Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Teplice bezpečně online!
banner

Teplice bezpečně online!

Mgr. Tomáš Hamberger

Pondělí, 10. června 2019

Teplice bezpečně online!

Kyberkriminalita představuje v současnosti jeden z největších společenských problémů, který se vyskytuje napříč generacemi a zároveň není územně omezen. Statistiky bohužel potvrzují každoroční nárůst počtů obětí kybernetických zločinů a Královehradecký kraj patří mezi ty regiony, které řeší trestné činy v oblasti kyberkriminality nejvíce. Častými oběťmi jsou pak děti. Z tohoto důvodu vznikla myšlenka udělat pro žáky základní školy v Teplicích nad Metují něco více, než klasickou přednášku o kybekriminalitě apod., a tak vznikl projekt Teplice bezpečně online!

Cílem tohoto projektu bylo umožnit žákům věnovat se jeden celý školní den tématům z oblasti kybernetické kriminality a nejenom formou besedy, kde jsou žáci většinou pasivními účastníky, ale i formou workshopů, vědomostních a zábavních soutěží, skupinové práce a mnoho dalšího. Žáci se tak mohli prostřednictvím různých aktivit seznamovat s tématy jako je kyberšikana, kybergrooming, hate speech – šíření nenávisti v online prostředí, fake news, ale také s tím, jaké jsou v současné době nejvíce používané moderní digitální technologie, a jaké je jejich využití, případně jejich zneužití.

Velká část projektového dne byla vymezena pro již zmiňovaný kybergrooming, který v současnosti představuje pro děti největší nebezpečí, jelikož cílem kybergroomera neboli predátora je manipulace dětí v prostředí sociálních sítí s cílem vylákat oběť (dítě) k osobnímu setkání, kde pak často dochází k fyzickému či sexuálnímu napadení. Účastníci projektu Teplice bezpečně online se dozvěděli, jak se chránit před těmito agresory a sami si vyzkoušeli, jak je těžké v online prostředí odhalit takového agresora.

Další součástí projektové dne byl také vědomostní kvíz, při jehož úspěšném provedení byla žákovi udělena karta bezpečného uživatele internetu. Velikým potěšením pak bylo, že všichni účastníci projektového dne byli úspěšní ve znalostním kvízu a obdrželi kartu bezpečného uživatele internetu. Celkem se projektu zúčastnilo ve dvou projektových dnech 90 žáků naší základní školy, do projektu se zapojilo i několik našich učitelů a také zaměstnankyně městské knihovny v Teplicích nad Metují a já jim i touto cestou ještě jednou nesmírně děkuji za pomoc při realizaci projektu a ochotu spolupracovat.

Děkuji také všem partnerům, kteří projekt podpořili finančně a zcela jistě tak přispěli ke zvýšení kvality projektu. Na samotný závěr zmíním radostnou zprávu, že na základě pozitivních reakcí účastníků a kladných zpětných vazbách jsme se rozhodli, že již na podzim uděláme další projektový den Teplice bezpečně online!

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)