Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Velmi suché jaro nahrává požárům
banner

Velmi suché jaro nahrává požárům

Michaela Plchová, foto archiv HZS HK

Pátek, 1. dubna 2022

Velmi suché jaro nahrává požárům

Rekordní počet požárů travních a lesních porostů registrují během letošního jara hasiči. Proč je tomu tak, kdo jsou viníci a jaká může být pokuta za nezvládnutý oheň, jsme se zeptali tiskové mluvčí HZS Královéhradeckého kraje, poručice Martiny Götzové.

K požárům travnatých porostů vyjíždíte zřejmě každé jaro, je těchto událostí letos více a proč?

Letošní jaro je z pohledu požárů v přírodním prostředí rekordní. Od začátku března vyjížděly jednotky požární ochrany už k téměř 130 požárům, které vznikly v přírodním prostředí. V loňském roce to bylo v březnu přitom jen 10 takových zásahů.

Nejčastěji se jednalo o požáry travního porostu, luk, náletových dřevin, lesní hrabanky nebo stromů, počítáme do toho i různé požáry biologického odpadu, které se rozšířily třeba po pálení na soukromých zahradách. Na vině je v drtivé většině nedbalost lidí, které byly za pálení zodpovědné. K velkému růstu počtu událostí přispívá i velmi suché jaro. Okolní prostředí je nezvykle po zimě suché a k rozvoji požáru stačí velmi málo, třeba i jen mírnější vítr, který oheň rychle rozfouká.

 

Kolik takových výjezdů jste měli na Broumovsku v poslední době?

V celém okrese Náchod evidujeme na 40 případů požárů v přírodním prostředí, desetina z toho byla na Broumovsku. Naštěstí se nejednalo o rozsáhlé události. Tou největší byl požár travního a lesního porostu v katastru Teplic nad Metují z 20. 3. 2022. Čtyři jednotky hasičů tam na ploše asi 300x300 m likvidovaly požár, který se šířil především po louce. Vlivem větru se dostal do lesního porostu v hloubce cca 30 m, kde zasáhl i lesní školku. Požár vznikl v důsledku vypalování trávy. Požár hasili profesionální hasiči z Broumova a jednotky sborů dobrovolných hasičů z Teplic nad Metují, Adršpachu a Police nad Metují.

 

Jak takové požáry nejčastěji vznikají a v jakém jsou rozsahu, co se týče zasažené plochy?

V drtivé většině je vždy na vině nedbalost osoby, která je za pálení zodpovědná. Je to často kvůli podcenění přípravy místa pálení a doby, kdy se pálí. Proto důrazně nedoporučujeme pálit biologický odpad, když fouká vítr a je velké sucho. Další častou příčinou bývá neopatrné zacházení s otevřeným ohněm, třeba odhození nedopalků cigaret. Mezi příčinami se občas objevuje i náhoda, a sice třeba odlétnutá jiskra ze železnice, která může zapálit okolní porost kolem kolejí.

V té souvislosti také připomeňme správný postup, který bychom měli při pálení dodržovat. Při spalování by měla být ohniště jasně ohraničena, aby se nemohl oheň rozšířit. Měla by být dodržena bezpečná vzdálenost od budov, lesa, případně stohů. Zároveň by měli mít lidé připravené základní hasební prostředky, kterými se může požár včas zachytit. Na zahradě tak můžeme použít připravenou zahradní hadici, nádoby s vodou nebo pískem.

 

Nezaráží vás, jak jsou lidé neopatrní? Všichni přece vidí, že je už dlouho sucho a k tomu fouká?

Neopatrnost paličů je skutečně zarážející. A že tyto případy, kdy jsou na vině přímo fyzické osoby, skutečně převládají, to dokazuje naše statistika. Nejvíce požárů vzniklo v prostoru luk, zahrad, kdy je zasažen travní porost. Spousta lidí si neuvědomuje, že šíření požáru může být extrémně rychlé a nezastaví se pak ani před různými objekty, jako jsou domy, chaty, chalupy. Evidujeme přitom už i zraněné osoby, které se mohou lehce nadýchat zplodin hoření. Takové situace mohou být pak životu nebezpečné.

 

Na kolik přijde hasiče takový výjezd a nesou náklady i ti, co požár způsobili, byť vlastní neopatrností?

Obecně se pohybují náklady na výjezd jednotky požární ochrany na necelých 6 tisíc korun za hodinu. K požáru vyjíždí zpravidla více jednotek a někdy se z likvidace může stát dlouhotrvající zásah. Náklady se pak sčítají a mohou se dostat i do řádů statisíců korun.

Zodpovědným osobám hrozí za nedbalé jednání pokuta. K udělení pokuty však můžeme přistoupit jen tehdy, pokud můžeme prokazatelně určit osobu, která se nedbalostního jednání dopustila. Pokud se jedná o fyzické osoby, které svou vinu uznají, spolupracují s námi a není to opakované jednání, udělujeme pokuty v řádech stokorun. Sankce může být ale mnohem vyšší.

Důležité je říct, že plošné vypalování trávy je v České republice zakázáno, a to hned třemi zákony: zákonem o požární ochraně, zákonem o ochraně přírody a krajiny a zákonem o myslivosti ve znění pozdějších předpisů. Za tento přestupek lze uložit pokutu do výše 25 000 Kč. Vypalovat nesmí ani právnické a podnikající fyzické osoby. Těm hrozí za přestupek pokuta až do výše 500 000 Kč.

 

Jak mají lidé postupovat, pokud se jim oheň začne rychle rozšiřovat?

Každý by měl mít pro případ rozšíření pálení připravené základní hasební prostředky (viz výše). Pokud mají lidé pocit, že se požár rozšiřuje a nezvládají ho, okamžitě by měli volat na linku 112.

 

Chtěla byste ještě něco dodat?

Plánované pálení biologického odpadu je dobré nahlásit hasičům přes webovou aplikaci, pro někoho je to dokonce povinnost. Hlášení se provádí přes web https://paleni.izscr.cz/.

Právnické a podnikající fyzické osoby jsou povinny plánované spalování přírodních materiálů předem oznámit územně příslušnému HZS kraje včetně připravených opatření proti vzniku a šíření požáru. HZS kraje může určit další podmínky této činnosti nebo činnost zcela zakázat. Za porušení této ohlašovací povinnosti může být těmto osobám uložena pokuta opět až do výše 500 000 Kč. Pro fyzické osoby to není povinné, ale hasiči to doporučují. Může se tak předejít marnému výjezdu jednotek požární ochrany.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)