Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Velká voda rozdělila Teplice

Velká voda rozdělila Teplice

Text a foto Michaela Mašková

Čtvrtek, 3. října 2024

Velká voda rozdělila Teplice

Město Teplice nad Metují má za sebou bouřlivý průběh zastupitelstva, na kterém se – kromě jiného – debatovalo o situaci ohledně povodní. Ačkoli škody na majetku nebyly zásadně velké, městem se táhne spor. Zastupitel David Duda podal stížnost na činnost povodňové komise a starostka Věra Prokopová nyní hledá odpověď na otázku, zda skutečně někdo pochybil.

Na úterním zastupitelstvu (1. 10. 2024) byl původně jediný bod k projednání – nákup vyvážecí techniky. Další body navrhované zastupitelem Davidem Dudou (Pro lepší Teplice) – projednání finanční pomoci lidem postiženým povodněmi a návrh na rekonstrukci mostku poškozeného vodou – zastupitelé neodhlasovali. Přesto se nakonec v diskusi staly povodně hlavním tématem zastupitelstva, na které dorazily necelé dvě desítky občanů z Teplic nad Metují a Zdoňova.

Důvodem, proč zastupitelé na pořad jednání pomoc lidem postiženým povodněmi nezařadili, bylo podle slov místostarosty Antonína Novotného (Svornost) především to, že v Teplicích nad Metují taková pomoc není potřeba: „Podle našich zjištění jsme nenašli nikoho, komu by spadnul dům, nebo by nestačila pomoc pojišťovny.“ Město  chce případnou pomoc řešit individuálně: „Pokud by někdo o finanční pomoc požádal, budeme to řešit,“ řekl k tomu zastupitel Petr Metelka (Svornost).

Na Broumovsko přitom právě dorazila pomoc z pražského magistrátu ve výši 5 milionů korun a také v místní veřejné sbírce se vybralo 1,9 milionu korun. Na dotaz, zda se také Teplice nad Metují připojí k potřebným, uvedla starostka města Věra Prokopová: „Měli jsme k tomu jednání na DSO Broumovsko spolu s hejtmanem Martinem Červíčkem. Rozhodlo se, že vzhledem k procesním postupům dostane pomoc Broumov, Meziměstí a Hynčice, a ti ji dále mohou přerozdělit těm, kdo o ni požádají.“ O možnosti využít darované finanční prostředky bude město podle jejích slov teprve jednat.

 

Škody nebyly velké

Město Teplice nad Metují patří k jedněm z míst, které voda zasáhla. Metuje byla během povodní na 3. stupni, zatopila Střmenské podhradí, údolí podél silnice od vstupu do skal až do Teplic, fotbalové hřiště proměnila v jezero, provalila se parkem a vylila se v Dolních Teplicích, Javoru a Dědově, zkrátka všude tam, kde domy stojí v říční nivě. Ohrožení přicházelo také ze Zdoňova, kde se rychle plnil rybník a část obyvatel byla na nějaký čas evakuována. Hrozící protržení hráze nakonec vyřešil zásah profesionálních hasičů, kteří za souhlasu dotčených orgánů vytvořili za pomoci bagru odtok.

Podle Michaely Kajnarové z investičního odboru města nebyly však škody nakonec tak velké, jak se původně mohlo zdát. „V Dolních Teplicích voda lidem zaplavila především sklepy a dovnitř se ve většině případů dostávala odspodu, kanalizací. Více pak byly postiženy některé domy v Javoru a Dědově,“ říká Michaela Kajnarová, která se osobně podílela na zjišťování škod. „Procházela jsem dům od domu v Javoru a v Dědově, kde bylo té vody vážně hodně. V Dolních Teplicích jsem přišla tam, kde si o pomoc požádali,“ uvedla pro Naše Broumovsko.

Vodu ze sklepů odčerpávali hasiči a postiženým lidem město zapůjčilo vysoušeče – v Teplicích nad Metují o ně požádaly čtyři rodiny, jednomu obyvateli zapůjčili kontejner a pytle na vyplavený nepořádek z kůlny a mokré dřevo. Dále město pomáhá se zprostředkováním technické a odborné pomoci: „Pomáháme například jednomu majiteli chalupy v Javoru. Chalupa už byla před tím ve špatném stavu a povodeň ji jen dorazila. Chodíme k němu se statikem, aby mu poradil, jak postupovat. Bohužel dům se bude muset zbourat,“ řekla Kajnarová s tím, že v tomto případě jde o jeden z mála případů, kdy se město pomáhalo vyřizovat pomoc z úřadu práce. Podle Michaely Kainarové byli lidé za pomoc vesměs vděční a děkovali.

Ne však všichni. Na zastupitelstvo přišla také Petra Hlubočková, která se svojí rodinou žije v Dolních Teplicích. Její dům byl jedním z prvních na ráně, kam se voda dostala. „Od neděle nám šla voda ze záchodu dovnitř do domu, museli jsme ho zaslepit stavební pěnou. Věci jsme nastěhovali nahoru a děti poslali k babičce. Město nám dalo šest pytlů a řeklo, že to musí stačit. Kdybychom náhodou neměli vlastní písek, natekla nám voda všude,“ vyjádřila svoji nespokojenost na zastupitelstvu. Podobná slova o nepřipravenosti města bylo možné najít v několika dalších komentářích na FB profilu Pro lepší Teplice. Na FB profilu města komentáře nebyly žádné, neboť město během povodní možnost komentovat příspěvky zrušilo.

 

Mezi zastupiteli probíhá spor

Nespokojenost s postupem města během povodní vyjadřuje zastupitel David Duda, který je majitelem budovy bývalého mlýna. Svůj spor s městem zveřejnil na facebookovém profilu Pro lepší Teplice, kde rovněž zveřejnil svoji emailovou komunikaci s místostarostou Antonínem Novotným. V ní se veřejnost mohla dočíst, jakým způsobem jejich komunikace v průběhu povodní probíhala. Článek k tomu zveřejnil také Náchodský Deník, který o sporu informoval. Podle zastupitelů města však nebyly zveřejněny všechny emaily, ty zásadní podle nich chyběly.

Celý konflikt začal mezi místostarostou Novotným a zastupitelem Dudou, který je majitelem mlýnského náhonu. Duda Novotného obviňuje z pozdního odpouštění rybníka ve Zdoňově a ohrožení obyvatel Zdoňova, Bučnice, Teplic nad Metují, Javora i Dědova. Zároveň je přesvědčen, že povodňová komise města pochybila. „Podal jsem stížnost na krajský úřad na činnost povodňové komise, na její nepřipravenost a na starý povodňový plán z roku 2015. Až do soboty nikdo nečinil,“ řekl k tomu pro Naše Broumovsko David Duda. Jeho cílem je podle slov odvolání místostarosty Novotného z funkce a odvolání tajemnice. Stížnost byla z krajského úřadu předána na odbor životního prostředí města Broumova, kam spadá. Výsledek šetření zatím nebyl oznámen.

K celé situaci se na zastupitelstvu vyjádřila starostka města Věra Prokopová (Změna pro město), která byla v čase povodní mimo republiku a nemohla dění sledovat přímo. „Pan Duda mě upozornil na svá podezření, která má vůči práci povodňové komise. Oslovila jsem proto nejrůznější státní orgány, instituce a firmy a nyní čekám na jejich vyjádření. Do té doby, než je budu mít, se k situaci nebudu vyjadřovat,“ řekla.

Na dotaz Našeho Broumovska pak uvedla, že o posouzení postupu povodňové komise požádala ředitele závodu Povodí Labe Bohumila Pleskače, Správu CHKO Broumovsko, Ministerstvo životního prostředí ČR, Městský úřad Broumov, a dokonce i na Ministerstvu vnitra ČR podle paragrafu 106 o svobodném přístupu k informacím zjišťovala, zda byla na město podána nějaká stížnost. Dále jednala se starosty České Metuje a Adršpachu, kteří potvrdili, že město Teplice nad Metují s nimi bylo během povodní v kontaktu. U společností ČEZ a VAK si také ověřovala, z jakého důvodu byla vypnutá elektřina a zda nedošlo k nějakému poškození na rozvodech vody. O písemné vyjádření k postupu povodňové komise požádala také její teplické členy.

„Až budu mít všechna vyjádření písemně pohromadě, zveřejním jejich výsledky. Ráda bych také udělala nějaké setkání s veřejností, abychom to celé znovu probrali,“ řekla Našemu Broumovsku starostka a dodala: „Cítím potřebu povodňovou komisi bránit, protože vím, že ti lidé tu byli 72 hodin v kuse. Uhlídali celý tok od Libné až po Dědov, aby se nikde nic neucpalo, nevznikly další povodňové potíže.“

 

Aby se problémy neopakovaly

Velká voda přišla a odešla, a kromě táhnoucího se konfliktu zanechala za sebou ve městě také potřebu zjistit, kde by mohl být při další vodě problém. „Měli bychom se zabývat nastalou situací s vodou, aby se všechno srovnalo. Především vůči občanům,“ řekl na setkání zastupitel Jaroslav Martinec (KSČM a NK). Podle něj je teď nejdůležitější, aby byly všechny problémy zmapované a neopakovaly se při další velké vodě.

Povodňová prohlídka toku se dělá pravidelně každý rok na jaře na pokyn povodňového úřadu. Kromě zástupců města se jí účastní další zainteresované strany včetně třeba zástupců VAKu. Povodí se projde a poukáže se na to, co v korytech vadí. „Problém je v tom, že lidé často nerespektují upozornění, že mají odstranit tu kterou překážku. Povodí má zase svázané ruce kvůli Správě CHKO, která často nedá souhlas s prořezáním překážejících stromů apod.,“ vysvětlila starostka. Nyní doufá, že by povodně mohly napomoci tomu, aby Správa CHKO nyní dovolila více pročistit koryta řek. „Už jsme dali podnět na vodoprávní úřad a termín prohlídky se ladí. Půjdeme od Zdoňovského potoka až dolů, každá obec to pak má dát do svého protipovodňového plánu. Přizvali jsme také Správu silnic, protože když se pak něco řeší, rozhodují majetkové vztahy, které nejsou jednoduché,“ říká starostka a upozorňuje na to, že břehy spadají pod Povodí Labe, opěrná zeď u silnice zase Správě silnic, a tak není jednoduché se na opatřeních často dohodnout.

Pro mnoho obyvatel Teplic nad Metují je však důležitá ještě jedna věc, a to zklidnění situace ve městě. Dlouhodobý konflikt, který se mezi zastupiteli táhne a který vygradoval kvůli povodním, není lidem příjemný. Jak řekla na zastupitelstvu obyvatelka Teplic Klára Muchová: „Už nás to jako občany nebaví. Měli byste se zamyslet nad tím, jak se k sobě chováte a hájit především zájmy občanů.“

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

  • Petr Meisl
    Datum: 4. 10. 2024 14:11

    Po přečtení nevím, co dodat k celé situaci, jak funguje nynější radnice, včetně tajemnice MÚ. Díky tomu, že místostarosta asi dle všeho zastupoval starostku, je za vše tedy odpovědný on! Po konzultaci se starostkou, je do nebe volající, když starostka se odkazuje, že předešlí zastupitelé, (jako pan Brandejs, paní Ing. Fichtnerová) jako starostové nekonali, neaktualizovali povodňový plán od roku 2015. Tito zastupitelé jak pan Bitnar tak nynější paní starostka paní Prokopová, tam již jsou minimálně 3 roky a někteří, konkrétně dokonce 7 roků, tak se ptám, co dělali oni, nynější starostka ( dříve jako místostarostka) za dob starostování pana Bitnara a co on jako starosta, a i v předešlém volebním období co jako starosta dělal a jak konal a jak na toto dohlíželi i zastupitelé! Je do nebe volající, a i snad drzé, že se nyní starostka paní Prokopová schovává za lidi před 9 roky. Všichni, jak pan Bitnar, tak nyní paní starostka Prokopová, místostarosta a další zastupitelé se schovávají za jejich nečinnost a hlavně povinnosti. Je tam i dost zastupitelů z minulosti, jak pan Suchánek, Metelka, Martinec a další, kteří měli konat a nekonali! Nyní je pan Martinec chytrý jako rádio a odvolává se na kde co i nyní a když měl konat, tak jen asi přihlížel a také nekonal. Pak se není co divit, když se občané Teplic a přilehlého okolí domáhají vysvětlení a náprav. Z mého pohledu již starostka paní Prokopová, bývalý starosta rosta pan Bitnar, tajemnice a další koalice měli by zvážit rezignaci ke spokojenosti občanů Teplic, ale i třeba z mého pohledu, jako majitele nemovitostí v Dolních Teplicích. Oni si určitě neuvědomují, že pracují za naše daně. Do dnes není nikdo schopen vyvěsit na úřední desku, kam zmizelo 30 mil. A na co se bere úvěr dalších 21 mil. Což je povinnost hlavně paní tajemnice a popřípadě vedoucí ekonomického úseku. Tak doufám, že všechny napadne nyní odstoupit a popřípadě se vyvolají i nové volby a nový starosta vybere si úplně novou a schopnější tajemnici. Majitel nemovitostí Dolní Teplice Meisl Petr

  • David Duda
    Datum: 4. 10. 2024 00:15

    Dobrý den, přikládám mail, který měl podle pana Novotného vše vysvětlovat. Bohužel v danou chvíli jsem připravoval vodní dílo na povodeň a součinnost města neexistovala. V následujících mailech jsem se snažil získat informace, které mi nebyly poskytnuty a vyžadoval jsem plán v elektronické podobě abych ho mohl studovat po večerech. Navíc plán byl z roku 2015 a většina podkladů byla neaktuální. Mapy byly z 80. let. Kontakty na povodňovou komisi jsem nedostal a neměli je ani občané. To jsem ještě netušil, že pan místostarosta odjel ve čtvrtek do Karlových Varů a vráti se v sobotu, přestože byl hlavním článkem povodňové komise v Teplicích nad Metují. Moje prognóza problémů s rybníkem ve Zdoňově se při povodni potvrdila a manipulace s rybníkem způsobila několik vln, které zhoršily průběh povodně. Ověřeno daty z MOPOS a zmapováno letecky i na zemi týmem dobrovolníků. Vše ostatní lze nalézt na https://www.facebook.com/prolepsiteplice Dobrý den, nyní už vážně, už jsem na radnici. Povodňový plán samozřejmě máme, to byste jako zastupitel měl vědět. K nahlédnutí jsem Vám ho připravil u tajemnice. Včera jsme skutečně aktivovali povodňovou komisi a ta funguje a je připravena na řešení vzniklých situací. Antonín Novotný MBA místostarosta mob. +420 602 142 593 Městský úřad Teplice nad Metují Rooseveltova 15, 549 57 Teplice nad Metují +420 491 581 201, www.teplicenadmetuji.cz IČO: 00273139, DIČ: CZ00273139 datová schránka: bfdba37 ________________________________________ Od: Antonín Novotný Odesláno: čtvrtek 12. září 2024 7:06 Komu: David Duda ; Zastupitelé Předmět: Re: Dotaz k povodňové výstraze Dobrý den, nebojte, aktivovali jsme povodňovou komisi a v prvé řadě jsme začali šířit paniku. Dále jsme pro jistotu schovali povodňový plán, aby ho nikdo nenašel. Ta stoletá stavidla jsme uzavřeli na petlici. Zahradníci dostali pokyn připravit postřikovače, protože v kalné vodě se může začít šířit tyfus, tak aby byli připraveni stříkat desinfekci zejména na krizových místech kolem Vašeho náhonu. A kdy jste naposledy byl ve Zdoňově? Tam je to krize už dvacet let. Antonín Novotný MBA místostarosta mob. +420 602 142 593 Městský úřad Teplice nad Metují Rooseveltova 15, 549 57 Teplice nad Metují +420 491 581 201, www.teplicenadmetuji.cz IČO: 00273139, DIČ: CZ00273139 datová schránka: bfdba37 ________________________________________ Od: David Duda Odesláno: středa 11. září 2024 22:49 Komu: Zastupitelé Předmět: Dotaz k povodňové výstraze Dobrý den, pane Novotný, mohu někde najít krizový plán při případné povodni nebo není řešeno? Jsou připraveny na velkou vodu stavidla v parku a je vše zkontrolované? Na tuto sobotu je dost vysoká pravděpodobnost, že budeme řešit vylití řeky Metuje. Kolem mlýna řešíme ještě dočištění několika míst aby nehrozilo ucpání koryta náhonu. Zdoňov byl většinou krizový, - jsou přijata nějaká předběžná opatření na místech, kde máme předpoklad vylití vody? Děkuji David

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)