Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Nové informační tabule připomínají historii zaniklé obce Libná
banner

Nové informační tabule připomínají historii zaniklé obce Libná

Text a foto Michaela Mašková

Úterý, 28. května 2024

Nové informační tabule připomínají historii zaniklé obce Libná

Více než 70 lidí se sešlo v neděli 26. května na akci s názvem Znovuobjevená Libná, která se konala v lokalitě zaniklé vesnice Liebenau. Město Teplice nad Metují zde nechalo umístit dvě informační tabule, které připomínají historii zaniklé obce.

„Máme radost, že se slib, který jsem zde před třemi lety dal, podařilo naplnit,“ řekl na úvod setkání starosta Teplic nad Metují Josef Bitnar. Právě zde se totiž před třemi lety konala komentovaná prohlídka zaniklé obce Liebenau s rodačkou Christel John rozenou Passler, jež přitáhla až překvapivě velký počet lidí se zájmem o zdejší historii. Také z toho důvodu se zde město rozhodlo umístit dvě oboustranné informační tabule. Jedna je umístěná u pomníku padlým v 1. světové válce od Emila Schwantnera, druhá stojí na břehu rybníka, který město v loňském roce revitalizovalo. Vznikl zde přístřešek a místo k tichému zastavení.

Informační tabule odkazují k bohatému životu obce Liebenau. Najdeme na nich soupis obyvatel domů a statků k roku 1939, přehlednou mapu vesnice a množství starých fotografií. Ty zachycují nejen krásu statků broumovského typu, ale také dokládají, jak se zde žilo. Uvidíme na nich hostinec, vinárnu, školu, či momentky ze zimních radovánek i budování pomníku… Při procházení dnes pustým, byť romantickým údolím je již téměř nemožné si představit, že se zde nacházela vesnice čítající na 90 domů…

Místo má však stále svůj význam a je důležité, že jeho historie nezůstává zapomenuta. Nedělního setkání se zúčastnili také zástupci krajanského spolku Heimatkreis Braunau v čele s Erikem Bucholzem, rodačkou z Libné paní Christel John rozenou Passler, vnukem kameníka Franze Breuera (spolupracovníkem sochaře Emila Schwantnera) a dalšími potomky zdejších rodáků. „Cítím s tímto místem hluboké spojení, je pro mě velmi důležité,“ řekl Erik Bucholz, jehož praprarodiče z Libné pocházeli. Ocenil také, kolik lidí se u příležitosti odhalení pamětních tabulí sešlo. „Krajané jsou moc potěšeni, že vznikly a vesnice díky nim není ztracená.“ Vzpomněl i na to, že od dětství v rodině poslouchal o bolesti nad ztrátou Libné, ale také o přetrvávající lásce k tomuto místo. I proto je pro krajany důležité, že v současnosti se vztahy mezi Čechy a Němci znovu navazují a zlepšují.

Potvrzuje to i Michal Bureš, nový ředitel Muzea Broumovska, který se akce rovněž zúčastnil. „Setkal jsem se s Erikem Bucholzem na Sudetoněmeckých dnech a dostal jsem pozvání do muzea ve Forchheimu. Je jasné, že se před námi otevírá nová spolupráce, která dává smysl jak pro Muzeum Broumovska, tak pro celý kraj.“ Jeho slova potvrzuje Erik Bucholz, který neopomněl ocenit skvělou spolupráci s městem Teplice nad Metují a společností Česko-německého porozumění Trutnov – Krkonoše, jehož zástupkyně Štěpánka Šichová se na vzniku tabulí velkou měrou podílela a celou nedělní akcí také provázela.

Informační tabule byly nakonec pokřtěny vodou z místního potoka, který byl prý odjakživa bezejmenný. Při této příležitosti promluvila také Christel John rozená Passler: „To, že jsou tu dnes tabule, pro mě opravdu hodně znamená. Vždy při našich krajanských setkáních totiž ostatní rodáci říkali, že Libná neexistuje, a to mě trápilo. Dnes díky těmto tabulím znovu ožila.“

 

Více o historii Libné ZDE.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)