Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Odpadoví premianti: Vernéřovice a Hejtmánkovice
banner

Odpadoví premianti: Vernéřovice a Hejtmánkovice

Bára Fialová, foto archiv obec Vernéřovice

Pondělí, 22. července 2024

Odpadoví premianti: Vernéřovice a Hejtmánkovice

Vernéřovice na Broumovsku obsadily první místo v krajské soutěži Čistá obec za rok 2023. Ve své kategorii od 301 do 2000 obyvatel získala obec ocenění již poněkolikáté. Podle starosty za to vděčí unikátnímu systému odpadového hospodářství, který donedávna ve Vernéřovicích fungoval.

„Lidé si koupili známku na popelnici, až když ji potřebovali vyvézt, což bylo pro někoho dva týdny, pro někoho měsíc. Měli zkrátka finanční motivaci, aby co nejvíce třídili a směsného odpadu měli co nejméně,“ vysvětlil Tomáš Havrlant, starosta obce Vernéřovice, která získala titul i v roce 2020 a v roce 2019 se umístila na 3. místě. „Pak se sice změnil zákon o odpadech, podle kterého nesmíme podmiňovat vývoz popelnice zaplacením za svoz, ale naši lidé už jsou zvyklí třídit,“ doplnil starosta Havrlant s poděkováním občanům Vernéřovic, kteří dbají na to, jak nakládají se svým odpadem. „Díky tomu naše obec doplácí na odpady jen částku zhruba kolem dvou, tří set tisíc korun, což není úplně zásadní položka v rozpočtu obce.“

 

Nejlepší je odpadům předcházet

V dalších kategoriích podle počtu obyvatel se umístily Zlatá Olešnice na Trutnovsku nebo Hronov. O titul Čistá obec soupeří v Královéhradeckém kraji každoročně všechna sídla, která jsou zapojená do systému zpětného odběru a využití obalových odpadů. Nemusí se přihlašovat, účastníky jsou automaticky. Soutěž vyhlašuje a vyhodnocuje společnost EKO-KOM ve spolupráci s Královéhradeckým krajem.

„K vyhodnocení nejlépe třídících obcí dnes přistupujeme už poosmnácté, soutěž je tedy vlastně plnoletá. A během let svého trvání nám ukazuje, jak se přístup občanů k třídění odpadů v průběhu doby zlepšuje,“ řekl náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje pro životní prostředí, zemědělství a vodohospodářství Pavel Bělobrádek. „Stále tvrdím a opakuji, že nejlepší je vzniku odpadů předcházet. Je ale příjemné vidět, že odpad, který přece jenom jako společnost vyprodukujeme, umíme stále efektivněji třídit a následně zužitkovat. A že třídění je dnes v drtivé většině domácností už samozřejmé.“

Třídění odpadů se už dostalo Čechům takříkajíc pod kůži a stalo se skutečně přirozenou součástí jejich života. Systém EKO-KOM využívá aktuálně téměř 6 200 z celkových 6254 obcí v Česku, ve kterých žije 99 % české populace.

„V loňském roce došlo po letech ke snížení množství vzniklého obalového odpadu, kterého v celé zemi bylo přes milion a čtvrt tun. Díky systému se podařilo zrecyklovat nebo energeticky využít milion osmdesát čtyři tisíc tun. Pomáhá tomu dnes už více než 920 tisíc barevných nádob na tříděný odpad, které občané mohou využívat,“ uvedl regionální manažer společnosti EKO-KOM Jiří Záliš. Zlepšování pomáhá důsledná propagace a popularizace třídění odpadů, a to nejen třeba právě prostřednictvím soutěže Čistá obec. V Královéhradeckém kraji se s tímto tématem oslovuje už nejmladší generace, a to například prostřednictvím kreativní soutěže Třídíme s želvou Bellou.

 

Hejtmánkovice na odpady nedoplácí

Už tradičně je vyhlášení vítězů Čisté obce spojené s oceňováním těch nejlepších také v rámci kolektivních systémů ELEKTROWIN a ASEKOL, z nichž ten druhý se zabývá sběrem drobného elektra, spotřební elektroniky, hraček a lékařských přístrojů. V kategorii do dvou tisíc obyvatel odevzdali nejvíce kilogramů v této kategorii obyvatelé obce Hejtmánkovice na Broumovsku.

„Jsme za to moc rádi a příjemná je i finanční odměna, kterou hodláme znovu investovat do odpadového hospodářství,“ řekl starosta Hejtmánkovic Václav Harasevič. „Nedávno jsme udělali nové sběrné místo pro naše občany a stále se snažíme snižovat docházkovou vzdálenost ke sběrným místům. Zavedli jsme popelnici na plasty pro každou domácnost, tím se nám výrazně zvýšila vytříděnost. Teď uvažujeme, že do door to door systému přidáme i modré popelnice na papír,“ dodal Harasevič s tím, že Hejtmánkovice už léta nezvyšovaly poplatek za odpady. Podle jeho slov také jako jedna z mála obcí na odpadové hospodářství z rozpočtu nic nedoplácí. „Za to patří velký dík našim občanům,“ uzavřel starosta. 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)