Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Teplice nad Metují hledají úspornější halu
banner

Teplice nad Metují hledají úspornější halu

Bára Fialová, foto archiv Sportcentrum Teplice nad Metují

Úterý, 9. července 2024

Teplice nad Metují hledají úspornější halu

Vysoké náklady na provoz nafukovací sportovní haly v Teplicích nad Metují staví město před rozhodnutí, jak pokračovat dál.

Nebývalých téměř pět hodin trvalo nedávné zasedání zastupitelstva v Teplicích nad Metují, kde se řešil mimo jiné osud nafukovací sportovní haly. Po zvýšení cen energií v minulých letech se náklady na městskou halu skoro zdvojnásobily. Sportoviště už navíc dosluhuje. Proti uzavření haly se postavili místní, město chce zase hospodařit zodpovědně.

„Co se stane, když se hala v zimě nenafoukne? Už jen ta myšlenka vyvolala zděšení. Najednou bylo veřejné jednání zastupitelstva plné lidí. A to je dobře. Protože v tu chvíli bylo plno návrhů na řešení, plno odmítavých postojů a ve výsledku snad přišlo i pochopení,“ napsal do Teplických ozvěn zastupitel Antonín Novotný. 

Vedení města vytvořilo po prvním emotivním jednání zastupitelstva pracovní skupinu složenou jak ze zastupitelů města, tak zástupců sportovních klubů, kteří bojují za to, aby sportovní hala byla zachována. „Pokud ta hala fungovat nebude, tak bude náš sport pomalu uvadat,“ řekl předseda a trenér místních volejbalistů Jiří Kaplan. „Stejně to vidí mladí fotbalisti, taky hasiči využívají halu na tréninky a na závody,“ dodal.  

 

Když přijde opravdová zima 

Pracovní skupina má za úkol najít cestu, jak snížit ztrátu haly, která ještě před zdražením energií činila i sedm set tisíc korun ročně. V letošní sezóně se ovšem vyšplhala až na milion tři sta tisíc. Výdaje z velké většiny tvoří náklady na energie a mzdy lidí, kteří zde pracují.

„Minulá zima ale byla mírná. Když přijde opravdová zima, tak ta čísla budou zase jiná. Je potřeba se zamýšlet nad provozem nafukovací haly, město se musí chovat jako řádný hospodář. Zatím se zkrátila provozní doba haly,“ řekla místostarostka Teplic nad Metují Věra Prokopová. O ceníku na zimní období se bude ještě jednat. Už teď je ale jasné, že zkrácená otevírací doba bude platit i v zimním období.

„Už v průběhu sezóny budeme dohlížet, zda nová opatření budou fungovat. Jinak budeme za rok sedět nad stejným problémem,“ řekl zastupitel Antonín Novotný, který byl jmenován vedoucím pracovní skupiny a dodal, že vedení města si je vědomé toho, že sport se musí dotovat. Podle Novotného jde však o to stanovit si nějaké hranice. 

Pro srovnání: Broumov má také krytou sportovní halu, podle starosty Arnolda Vodochodského stála v minulé sezóně město dva miliony korun a 300 tisíc dokázala vydělat. „Z městského rozpočtu jsme tak na její provoz dali jeden milion sedm set tisíc. Je to služba lidem, kteří žijí v Broumově a okolí, protože halu využívají i děti a dospělí z okolních obcí,“ řekl starosta Vodochodský.

 

Hledáme možnosti

Na tom, že by hala mohla být využívaná víc, se obyvatelé Teplic většinou shodnou. Svou roli hraje i nově postavený sportovní komplex Artamon v Bukovici, který dělá teplické hale konkurenci. „Je větší a modernější, ale pro mě jako Tepličačku je místní hala dobrá věc. Když mám čas, tak si tady tenis zahraju. I když, kdo hraje lépe a má tu možnost, zajede si na lepší povrch, než je tady,“ myslí si místní obyvatelka Jana Lucas a dodává, že část místních by uvítala, kdyby se postavila hala, která by byla i propojená se školou. Ta má podle jejích slov malou, nedostačující tělocvičnu. „Mohla by tam být i pořádná lezecká stěna, vždyť Teplice jsou horolezecké město,“ dodává.

Na novou, zděnou sportovní halu si přitom město nechalo vypracovat studii, kterou představilo minulý rok veřejnosti. Na projekt, jenž by stál desítky milionů korun, teď však nejsou peníze. Vedení města řeší zatím rozjeté investice, jako například stavbu návštěvnického centra u vchodu do Teplických skal. To by se mělo začít stavět příští rok.

Nová hala však zůstává jednou z hlavních priorit současného zastupitelstva. „Zjišťujeme možnosti dotací, zatím žádná, která by byla určena na budování sportovních center, není k dispozici. Ale projekt stále zůstává jedním z našich hlavních záměrů,“ uzavřela místostarostka Věra Prokopová.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)