Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Nové přijímačky: zkušenosti z Broumovska
banner

Nové přijímačky: zkušenosti z Broumovska

Text a foto Bára Fialová

Pondělí, 27. května 2024

Nové přijímačky: zkušenosti z Broumovska

Minulý týden se děti, končící základní devítiletou školní docházku, dozvěděly výsledky přijímacích zkoušek na střední školy a víceletá gymnázia. Neúspěšní uchazeči se zároveň mohli hlásit už do druhého kola přijímacích zkoušek na střední školy. Jak první rok fungující elektronický systém přihlašování vyhovoval rodičům i školám? A co dělat, pokud se vaše dítě nikam nedostalo?

Ředitelé škol z okresu Náchod se shodují na tom, že nový systém šetří práci školám, kterým odpadá papírování a případné organizování dalších kol přijímaček. „Já jsem s tím systémem spokojený, až se vychytají mouchy, a ty už se vychytávaly v průběhu, bude to určitě přínos a zjednodušení pro všechny,“ ocenil systém ředitel Jiráskova gymnázia v Náchodě Pavel Škoda. Na náchodském gymnáziu přijímali na čtyřletý i osmiletý program dvě třídy, tedy celkem šedesát žáků. Na čtyřletý jim přišlo 157 přihlášek, na osmiletý 135.

Jak uvedl ředitel Škoda, u osmiletých oborů se v minulosti stávalo, že rodiče přihlásili dítě jen proto, aby si děti mohly vyzkoušet přijímačky naostro. Ke studiu ale nakonec nenastoupili. „To jsme jim letos rozmlouvali, samozřejmě každý ředitel s jinou intenzitou, protože kdyby nám to udělali, byli přijati a nenastoupili, museli bychom vypisovat další kolo. A pokud by nám to neoznámili včas, zůstalo by dokonce jejich místo trvale neobsazené.”

 

Dobré jméno školy

Na Gymnáziu Broumov otevírali na obou oborech, čtyřletém i osmiletém, jednu třídu po třiceti studentech. Na osmiletý se sešlo 53 přihlášek, na čtyřletý 81. „Důležité pro nás bylo, že jsme měli silný převis přihlášek s prioritou těch, kteří si nás dali jako první volbu. Nevzali jsme tedy nikoho, kdo by k nám vyloženě nechtěl, což právě umožňuje nový systém. Je optimalizovaný přes celou republiku a v tom je jeho velká výhoda. Nám to ušetřilo práci a je spravedlivější vůči žákům,“ myslí si ředitel broumovské gymnázia Jiří Ringel a dodává, že zájem studentů o jeho školu byl letos vyšší než v minulých letech. Možná v tom hraje roli silnější ročník, ředitel Ringel však doufá, že zásluhu na tom má i dobré jméno školy.

„Dřív jsme měli problém naplnit ročník. Letos, kdybychom měli o deset, dvacet míst víc, tak bychom je i obsadili. Když porovnám výsledky přijatých například s výsledky škol z Hradce Králové, tak je vidět, že máme dobré žáky k přijetí. Podařilo se nám přesvědčit žáky s dobrými výsledky, i ty z Police nad Metují nebo Hronova, aby si nás dali na první místo.“

 

Možnost třetí volby

Ředitelka pobočky Střední školy hotelnictví, řemesel a gastronomie Trutnov v Teplicích nad Metují Petra Jansová si stejně jako její kolegové z gymnázií nový systém přijímaček chválí. „Jediné, co nám udělalo čáru přes rozpočet, bylo, že od sloučení v roce 2018 máme sídlo školy v Trutnově, což ale někteří lidé neví. Proto máme několik případů, kdy výchovní poradci podali přihlášku do školy v Teplicích v severních Čechách, kde je shodou okolností stejný obor jako tady.“

Podle jejích slov se počet přihlášek oproti loňsku zvedl asi o třetinu, což odpovídá tomu, že žákům na přihláškách přibyla třetí možnost volby. Loni tak evidovali 200, letos asi 340 přihlášek ke studiu na čtyřleté obory. Asi dvojnásobný převis zájmu na 30 volných míst byl na maturitní obor. Na učební obory škola tradičně vypisuje další kola přijímacích zkoušek.

„Jsme škola druhé a třetí volby, i na maturitní obor ještě byla volná místa v druhém kole. Na učební obory budeme zřejmě vypisovat ještě třetí kolo o prázdninách, takže kdyby se nějaké dítě nikam nedostalo, ať si rodiče zavolají a my jim nabídneme, co bude volné,“ dodala ředitelka.

 

Spokojenost s novým systémem

To není případ syna Zuzany Klimecké ze Žďárek, který se dostal na školu první volby, a to na osmiletou třídu Gymnázia v Náchodě. Podle ní bude elektronické přihlašování „super“, jen co se vychytají mouchy. „Já jsem podávala přihlášku asi pět dní poté, co systém spustili, někdy ve večerních hodinách. Asi desetkrát mi to nahlásilo, že je systém přetížený, ale po hodině a půl jsem byla konečně úspěšná,“ říká maminka ze Žďárek a pochvaluje si, že díky novému systému odpadá běhání do škol se zápisovými lístky. „Jediné, pro co jsem si musela do školy dodatečně dojít, byl výpis vysvědčení.“

Úplně bez problémů a zdržení se naopak podařilo poslat přihlášku Šárce Vávrové ze Suchého Dolu, jejíž syn se úspěšně hlásil na osmiletý obor gymnázia. S novým systémem je spokojená, jediné, co jí mrzí je, že přijímací zkoušky, které se dělají z matematiky a českého jazyka nezohledňují všeobecný přehled, který dítě má. „Na tom osmiletém programu je to ještě podle mě oprávněné, ale na čtyřletém už by přehled zohledněný být mohl. Takhle je to vyloženě o tom, jak se ten dotyčný naučí styl testů Cermatu.“

 

A když to nevyjde?

Dcera Míši Meierové z Hlavňova také od září trénovala testy Cermatu – připravovala se však sama nebo s učiteli v průběhu výuky na základní škole v Polici nad Metují. Příprava se jí vyplatila, dostala se na školu první volby, na Střední zemědělskou školu do Lanškrouna. „Předtím byl ten systém dost chaotický, teď je to za mě přehlednější,“ říká o svých zkušenostech Míša Meierová a dodává: „Jediné, čím jsme si nebyli jistí, jestli máme přílohy nahrát jen jednou nebo ke každé škole zvlášť, tak jsme je radši nahráli víckrát. Jinak systém pak sám pošle zprávu, kde najdeme výsledky, případně i studentům, co se nedostali zobrazí školy, kde jsou volná místa do druhého kola.“

I přesto je v Královéhradeckém kraji několik případů uchazečů, kteří se i přes relativně dobrý výsledek nedostali na žádnou školu, jak uvedl tiskový odbor Královéhradeckého kraje. „Víme o desítkách případů, kdy se uchazeči kvůli špatné strategii nedostali ani na jednou ze tří zvolených středních škol. Přestože to není problém kraje, situace nám není lhostejná, a snažíme se proto alespoň touto cestou rodičům a žákům pomoci najít v dané situaci nejlepší možné řešení,“ informoval náměstek pro školství a sport Královéhradeckého kraje Arnošt Štěpánek.

Pro tyto účely kraj na svých webových stránkách na adrese www.khk.cz/prijimacky zveřejnil formulář. Jeho prostřednictvím mohou rodiče či uchazeči samotní popsat svou situaci a zanechat na sebe kontakt. Následně se s nimi spojí pracovník odboru školství krajského úřadu a pokusí se jim pomoci zorientovat v dostupných možnostech a najít řešení. Formulář najdete zde.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)