Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Slavnostní prezentací v broumovském klášteře vyvrcholí vzdělávací projekt Příběhy našich sousedů
banner

Slavnostní prezentací v broumovském klášteře vyvrcholí vzdělávací projekt Příběhy našich sousedů

René Herzán

Neděle, 13. září 2020

Slavnostní prezentací v broumovském klášteře vyvrcholí vzdělávací projekt Příběhy našich sousedů

Poválečná léta na Broumovsku očima německých dívek Dorky Šenkové a Elisabeth Kopáčkové, vzpomínky bývalé teplické starostky Věry Vítové či broumovské farářky Církve československé husitské Jany Wienerové, ale také zážitky horolezců Jaromíra Stejskala a Jaroslava Seiferta ze zdolávání nejvyšších hor světa. Vyprávění těchto šesti pamětníků zpracovali žáci na Broumovsku v uplynulém školním roce v rámci projektu Příběhy našich sousedů.

Životní příběhy pamětníků teď žáci představí na slavnostní závěrečné prezentaci ve čtvrtek 17. září od 16 hodin v sále Dřevníku v klášteře Broumov. Projektu, který realizuje nezisková organizace Post Bellum, se žáci ze základních škol, základní umělecké školy a gymnázia účastní již potřetí díky finanční podpoře měst Broumov, Police nad Metují, Teplice nad Metují a Královéhradeckého kraje.

Šest žákovských dokumentaristických týmů mělo v projektu za úkol najít ve svém okolí pamětníka, natočit s ním rozhovor, zpracovat jeho příběh, navštívit archiv a zdigitalizovat dobové fotografie. Děti si v rámci projektu sestříhaly s pomocí odborníka rozhlasovou či televizní reportáž nebo samy nakreslily komiks a sepsaly životopis. Žáci začali s natáčením rozhovorů už na podzim loňského roku, práci jim ale letos na jaře zkomplikovalo vyhlášení nouzového stavu. I přesto všechny týmy své výstupy dokončily a teď je čeká poslední úkol – představit svou práci veřejnosti. Přijďte se podívat, jak se jim to povedlo!

Za sedm let trvání se do vzdělávacího projektu Příběhy našich sousedů zapojilo přes 5 000 žáků a studentů z více než 760 škol po celé České republice, kteří zdokumentovali na 1 200 pamětnických příběhů. Cílem projektu je předávání zkušeností mezi generacemi, které Post Bellum považuje za nejpřirozenější způsob vzdělávání a chce zpřístupnit touto formou moderní dějiny co nejširšímu okruhu studentů. Žádná učebnice nedokáže tak jedinečným způsobem inspirovat jako vyprávěný příběh.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)