Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Projekce dokumentu Vlci na hranicích
banner

Projekce dokumentu Vlci na hranicích

Petr Štěpnička

Čtvrtek, 17. června 2021

Projekce dokumentu Vlci na hranicích

Středa 16. června. Horký letní podvečer vybízel k lecčemu, třeba i k ochlazení v místním íčku, kde od šesti hodin probíhala díky Maiwaldově akademii projekce filmu Vlci na hranicích. Dokument, jenž byl uveden v rámci nedávného festivalu Jeden svět, se v Broumově neobjevil náhodou. Jeho téma - jak už název napovídá - pojednává o jednom z největších místních problémů současnosti, tedy soužití vlka s člověkem. Téma natolik jiskřivé, že si zhlédnutí dokumentu nenechalo ujít několik desítek diváků, a to určitě i z toho důvodu, že se po projekci konala debata s režisérem a některými účastníky filmu.

Mladého autora Martina Páva zaujala nejednoznačnost konfliktu, kde nelze jednotlivé skupiny aktérů rozdělit na jednoduše „dobré a špatné“. Silné argumenty existují na obou stranách, jasné pro a proti neexistuje. V tomto duchu se nese i režisérské pojetí snímku, který velmi často využívá poloartové odmlky, kdy rozvášněné debaty pohlcuje tichá atmosféra místní krajiny. Jako by Martin Páv chtěl naznačit, že řešení sporu může teoreticky vězet v jakémsi zklidnění a naslouchání vnitřnímu hlasu (přírody), kde se teprve rozkryjí - alespoň nějaká - východiska.

Zatím jde však jenom o utopii: sedláci a chovatelé z Vernéřovic, které v dokumentu i na místě mj. zastupoval starosta Vernéřovic Tomáš Havrlant, těžko pochopí „sluníčkářské“ argumenty nebo názory - na projekci nepřítomného ekoaktivisty - Jiřího Malíka, který přítomnost vlků přímo spojuje s pozitivním dopadem na zavodnění krajiny. Druhá strana zase oponuje nutností zahlédnutí širších souvislostí, ve kterých nehraje prim zisk a v nichž se jako hlavní cesta bere „nezabíjení“. Podobná stanoviska ve filmu i na debatě statečně obhajovala farmářka Lenka Štíhlová, do které si mělo publikum - ve většině nakloněné místním sedlákům - potřebu několikrát rýpnout, až se paní Štíhlové musela zastat protistrana.

Jinak je však nutné zmínit, že kromě několika drobně vyostřených okamžiků nedošlo - i díky zkušenému moderátorství Michaely Plchové - k žádnému vyhrocení a publikum po zhruba hodinové debatě a krátkém potlesku odešlo pokojně domů (případně do přilehlých restaurací). Kéž se v podobně poklidném duchu podaří vyladit spor člověk vs. vlk.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)