Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Porušování pravidel vedlo k rázným opatřením
banner

Porušování pravidel vedlo k rázným opatřením

Michaela Plchová, foto archiv Adršpašské skály

Pondělí, 22. srpna 2022

Porušování pravidel vedlo k rázným opatřením

Hlasité pikniky, vyjížďky na paddleboardu i vandalismus – kvůli opakovanému porušování zákazu koupání v Národní přírodní rezervaci Adršpašsko-teplické skály prodloužily Adršpašské skály otevírací dobu a bývalou pískovnu hlídají strážci.

„Á, máme první dva,“ říká jeden ze strážců a přidává do kroku. V protilehlém koutě adršpašské pískovny se z vody rychle vynořuje nahý člověk a prchá ke břehu. Strážce je však vybaven technikou, která mu dává náskok. Rychle volá telefonem svého kolegu a zároveň kontroluje kameru, kterou má připevněnu na prsou, a na niž si každou takovou situaci nahrává. Pak už spěchá k provinilcům. Když k nim doráží, jsou už oba oblečeni a je u nich druhý strážce. „Řešil jsem to protentokrát domluvou, jednalo se o horolezce. Omluvili se a teď je vyvedu ven,“ vysvětluje strážce situaci.

První strážce pokračuje dál podél jezírka. Podle něj lidí, kteří se v bývalé pískovně pokoušejí vykoupat, v horkých letních dnech opravdu přibylo. „Jsou to Češi i Poláci, povětšinou samí turisté. I když sem tam se objeví i někdo z místních,“ říká. Koupání je v bývalé pískovně zakázáno, na březích pískovny jsou umístěny nápisy Zákaz koupání i cedule s piktogramy, jež zákaz jasně znázorňují. Každý rok to však lidé ve večerních hodinách stejně zkoušejí, zvláště ve velmi horkých dnech. „V těchto mimořádně horkých dnech dochází k porušování zákazu koupání v bývalé pískovně a už prakticky dochází i k vandalismu. Zachytili jsme například situaci, kdy skupina kluků vjížděla do jezírka na kolech, nebo sem přišli polští turisté s paddleboardem, pořádaly se zde pikniky i s hudbou… To je neúnosné porušování pravidel chování v národní přírodní rezervaci. Určitě to také není příjemné lidem, kteří se jdou okolo večerního jezírka jenom projít a chtějí si užít klidnou přírodu,“ vysvětluje Kateřina Menšíková z Technických služeb Adršpach. Tuto situaci řešily v minulých letech Adršpašské skály namátkovými kontrolami v přítomnosti Policie ČR a rozdáváním pokut. „To se letos bohužel nedaří kvůli kapacitám policie. Městská policie Trutnov nás odmítla, stejně tak územní odbor policie v Náchodě,“ říká Kateřina Menšíková.

Adršpašské skály se tedy rozhodly vyzkoušet jiný přístup a prodloužit prázdninovou otevírací dobu o další dvě hodiny, tedy až do 20 hodin. „Od konce minulého týdne máme otevřené celé zázemí u vstupu a budeme v tom pokračovat i v příštím roce. Chceme tím omezit příležitost k porušování pravidel,“ říká Kateřina Menšíková a dodává: „Kdo chce tedy po 18 hodině navštívit turistický okruh, může si normálně koupit vstupenku. Zároveň je upozorněn, že koupání je zakázáno.“

Koupající se návštěvníci riskují, že budou přistiženi strážci, kterých se v okolí jezírka pohybuje hned několik. Často někde sedí skrytí v tichu a čekají na svoji příležitost. Strážci přírody mohou návštěvníky požádat, aby se identifikovali a mohou také udělit blokovou pokutu. „Zatím jsme udělovali pokutu ve výši 500 korun. Vzhledem k tomu, že někteří lidé jsou však arogantní a odmítají se podřídit pravidlům, rozhodli jsme se, že budeme dávat pokuty ve výši 2000 korun,“ říká rozhodně strážce. Sám prý musel v minulém týdnu poprvé využít možnosti zavolat na linku 158, protože lidé se nechtěli identifikovat a porušovali pravidla. Celou situaci nakonec řešila broumovská policie a padlo hned několik pokut.

Ke vstupu do Adršpašských skal se po 18 hodině začínají pomalu trousit příchozí. Nenápadná skupina strážců a zaměstnanců pokladny je pozoruje. Nejprve přicházejí dvě mladé ženy, když ale zjistí, že k jezírku se zjevně nedostanou, odcházejí. Po chvíli klidu se ke vstupu blíží hlučná pětice Ukrajinců, tři muži a dvě ženy. Na první pohled je jasné, že se přišli vykoupat. V ruce mají piva a cigarety a strážce jim razantně vstupuje do cesty. Dovnitř je nepustí, neboť na okruhu je zakázáno kouřit. Skupinka tedy posedává okolo a čeká na svoji příležitost. Jeden z nich se pokouší dokonce vyjednávat. Když zjistí, že koupačka nebude, odcházejí. Přicházejí však i lidé, kteří si vstupenku ochotně kupují a vstupují na okruh. „Podařilo se nám díky rezervačnímu systému rozložit návštěvnost, mnoho návštěvníků vstupuje na okruh ještě i po 16 hodině, neboť předtím byla vyčerpaná kapacita. Myslíme si tedy, že prodloužení otevírací doby do 20 hodiny budou turisté rádi využívat. Zvláště ti, kteří mají raději klidnější atmosféru,“ uzavírá Kateřina Menšíková.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)