Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Praha pošle na Broumovsko dalších pět milionů

Praha pošle na Broumovsko dalších pět milionů

-red-, foto archiv

Úterý, 1. října 2024

Praha pošle na Broumovsko dalších pět milionů

Rada hlavního města Prahy schválila včera pomoc pro obce postižené nedávnými povodněmi. Peníze putují hlavně na Moravu, pět milionů pošle magistrát i na Broumovsko. Ve veřejné sbírce na Broumovsku se vybralo dalších 1,9 milionu korun.

„Rychlost poskytnuté finanční pomoci považuji za klíčovou pro postižené obce. Jsem rád, že jsme se jako rada dokázali na této pomoci rychle a pružně dohodnout. Věřím, že i tato pomoc přispěje k rychlému odklizení následků povodní,“ řekl radní hlavnío města Prahy Zdeněk Kovářík (ODS).      

Finanční dar pomohl v Praze vyjednat hejtman Martin Červíček (ODS), který už v září pomohl získat milion korun pro Otovice z prostředků městské části Praha 6. Na základě toho se na něj obrátili zástupci pražského magistrátu. „Chtěli poskytnout peníze lokalitám, na které by se mohlo zapomenout. Obrátili se na mě, zda bych jim mohl dát nějaký tip a dar zprostředkovat. Zákonitě jsem si vybral Broumovsko, které mělo jako jediné v Královéhradeckém kraji padesátiletou vodu,“ řekl k tomu hejtman a nyní nově zvolený senátor za Náchodsko. 

Pět milionů z rozpočtu hlavního města Prahy teď poputuje do Broumova, Hynčic a Meziměstí. „Určitě to půjde na opravy cest a opravy mostku v místní části Ruprechtice a Vižňov. Podrobně to ale budeme řešit, až budeme znát přesnou výši daru,” uvedla starostka Meziměstí Pavlína Jarešová. 

Opravy cest nebo dovybavení místních hasičů má v plánu obec Hynčice, o jejích plánech v reakci na povodně jsme psali zde. Největší škodu na obecním majetku v Broumově způsobila velká voda pod viaduktem v Olivětíně.

 

1,9 milionu korun z veřejné sbírky

Další finanční pomoc se podařilo získat také prostřednictvím veřejné sbírky, kterou otevřela Agentura pro rozvoj Broumovska, k dnešnímu dni se vybralo 1,9 milionu korun. Největší částkou 750 tisíc přispěla nadace Jablotron. Další příspěvek – 50 tisíc korun pro obce zasažené povodní – schválila radnice Prahy 16.

„Ze sbírky se zatím nakoupily čtyři generátory, třicet vysoušečů a čtyři vapky na odstraňování bahna. Také jsme z toho uhradili nákup dezinfekce pro Hynčice a Otovice a platíme z ní bagry, které odstraňují a bahno a naplavenou zeminu,“ řekla koordinátorka pomoci Hana Colby. Ta také upozorňuje, že další vysoušeče zapůjčila Praha 16, která poslala na Broumovsko 2 dodávky plné nářadí na odstraňovaní bahna a úklid v obcích. „Dostali jsme také matrace, které šli postiženým rodinám do Hynčic,“ dodává Hana Colby. Vysoušeče se využily i v dalších obcích postižených povodní, jako například v Teplicích i Meziměstí. Obecně pomoc využily obce podél Stěnavy a Teplice nad Metují.

Dobrovolnická pomoc na Broumovsku už není potřeba. „Všechnu dobrovolnickou pomoc už s díky odmítáme a posíláme dobrovolníky na Moravu,“ upozorňuje Hana Colby s tím, že lidé stále ještě volají a pomoc nabízejí.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)