Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Projekt Broumovsko a Valbřišsko – smysluplné stezky

Projekt Broumovsko a Valbřišsko – smysluplné stezky

Lucie Konečná, ilustrační foto M. Mašková, placená propagace

Pondělí, 30. září 2024

Projekt Broumovsko a Valbřišsko – smysluplné stezky

Projekt Broumovsko a Valbřišsko – smysluplné stezky, který připravila a podala Společnost pro destinační management Broumovska (SDBM) v rámci programu Interreg Česko – Polsko, byl hodnocen jako úspěšný společně s projekty dalších 20 žadatelů.

Protože se jedná o česko-polský projekt, je nutná účast polského partnera. Na tomto projektu se tedy budou podílet rovnou dva polští lokální partneři a to: Europejskie Ugrupowanie Współpracy Terytorialnej NOVUM z o.o. a Lokalna Organizacja Turystyczna Aglomeracja Wałbrzyska.

Projekt SDMB nese název Broumovsko a Valbřišsko – smysluplné stezky a jeho hlavní náplní je společná propagace česko-polského pohraničí jako atraktivní turistické destinace s cílem rozvíjet celý region prostřednictvím udržitelného cestovního ruchu. Hlavním tématem je cykloturistika, která je stále oblíbenějším způsobem cestování, aktivního trávení volného času, sportování i zábavy.

SDMB si mimo jiné klade za cíl rozvíjet kulturní turismus a také pomáhat návštěvníkům, kteří chtějí poznat region více do hloubky. Aktivity vyplývající z projektu by měly oslovit aktivní turisty a cykloturisty, zvýšit povědomí o celém přeshraničním regionu jako o jednotném území a podpořit zájem těchto turistů o dlouhodobější pobyty v průběhu celého roku. Zvýšení přitažlivosti regionu pro turisty plánující vícedenní návštěvy a s tím související návštěvnosti obecně, prodloužení turistické sezóny a prodloužení návštěvnických pobytů, by mělo pomoci lokálním firmám a jednotlivcům podnikajícím v cestovních ruchu k rozvoji kvality a rozsahu jimi nabízených služeb. Následně toto všechno pak může vést k nárůstu počtu pracovních míst i tržeb, a tím i ke zlepšení nabídky služeb pro místní obyvatele. Za ideálních podmínek by tak byl zajištěn příliv finančních prostředků z cestovního ruchu do regionu po celý rok.

Hlavním lightmotivem členů týmu ze všech organizací, které při vytváření programu spolupracovaly a spolupracují, bylo a je nabídnout návštěvníkům komplexní itinerář na vícedenní pobyt podle jeho požadavků a preferencí. Tím umožnit každému prožít jím vybraná a navštívená místa s respektem k destinaci a opravdovým zájmem o život v regionu. Doufáme, že rozmanitý výběr vytyčených a popsaných tras s komplexní nabídkou turistických i praktických informací, zaměřených na prožitek všemi smysly, osloví nejen cykloturisty, ale také další potenciální návštěvníky.

Samozřejmě jednou z cílových skupin jsou i rezidenti, u nichž by se prostřednictvím projektu, mělo zvýšit jejich povědomí o atraktivitách nejen ve vlastním regionu, ale také o regionu hned za hranicemi, který je leckdy neprávem opomíjen.

Součástí projektu je i strategie rozvoje udržitelného a pomalého turismu a osm workshopů, které mají nabídnout pohled do udržitelného turismu a na různé současné přístupy k turismu a cestovnímu ruchu nejen subjektům podnikajícím v cestovním ruchu, ale také místním samosprávám a státní správě, nevládním a neziskovým organizacím, destinačním společnostem z okolních regionů, dalším stakeholderům, ale také jednotlivcům z řad veřejnosti, které dané téma zajímá. První workshop se bude konat již v pondělí 4. listopadu v Pellyho domech v Polici nad Metují. Tématem workshopu bude Tvorba kreativních produktů v turismu.

Jedním ze speakrů bude Pavel Pichler z organizace Travelbakers, kde se specializují na vzdělávání v oblasti cestovního ruchu a kde sami o sobě říkají, že: V obcích, městech i regionech vidí obrovský potenciál pro aplikaci principů udržitelnosti, které mohou přispět k rozvoji ekonomiky, zaměstnanosti, životního prostředí a zlepšení životních podmínek místních obyvatel právě díky využití přínosů z cestovního ruchu. Druhým by měl být Krzysztof Wojtas ze Sudety.pro, který spoluvytvářel několik turistických organizací na území Dolného Slezska a nyní provozuje PR agenturu specializující se na propagaci cestovního ruchu, která spolupracuje s místními samosprávami a turistickými organizacemi. Pokud vás nabídka workshopu zaujala a chystáte se třeba i začít podnikat v cestovním ruchu, můžete se přihlásit emailu: sdbm@broumovsko.cz.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)