Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Uslyšíme letos na Silvestra na Broumovsku petardy?

Uslyšíme letos na Silvestra na Broumovsku petardy?

B. Fialová, M. Mašková

Sobota, 30. prosince 2023

Uslyšíme letos na Silvestra na Broumovsku petardy?

Ministerstvo vnitra se obrátilo na obce a města s prosbou, aby letos 31. prosince, případně na Nový rok, upustily od ohňostrojů. Zároveň požádalo starosty, zda by mohli požádat občany svých obcí a měst, aby nepoužívali zábavní pyrotechniku. Zjišťovali jsme, jak k tomu obce na Broumovsku přistupují.

Těsně před koncem letošního roku se obrátilo ministerstvo vnitra na obce a města s prosbou, aby letos na Silvestra či Nový rok upustily od ohňostrojů. Ministr Rakušan k tomu uvedl: „Důvod je, myslím, nasnadě. Naše země zažila před Vánoci dva šokující násilné činy spojené se střelbou. Tyto události se bolestně dotkly mnoha lidí a rodin osobně, nepřímo pak v podstatě každého z nás. To nejmenší, co můžeme jeden pro druhého v téhle době udělat, je nezvyšovat nervozitu a neprohlubovat napětí a případná traumata, která po sobě tohle násilí zanechalo. Oslavit příchod nového roku lze i bez petard, dělobuchů a rachejtlí.“

Vzhledem k tomu, že obce a města na Broumovsku většinou nemají ve zvyku pořádat obecní ohňostroj, jedná se především o výzvu občanům, aby prosbu ministerstva respektovali. Prostřednictvím svých webových stránek, sociálních sítí i obecního rozhlasu ji proto sdílela většina obcí a měst na Broumovsku včetně Martínkovic, Police nad Metují, Adršpachu, Machova, Otovic, Meziměstí nebo Teplic nad Metují. Nikde ale ohňostroje výslovně nezakázali. Například na facebookovém profilu Teplic nad Metují najdeme doporučení: „Starosta města doporučuje všem spoluobčanům, aby 31. prosince, případně na Nový rok, upustili od ohňostrojů a používání další pyrotechniky."

Prosbu ministerstva podpořilo také vedení obce Šonov a požádalo obyvatele obce, aby oslavili příchod nového roku bez petard, dělobuchů a rachejtlí. „Nemůžeme to nikomu přikazovat, ale věříme, že většina z vás pochopí napětí ve společnosti, která je po násilných činech před letošními vánočními svátky otřesena a potřebuje především klid a prostor na zpracování emocí, které tento hrůzný čin doprovázejí,“ sdílela na svém facebookovém profilu obec Šonov. „Chceme vyjádřit sounáležitost s těmi, kteří přišli o své blízké,“ okomentovala toto sdělení občanům pro Naše Broumovsko starostka Šonova Monika Hornychová. 

Starostka města Meziměstí Pavlína Jarešová řekla, že v jejich městě naštěstí neznají nikoho, koho by tragédie z 21. prosince přímo zasáhla. „I tak jsme z toho byli smutní a chápeme to. Obyvatelům Meziměstí jsme prosbu tlumočili. Obávám se jen, že ti, kteří mají pyrotechniku nakoupenou, budou ji stejně bouchat, a to tedy nejen na Silvestra, ale v průběhu ledna, února, března. A to je ještě horší, protože na Silvestra to každý čeká, staří lidé i pejskaři jsou na to připraveni. Ale když to pak bouchne nečekaně, lidé i zvířata se hrozně leknou,” řekla.

 

Prázdné gesto, nebo vyjádření solidarity?

Ne všechna města přistupují k výzvě stejně. Například Trutnov se svého novoročního ohňostroje na trutnovském Bojišti nevzdá. „Vyjádřit soustrast tím, že se vzdáme několika minut zábavy, mi přijde jako prázdné gesto. Vhodnějším uctěním památky zesnulých obou tragických událostí by podle mě bylo, pokud bychom se alespoň na pár dní k sobě dokázali chovat o něco laskavěji a odložili nenávist. Příchod nového roku je odedávna symbolem nového začátku. Přivítejme ho společně na trutnovském Bojišti v naději, že bude o něco lepší než ten letošní. I zde můžeme vzpomenout a vyjádřit soustrast například zapálením svíčky. Věřím, že sdílené prožitky jsou správnou cestou tímto směrem. Zrušení ohňostroje není řešení a jsem rád, že tuto filozofii s námi sdílí i řada dalších měst,“ vyjádřil se starosta města Trutnova Michal Rosa.

Naopak vedení města Náchoda se v návaznosti na prosbu ministra vnitra rozhodlo novoročního ohňostroj zrušit. „Náchod se tak připojí ke zmírnění napětí ve společnosti, která je po násilných činech před letošními vánočními svátky hluboce otřesena. V neposlední řadě tím chceme vyjádřit solidaritu rodinám všech obětí, zmíněné události se dotkly mnoha lidí a potažmo každého z nás. V současné době řeší Policie ČR cca 60 případů výhružek i schvalování masakru na Filozofické fakultě UK. I proto jsme přesvědčeni, že toto rozhodnutí, které možná zklame nejednoho příznivce velkolepých oslav, naopak přispěje ke zvýšení bezpečnosti v průběhu oslav nového roku 2024 a zmírnění nervozity a napětí,“ vyjádřilo se vedení města.

Na nevhodnost používání petard a ohňostrojů na Silvestra a Nový rok upozorňují však již dlouhodobě ochránci přírody a vůbec všichni, kteří si uvědomují dopad na psychiku a zdraví zvířat a životní prostředí. Například Společnost pro ochranu zvířat zaslala vládě otevřený dopis, kterým vyzývá k zákazu prodeje tzv. zábavní pyrotechniky. Znovu tak upozorňuje je, že výbuchy děsí zvířata, poškozují zdraví a ovzduší a pyrotechnika bývá často nebezpečná i samotným uživatelům.

Vzhledem k tomu, že vedení obcí a měst domácí ohňostroje výslovně nezakázala, je na každém, jak se k výzvě postaví. Uslyšíme a uvidíme na Silvestra.  

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)