Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Rozhovory
  • Představujeme studentskou firmu Alkot

Představujeme studentskou firmu Alkot

Michaela Plchová, foto archiv Alkot

Úterý, 28. března 2023

Představujeme studentskou firmu Alkot

O podnikání, studentské firmě Alkot a pozitivním vztahu k penězům jsme hovořili se studentem osmiletého Gymnázia Broumov Adamem Haškem (16).

Jak byste představil vaši studentskou firmu a jak vás to vlastně napadlo?

Naše firma se jmenuje Alkot – název jsme dali do kupy zkřížením našich jmen. Vyrábíme náramky z minerálních korálků a nyní máme v plánu začít vyrábět také náušnice. Firmu jsme založili v rámci předmětu Podnikání, který máme ve škole. Nejdříve jsme chtěli vyrábět kalendáře, ale přehodnotili jsme to. Nakonec jsme se shodli na výrobě náramků – výroba je jednoduchá, je možné vyrábět je i doma.

 

Proč jste si ve škole vybral předmět Podnikání?

Chtěl jsem se naučit něco praktického. První rok jsme měli jenom teorii a v druhém roce jsme už rozjeli firmu. Výstupem předmětu je prakticky si vyzkoušet podnikání. V naší třídě máme celkem dvě studentské firmy. Nás je ve firmě celkem osm, každý má na starosti něco – máme ředitelku Lilianu Polickou, já mám na starosti marketing a pomáhám s obchodem.

 

Jak se vám pracuje v týmu? Myslíte si, že je dobré vyzkoušet si spolupráci s dalšími lidmi?

Největší kompetence má ředitelka a my už od začátku viděli, že není jednoduché naučit se spolupracovat. Ostatní jsou někdy paličatí a musí je umět přesvědčit.

 

Jak vaše firma funguje prakticky?

Všechny komponenty objednáváme z internetu. Máme také obchodního ředitele, který obvolává trhy, snaží se zajistit odbyt. Dva z nás navlékají korálky a vyrábějí náramky.

 

Prodávají se? Kde všude se dají koupit?

Začali jsme v září a nyní už máme prodáno něco málo přes stovku. Náramky je možné koupit přes náš Facebook, v infocentrech v Broumově a v Novém Městě nad Metují, a pak na různých trzích. Teď budeme třeba na Velikonočním trhu v klášteře. Občas je prodáváme ve škole, například na Valentýna jsme spolupracovali s druhou studentskou firmou Bublinky, která vyrábí bomby do koupelí. Společně jsme vytvořili balíčky a prodávali je na Valentýna. Měli jsme také párové náramky, o ty byl též zájem. Uvědomili jsme si však, že spotřební zboží má lepší odbyt. Náramek si většinou člověk koupí jednou.

 

Jak hodnotíte možnosti prodeje? Co je podle vás lepší – přímý kontakt se zákazníkem, nebo internet?

Kdybychom byli větší firma, určitě by se nám víc vyplatilo obchodovat na internetu. Zatím máme na Facebooku minimální prodej. Lepší je to tedy na veřejnosti, protože lidé rádi podpoří studentskou firmu.

 

A myslíte, že vás lidé podporují proto, že vás znají, nebo si umíte představit, že byste uspěli i kdybyste jeli na trhy do města, kde vás nikdo nezná?

Samozřejmě si od nás kupují tety a babičky… Ale to, že jsme studenti, funguje i na cizí lidi. Většinou je to nadchne.

 

Co děláte se ziskem?

Zisk jde do společného bankovnictví, v bance máme založený účet. Peníze investujeme do nákupu materiálu. Na konci školního roku však tato firma spolu s předmětem končí a zisk si rozdělíme rovným dílem.

 

A nemáte chuť v podnikání pokračovat? Vymyslet něco dalšího?

Zatím nemůžeme. Jedině, až budeme plnoletí. Nyní jsme osvobozeni od daní, spadáme do speciální kategorie v rámci školního předmětu.

 

Jak ze své dnešní perspektivy vidíte, co budete dělat dál? Chtěl byste v životě podnikat?

Určitě o tom uvažuju. Často chodím na brigády, ale v čem bych konkrétně podnikal, zatím nevím. Rozhodl jsem se pro předmět podnikání, protože mám rád peníze, respektive být okolo nich. Mám takovou představu, že člověk, který má peníze, je potom svobodnější, je sám sobě pánem. Není tak závislý na své práci jako třeba lidé, kteří mají jen jeden zdroj příjmů. Chtěl bych mít v životě více zdrojů příjmů.

 

Zeptám se na závěr – proč by si lidé měli koupit náramek od vaší firmy?

Když se podíváte na Facebook, tak uvidíte, že naše cena je bezkonkurenční – to je fakt, protože nemusíme odvádět daně. A také proto, že jsme studenti a podpoří nás to. Je to také vhodný a hezký dárek.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)