premiéru na švýcarském festivalu Visions du Réel.

Filmografie

Kibera: Příběh slumu (2018) – dokument, MFDF Ji.hlava IDFF (Cena diváků), FIPADOC Francie, Jeden svět Bratislava (Speciální cena poroty), Al Jazeera Balkans a další.

Vlci na hranicích (2020) - dokument, Visions du Réel, Jean Rouch Film Festival, MFDF Ji.hlava 2020 a další.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)