Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Nová vizuální identita Broumova navazuje na barokní dědictví
banner

Nová vizuální identita Broumova navazuje na barokní dědictví

Petra Kultová, foto archiv Broumov 2028 a Broumov

Čtvrtek, 26. října 2023

Nová vizuální identita Broumova navazuje na barokní dědictví

Od letošního podzimu začíná na veřejnost probleskovat nová vizuální identita Broumova, která pomáhá městu lépe komunikovat navenek i dovnitř. Kombinace zlaté, noční modré a rámování z barokních ornamentů dává na první pohled jasně najevo, s čím si sedmitisícové město spojovat a na co jsou jeho obyvatelé hrdí: barokní dědictví a prostor pro kreativitu. Vizuální identitu vytvořilo renomované Studio Najbrt v úzké spolupráci s lokálním grafickým designérem a s důrazem na hlasy a názory místních obyvatel.

„Broumov jako město doteď postrádal ucelenou a do hloubky zpracovanou vizuální identitu, díky které by mohl jednotně a s jasnou vizí komunikovat dovnitř i navenek,“ přibližuje radní Michal Čepelka důvody vzniku vizuální identity. Je unikátní, že se ke spolupráci podařilo získat cenami ověnčené Studio Najbrt vedené Alešem Najbrtem a jeho partnerkou Zuzanou Lednickou. Za dobu svého působení od roku 1994 se mohou pyšnit vytvořením nového loga a vizuální identity pro Národní galerii, Českou filharmonii či vytvořením loga hlavního města Prahy.

Samotné práci týmu grafických designérů Studia předcházela dlouhá a velmi pečlivá příprava. Cílem bylo, aby nová vizuální identita nesla čitelný otisk města, okolní krajiny a jejích obyvatel. Výsledkem série intenzivních workshopů konaných v rámci kandidatury Broumova na titul Evropské hlavní město kultury 2028 bylo tzv. kreativní zadání, které shrnuje emoce, reálie, tužby a přání obyvatel a obyvatelek Broumova. Hlavní myšlenkou tohoto zadání se stalo motto: Broumov. Prostor tvořit prostor.

„V našem návrhu jednak propojujeme myšlenku vnímání města Broumov jako otevřeného prostoru pro seberealizaci, inspiraci, sounáležitosti či duchovního naplnění, jednak také silnou historickou linku baroka spjatou především s místním broumovským klášterem. Výslednou podobu loga a celkové identity města tvoří grafické prvky v podobě ornamentů rámující otevřený prostor,“ popisuje výslednou vizuální identitu grafický designér Tuan Vuong ze Studia Najbrt a dodává: „Pro nás je teď důležitá fáze postupné implementace vizuálu a teprve reálná praxe ukáže, jak dobře se s ní pracuje a zda funguje.“

Už od prvního skicování byl ke spolupráci přizván coby místní konzultant také Jakub Šleis, grafický designér na volné noze. Ten celý proces vzniku pozoroval a vstřebával informace, aby při nasazování vizuální identity mohl být k dispozici jako lokální podpora. „Spolupráce byla velmi dobrá. Logo a potažmo celá vizuální identita krásně shrnula kreativní zadání vytvořené obyvateli Broumova a velmi dobře se s ní pracuje. Pro mě jako grafického designéra se dobře uplatňuje na letácích, propagačních materiálech, kalendářích nebo třeba hrnečcích a dalších dárkových předmětech,“ pochvaluje si Šleis.

Znamená to, že z grafické tváře města odlétla labuť? „Netřeba se obávat, labuť určitě nezmizela a bude se objevovat i nadále. Vizuální identita Studia Najbrt pracuje s novou podobou labutě v městském znaku. Je třeba oddělovat oficiální symbol města, kterým zůstává erb s labutí, a novým vizuálem od Najbrtů, který slouží ke komunikaci,“ uzavírá Čepelka.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

  • Michal Hrubý
    Datum: 24. 11. 2023 20:02

    Jak se komunikuje navenek i dovnitř?

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)