Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Tady se vždycky vyplatilo nakupovat
banner

Tady se vždycky vyplatilo nakupovat

Text a foto Michaela Plchová

Středa, 9. února 2022

Tady se vždycky vyplatilo nakupovat

Protiinflační opatření polské vlády přitahuje do příhraničních obchodů zvýšené množství českých zákazníků

Nakupování v Polsku není v příhraničních oblastech žádnou novinkou. Mnoho zdejších obyvatel je zvyklých nakupovat za hranicemi pravidelně. Polská vláda však od 1. února dočasně zcela zrušila DPH na základní potraviny a zároveň o 15 procent snížila DPH na pohonné hmoty. Důvodem je snaha pomoci lidem zasaženým pandemií a především jde o protiinflační opatření. Nakupování v Polsku tak získalo další rozměr. Vydali jsme se zjistit, zda nízké ceny zlákaly za hranice více Čechů než obvykle.

„Podívej se na tu cenu, to už se vážně vyplatí!“ volá postarší muž na svoji ženu a do výšky zdvihá velké balení pracího prášku. Stojíme v supermarketu v polském příhraničním městečku Mieroszów. Už na parkovišti bylo zjevné, že Čechy zde určitě potkáme. Auta s českou parkovací značkou tvořila skoro třetinu všech zaparkovaných aut. V pondělí vpodvečer jich tu stálo okolo deseti. Zvědavě se rozhlížíme obchodem a okamžitě slyšíme z různých stran češtinu. Paní s dospělým synem prozkoumávají obsah nějaké krabice a hned přepočítávají cenu na kalkulačce. Polský zlotý byl k 7. únoru za 5,34 korun, což je oproti kurzu v polovině ledna další pokles o 6 haléřů (z 5,40). V horizontu posledních dvou let byl nejvýše kurz zlotého v listopadu 2020, kdy se jeden zlotý prodával za 6, 1 koruny. Od té doby setrvale klesá až k současné hodnotě.

„Paní, prosím Vás,“ obrací se na mě starší paní automaticky česky: „Já mám tyhle bonbóny, víte to je taková dobrota a když si vezmu dvě balení, je to ještě levnější. Podala byste mi ještě ty vanilkové?“ Natahuji se do výšky pro bonbony a ptám se, zda tu paní nakupuje pravidelně a zda jí to přijde levnější než dřív: „Nevím, možná… Já sem jezdím nakupovat vždycky, bydlím v Meziměstí.“ Nakládá bonbony do vozíku, spokojeně odjíždí a já přemýšlím, zda bych si je neměla taky koupit.

Oslovuji manželský pár středního věku, jenž se v obchodě trochu nesměle rozhlíží. Na otázku, zda tu nakupují pravidelně říkají, že ne, jsou tu poprvé. Pocházejí z Trutnova a sem je vzal bratranec. Ten je naopak zkušeným nakupujícím. V obchodě se pohybuje rozhodně a ví, pro co sáhnout: „My nakupujeme jenom v Polsku. Tady se vždycky vyplatilo nakupovat. Jsme z Trutnova, ale máme rodinu v Janovicích. Uděláme si vždycky takový okruh. Jezdíme sem do Mieroszówa, protože v Lubawce je ,přečechováno´,“ vysvětluje muž a do rozhovoru se přidává jeho manželka: „Ano v Lubawce je moc Čechů a navíc ten obchod není pěkný, jsou to jen palety se zbožím a úzké uličky. My jezdíme sem, tady je to hezké, mají dobrý výběr a není tu tolik lidí.“ Podle manželů se v Polsku vyplatí nakupovat všechno. Současné zrušení DPH se podle nich na ceně nákupu zase tolik neprojevuje, určité zvýhodnění tu však je: „Nejlepší je tu nakupovat maso,“ říká muž ve světlé bundě: „To jste třeba o padesát korun níž. A není pravda, že je to druhá kvalita. My jsme vybíraví a zdejší maso je dobré. To v Čechách v supermarketu se nám kolikrát stalo, že jsme koupili staré maso.“ Při pohledu do již celkem vybraného chladícího boxu se jeho slova o výhodném nákupu potvrzují. Kilo kuřecích čtvrtek vyjde v přepočtu na 37 korun, kuřecí paličky kilo za 32 korun, kuřecí stehna pak za 27 korun. V porovnání s Českem jsou tedy ceny výrazně nižší. Například akční leták společnosti Lidl nabízí tento týden kuřecí stehna za 64,90 za kilo, prsní kuřecí řízky tam vyjdou na 129 korun za kilo.

Dalšími potravinami, jež v nákupních vozících u Čechů převažovaly, byl olej na smažení ve velkých baleních, toaletní papír, prací prášek, dětské plíny, máslo a již zmiňované maso. Nižší cena potravin se výrazně projevuje na celkové ceně nákupu, nákup pro například čtyřčlennou rodiny je o stovky korun levnější. Že je o nakupování v Polsku zvýšený zájem potvrzuje i pokladní, která na otázku muže, zda by mohl dostat zákaznickou kartu supermarketu polsky odpovídá: „Nemohl. Bohužel jsou všechny rozdané. Ale mám je objednané, vydržte.“

Absolutním tahákem, který však vede Čechy za hranice, jsou ceny pohonných hmot. Jak bylo již zmíněno, polská vláda snížila DPH o 15 procent. Současná cena benzinu a nafty se pohybuje u čerpacích stanic v polské Kudowe-Zdrój okolo 5,21 za litr Naturalu a 5,19 za litr nafty. V porovnání s cenami na českých čerpacích stanicích, je rozdíl okolo 9 korun na litr, při natankování plné nádrže je to znát. Potvrzuje to i onen zkušený pán ze supermarketu. Při rodinném nákupu do Mieroszówa, který podnikají až z Trutnova, neopomene vzít na závěr plnou nádrž: „To my potom, co tu nakoupíme, jedeme zpátky přes Lubawku a tam ještě vezmeme benzín,“ dodává.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)