Teplice nad Metují jsou ve finále gastro soutěže Svačina roku
Monika Linhartová, studentka Střední školy hotelnictví a společného stravování, Teplice nad Metují, postoupila do finále 3. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare. Celkem 15 finalistů vybrala porota pod dohledem odborného garanta soutěže Mistra kuchaře Vladimíra Picky.
.jpg)
Soutěžící se utkají ve finále 8. prosince v pražském studiu Chefparade+ o ceny v celkové hodnotě 20 tisíc korun a tuňákové výrobky Rio Mare. Do odborné poroty usedne také Jiří Král, šéfkuchař a člen představenstva Asociace kuchařů a cukrářů. Živé finále bude moderovat Markéta Hrubešová. Do soutěže se letos přihlásilo 123 studentů z 35 středních škol.
Mladé kuchařky a mladí kuchaři připravovali v korespondenčním kole originální a rychlou svačinu za použití hlavní suroviny tuňáka Rio Mare. V živém finále ukáží vybraní soutěžící své kulinářské umění před odbornou porotou ve složení Mistr kuchař Vladimír Picka a šéfkuchař restaurace Auerole Jiří Král. Soutěž Svačina roku s Rio Mare bude mít letos i druhou porotu, ve které usednou zástupci pořadatele soutěže a Petra Novotná, food fotografka a food bloggerka.
Odborná porota udělí 1. místo v hodnotě 7 tisíc korun, druhé místo v hodnotě 5 tisíc korun a bronzovou pozici v hodnotě 3 tisíce korun. Zástupci pořadatele ocení jednoho soutěžícího Zvláštní cenou Rio Mare v hodnotě 5 tisíc korun. Školy dostanou produkty Rio Mare ve stejné ceně jako studenti. Ve finále mají studenti na přípravu receptu 20 minut. Hlavní surovinu tuňáka Rio Mare a doporučené suroviny obdrží zdarma, náklady na ostatní použité suroviny jim uhradí pořadatel.
Gastronomickou soutěž pořádá společnost Bolton Czechia, která v Česku a na Slovensku zastupuje oblíbenou značku tuňákových výrobků Rio Mare.
Monika Linhartová - Rýžové rolky s tuňákem Rio Mare
Suroviny (4 porce): 130 g tuňáka Rio Mare v olivovém oleji; 80 g tuňákového krému Rio Mare Paté; 200 g rýže na sushi; 2 lžičky octa; ½ lžičky soli; 1 lžíce cukru; ½ středně velké cukety; 2 ks mořské řasy Nori; 1 lžička šalotky; 1/3 lžičky kopru; ½ skleničky rajčatového pesta; 1 lžička šťávy ze sicilských citronů LiMMi; ½ lžičky japonské sojové omáčky Kikkoman; sezamová semínka.
Postup: Rýži odměřte, nasypte do hrnce, přidejte dvojnásobné množství studené vody a properte. Vodu slijte a postup opakujte asi 6x až 8x.Poté rýži zalijte studenou vodou, přikryjte poklicí a nechte asi 10 minut stát. Poté ji rychle uveďte do varu. Jakmile se začne vařit, stáhněte žár na minimum, aby se var udržel a vařte dalších 15 minut. Rýži nesolte. Po 15 minutách rýži odstavte, sejměte poklici, ale jen na okamžik - hrnec ihned přikryjte čistou suchou utěrkou a poklici vraťte zpět. Rýži takto nechte dojít ještě 20 minut. Ve skleničce smíchejte 100 ml horké vody, ocet, cukr a sůl. Rýži poté přemístěte do větší keramické, skleněné nebo plastové mísy. Rovnoměrně ji rozprostřete plastovou špachtlí nebo dřevěnou vařečkou, rovnoměrně polijte asi polovinou ochuceného octa a opatrně promíchávejte - rýži je třeba spíše převracet, než míchat, aby z ní nevznikla kaše. Pokud rýže uspokojivě absorbuje ocet, můžete přidat - rýže nesmí být mokrá ani příliš vlhká, tekutina nesmí zůstat na dně. Správně uvařené rýžové zrnko je pružné a lepivé, ale nikoliv mazlavé. Plátky mořské řasy Nori rozložte na utěrku a fresh folii, potřete tuňákovým krémem Rio Mare Paté a poklaďte plátky blanšírované cukety. Připravte si tuňáka Rio Mare v olivovém oleji, olej slijte a přidejte drobně krájenou šalotku, kopr a navrstvěte na cukety. Poté zaviňte a vložte do předem připravené, rozprostřené rýže. Vytvořte tvar a obalte v bílém a černém sezamovém semínku, nakrájejte na kousky. Na talíři podlijte rajčatovým pestem a ozdobte.