Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Nikdo z nás tu nechce zažít nějaký požár
banner

Nikdo z nás tu nechce zažít nějaký požár

Michaela Plchová, foto archiv Správy CHKO Broumovsko

Neděle, 14. srpna 2022

Nikdo z nás tu nechce zažít nějaký požár

Pravidelné preventivní požární hlídky provádí v lesích SDH Adršpach, Správa CHKO zase likviduje všechna nelegální ohniště. Všichni společně se snaží zabránit potenciálnímu požáru, který by mohl vzniknout kvůli neopatrným návštěvníkům.

Vzhledem k vzrůstajícímu suchu provádějí adršpašští hasiči po domluvě s obecním úřadem každým rokem preventivní požární hlídky. Stejně je tomu i v letošním roce. „Domluvili jsme se s paní starostkou a už dva týdny pravidelně chodíme každý večer na požární hlídky. Víme, kam lidé rádi chodí přespávat a rozdělávat si ohně, všechna ta místa známe. Děláme tedy takové přepadovky,“ říká velitel Sboru dobrovolných hasičů Adršpach Josef Thurik. Hasiči prohlížejí krajinu také dalekohledem, zda někde neuvidí stoupat kouř z lesa a skal. Podle Josefa Thurika je kouř ve skalách také snadno cítit. „Nikdo z nás tu nechce zažít nějaký požár. Dobře víme, jak nepřístupný je to terén. Občas jdu po lese a říkám si, jak bychom to tu asi hasili,“ dodává. Nepřístupné skalní rokle a soutěsky vylučují zásah požární technikou a voda se do nich dostává jen obtížně. Například nedávno měli výjezd k nedohašenému ohništi nad pískovnou, voda se musela vynášet asi 300 až 400 metrů v barelech na zádech, protože jinak by se hasiči k požáru nedostali. „Máme takové batohy a nosíme vodu na zádech,“ vysvětluje Josef Thurik.

V poslední době se hasičům na území Adršpašských skal nikoho překvapit nepodařilo. „Je těžké říct, zda jsou lidé opatrnější po požáru v Hřensku. Podle mě je to v lidech – někdo je opatrný, nerozdělává oheň, odnese po sobě odpadky, přírodu nijak nezatíží a někomu jinému je to zase úplně jedno,“ říká Josef Thurik. Preventivní požární hlídky se zintenzivňují hlavně během víkendů, kdy do skalních oblastí míří zvýšené množství turistů, horolezců a trampů. „Všichni rádi někde přespávají, proto se soustřeďujeme na pátek a sobotu. Víme, v kterých roklích se nejvíce přespává, známe všechny bivaky a podobná místa. Často se stačí nadechnout a hned víme, že tam někdo dělá oheň,“ upozorňuje Josef Thurik.  

Ze zkušenosti Správy CHKO Broumovsko ohnišť ve zdejší krajině přibývá. „Od covidu se do lesů dostává více lidí, a to i návštěvníků, kteří se v lesích neumějí správně chovat a používat zdravý rozum. Někteří lidé jsou opravdu extrémně mimo,“ říká Petr Kuna ze Správy CHKO Broumovsko. Upozorňuje, že i při počasí, které vypadá bezpečně, nemusejí být lidé schopni oheň pořádně dohasit. I na konci října se může stát, že kvůli špatně dohašenému ohništi se oheň dostane do podloží a rozšíří se ke kořenům stromů.

Správa CHKO se proto snaží všechna ohniště, která najde v lesích a ve skalách, likvidovat. „Zadáváme úklidy ohnišť a bivaků. Chceme tím vyslat signál, že ohniště ve skalních oblastech jsou špatně a nechceme tu mít desítky špatných příkladů, které svádí k tomu si oheň také rozdělat. Druhou věcí je, že v okolí bývají dost často odpadky. Není to však pravidlem,“ vysvětluje postup Správy CHKO Petr Kuna. K množství různých ohnišť přispívá podle Petra Kuny také původně dobře míněné turistické přístřešky, které nechaly v minulosti vybudovat Lesy ČR. Ty jsou rozmístěny na některých turistických trasách, například na Pánově kříži. „Dovolím si říct, že téměř u každého druhého přístřešku je ohniště a také nepořádek, bohužel. Veškerá dobře míněná návštěvnická infrastruktura se vrací proti tomuto území a je rizikem, neboť lidé jsou často velmi neukáznění,“ dodává Petr Kuna.

Jak Petr Kuna, tak Josef Thurik však připomínají, že není nic nového pod sluncem, že ve skalách hoří. Častou příčinou požárů je úder blesku do stromu. Většinou se však jedná o požáry menšího rozsahu (například v rozmezí 50 x 20 metrů), které se vždy podařilo včas uhasit. „Výjimkou pak byly požáry na Ruprechtickém špičáku, kde po orkánu Kyril byly rozsáhlé holiny a spousty vyrovnaného klestu do kup, ale to zřejmě zapaloval nějaký žhář. Dělo se to třikrát po sobě, vždycky v úterý po obědě v rozestupu 14 dnů,“ vzpomíná Petr Kuna na požáry okolo roku 2010, kdy shořela plocha větší než hektar.

 

Na fotografiích je hasičský zásah u požáru v roce 2018 v Adršpachu a nelegální ohniště v pískovcových skalách, jejichž úklid zajistila Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Správa CHKO Broumovsko dodavatelem nebo úklid provedli dobrovolní strážci nebo zaměstnanci Správy. Někde zachycen stav před a po úklidu.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)