Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Nové volnočasové aktivity pro děti díky projektu OnStage

Nové volnočasové aktivity pro děti díky projektu OnStage

Michaela Plchová, foto archiv projektu OnStage

Úterý, 15. března 2022

Nové volnočasové aktivity pro děti díky projektu OnStage

Na podzim by měla v Broumově odstartovat pilotní fáze projektu, jenž přinese nové volnočasové aktivity pro skupiny dětí. Již nyní probíhá jeho příprava.

Již od ledna 2022 běží v Broumově příprava projektu s názvem OnStage. Jedná se o tzv. přenos dobré praxe a přinést by měl vytvoření nízkoprahových volnočasových aktivit pro skupiny místních dětí ze všech skupin obyvatelstva včetně dětí z broumovského Dětského domova. Jejich náplní bude skupinová výuka hry na hudební nástroje, zpěv a tanec. Projekt OnStage plánuje pracovat nejen s dětmi, ale i s jejich rodinami.

Projekt OnStage je přenosem dobré praxe z města Brna do dalších českých a slovenských měst, jedním z nich je Broumov. Město oslovila zaměstnankyně Ministerstva pro místní rozvoj a broumovská rodačka paní Beáta Hanousková a po projednání ho schválil starosta Jaroslav Bitnar. Díky tomu se může celý projekt uskutečnit. Projekt má několik fází, tou první je pochopení toho, co to znamená „příklad dobré praxe“ a její přenos. Druhou fází je přeformování této praxe tak, aby sedla Broumovu na míru. Třetí fází je realizace pilotního projektu.

„Dobrá praxe Brna je o výuce hudebních nástrojů a skupinového zpěvu. Děti se skrze nácvik hudebních dovedností včleňují do majoritní společnosti. Zároveň si osvojují i další pravidla fungování ve společnosti, například se ukázalo, že se zlepšila jejich školní docházka,“ říká koordinátorka projektu Pavla Jenková. Této metodě, která přichází ze Španělska, se říká „El Sistema“ a velmi se osvědčila v Barceloně, kde bylo potřeba začlenit do majoritní populace děti imigrantů. „Vnímám to jako možný dobrý impuls do českého volnočasového systému, který už teď výborně funguje. Je však více zaměřen na jednotlivce. Obohacení může být právě v práci se skupinou,“ doplňuje Anna Smékalová z projektu OnStage a pokračuje: „Zároveň se mohou vytvořit dobré, přátelské vazby mezi dětmi z majority a minorit. To je pro Broumov ústřední téma – nevytvářet segregované aktivity, ani pozitivní diskriminaci, ale přivést děti, dospívající a jejich rodiny společně do výuky a na pódium, zlepšovat tím mezilidské vztahy a budovat tak přátelské sousedské vztahy.“

Projekt OnStage by měl tedy propojit děti ze znevýhodněných skupin obyvatel spolu s majoritou. Všechny kroužky by měly být zdarma a nízkoprahové, tedy dostupné. „Už teď víme, že budeme v rámci projektu v Broumově klást i velký důraz na práci s rodinou, motivovat rodiče, aby tam děti posílali,“ vysvětluje Pavla Jenková výhody projektu OnStage. Původní zaměření projektu bylo specificky na děti ohrožené sociálním vyloučením. „Brzy se ale ukázalo, že to nemá smysl a nikdo to tak nechce dělat. Ať už zástupci romské komunity, nebo zástupci různých institucí jako je ZUŠka a školy. Nikdo z nich neviděl cestu v úzké specializaci na tuto cílovou skupinu, nýbrž vytvoření aktivit na jedné straně nízkoprahových, ale zároveň atraktivních pro děti ze všech skupin obyvatel v Broumově. Tedy pro minoritu i majoritu,“ říká Anna Smékalová.

V pracovní skupině se sešli zástupci dvou romských sdružení Začít spolu a Džas dureder. Přidaly se též maminky, které mají vlastní taneční kroužek a chtějí s projektem spolupracovat. „Nedávno se nám také ozvali další nezávislí Romové a Romky, kteří se o projektu doslechli od terénní pracovnice Anet Farkašové z Centra pro rodinu a chtějí se zapojit,“ upozorňuje Pavla Jenková. Celkově se na tvůrčí skupině sešlo asi patnáct lidí z různých komunit. Byli zde zástupci města Broumov, Ministerstva pro místní rozvoj, zástupci romské komunity, pedagogové ze základních škol, ZUŠ Broumov, Vzdělávacího a kulturního centra Broumov, gymnázia i zástupci kandidatury Broumov2028.

Projekt je časově vymezen do konce tohoto roku. Přípravná fáze probíhá od ledna do srpna a na začátku září by měla odstartovat pilotní fáze, kdy se všechno odzkouší. „My už ale teď víme, že projekt nechceme nabízet jen na čtyři měsíce, protože by nám to nedávalo smysl. Děti by se pro něco nadchly, začaly tam chodit a najednou by to skončilo. Už nyní tedy přemýšlíme, jak ho financovat, aby mohl běžet dál,“ říká Pavla Jenková. Organizátoři by byli rádi, kdy projekt mohl běžet vždy po celý školní rok. Pilotní fázi projektu financuje Ministerstvo pro místní rozvoj. „Pro udržitelnost projektu by bylo nejvhodnější dokázat zkombinovat lokální a státní zdroje. Týká se to nejen financí, ale i lidí, lektorů, zapojených v projektu,“ vysvětluje Anna Smékalová potřebu zajistit další existenci projektu. Již nyní se zapojilo mnoho místních aktivních lidí a zástupců broumovských institucí.  

Zapojit se mohou i další lidé, které by tento projekt zaujal. Stačí kontaktovat Pavlu Jenkovou prostřednictvím emailu pavla.jenkova@aprb.cz. „Vítáme každého, kdo se chce zapojit. Nechceme to nějak omezovat. Další fokusní skupina se sejde 19. května, bude tam představen pilotní projekt a je možné se tohoto setkání zúčastnit,“ říká Pavla Jenková na závěr. Více informací o projektu se dozvíte zde.

 



 

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)