Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Setkání na téma komunitní energetiky na Broumovsku
banner

Setkání na téma komunitní energetiky na Broumovsku

Zdroj: MAS Broumovsko+ a OBEC 2030, foto archiv OBEC 2030

Středa, 18. ledna 2023

Setkání na téma komunitní energetiky na Broumovsku

Zajímá vás, jaká je cesta k výhodnější energii pro obec či komunitu? Přijďte na setkání na téma Komunitní energetika. 

Strategická rada regionu Broumovsko zve občany a členy místních samospráv na setkání k tématu komunitní energetiky, které se koná ve čtvrtek 19. 1. 2023 od 9:00 v Polyfunkčním komunitní centru Hejtmánkovice (Hejtmánkovice č. p. 64) – sál v 1. patře. Akci pořádá MAS Broumovsko+. Setkáním provede konzultant pro udržitelnou energetiku Mgr. Michal Svoboda, MSc. z projektu OBEC 2030, který se tématem komunitní energetiky dlouhodobě zabývá. Na seminář je nutné se dopředu registrovat. Máte-li zájem se účastnit, prosím, kontaktujte MAS Broumovsko+.

 

Co je komunitní energetika?
Na začátku je důležité položit si otázku – co je komunitní energetika a jaké má výhody? Princip energetických komunit je jednoduchý – obec, její obyvatelé a místní podnikatelé se dohodnou na vybudování vlastního zdroje energie. Takovým zdrojem může být fotovoltaika na střechách obecních i soukromých budov, či vybudování malé elektrárny dle dostupného obnovitelného zdroje. Spoluvlastníci zdroje jsou pak zároveň odběrateli vyrobené energie a případné přebytky prodávají buď do běžné sítě, nebo ostatním občanům obce a blízkého okolí. Z tohoto cyklu tak vypadávají obchodníci a jejich marže na elektřinu.

 

O čem se na setkání bude mluvit?
1) Role obcí a regionů v novém systému decentralizované energetiky.
2) Energetická komunita a energetická společenství coby noví hráči na poli lokální energetiky.
3) Energetická efektivita budov, energetický management a energetické strategie obcí a regionů.
4) Decentralizovaný systém výroby a distribuce elektřiny: malé obnovitelné zdroje energií (energie ze slunce, větru, vody, odpadu, biomasy, jádra země atd.), problematika ukládání energií.
5) Doporučené kroky v energetice pro místní samosprávy.

 

Co je OBEC 2030
Energetický projekt SMS ČR (Sdružení místních samospráv) nazvaný OBEC 2030 vstupuje do pátého kalendářního roku svojí existence. V českém prostředí rozvoje venkova se etabloval jako klíčová platforma pro komunikaci tzv. rurální energetiky, tedy energetika regionů, malých obcí a venkovských oblastí. V protikladu k centrální, nejčastěji státem nebo jeho společnostmi řízené energetice, energetika rurální sestává z malých řešení, které zdroj a spotřebu energií nacházejí ve svém regionu. 

Světem (nejen) rurální energetiky hýbe nový trend a ten se jmenuje komunitní energetika. Jeho technickým základem jsou i nadále lokální řešení, zpracovávající lokální surovinu za účelem její přeměny v energii, která je spotřebována v regionu. Do hry ale vstupují noví hráči a těmi jsou místní “malí” aktéři. Vedle obcí se na energetickém ekosystému začínají podílet místní podnikatelé, zemědělci, ale především angažovaní občané. Vznikají nová, na neziskovém principu založená společenství, zvaná energetické komunity. Prvním z těchto úkolů je zavedení energetického managementu a následně systému sdílení a účtování energií mezi členy. 

Pokud dnes energie vyrábím víc, než sám potřebuji, odprodám tento přebytek prostřednictvím obchodníka distributorovi. Od téhož (nebo i jiného) obchodníka pak tu samou energii koupí můj soused, obohacenou o marži oněch obchodníků a distribuční poplatek. V systému komunitní energetiky si přebytky sdílíme sami mezi sebou. Žádné další společnosti k tomu nepotřebujeme. Energetická společenství bychom proto měli postupně zakládat a seznamovat se s jejich činností. Právě k takovýmto účelům slouží setkání na téma energetické komunity.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)