Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Nové EKG zlepší péči o seniory
banner

Nové EKG zlepší péči o seniory

Text a foto Michaela Plchová

Úterý, 15. února 2022

Nové EKG zlepší péči o seniory

Broumovský Domov seniorů má pro své klienty nový přístroj na měření EKG

Jak vysvětluje ředitelka Domova seniorů v Broumově Eva Kašparová, přístroj na měření EKG nebývá běžnou součástí vybavení domovů pro seniory. „Od září se nám však podařilo stát se zdravotnickým zařízením, což je pro domovy pro seniory ojedinělé. V praxi to znamená, že máme svoji vlastní lékařku. Na tomto základě rozšiřujeme možnosti péče o naše seniory a tento přístroj jsme potřebovali. Hlavní výhodou je, že už nemusíme posílat staré lidi na vyšetření do nemocnice, neboť to je pro ně velmi stresující a často vůbec nechtějí Domov opouštět,“ vysvětluje ředitelka Eva Kašparová hlavní výhody nového přístroje. „Navíc, když se něco děje, lékařka je na telefonu, vše s ní můžeme zkonzultovat a také medikace klientů je snazší,“ dodává Eva Kašparová.

"Máme tady lidi s poruchou srdečního rytmu a užívají léky, ale musejí se kontrolovat. Jen z tlakoměru to nepoznáme. Sice už jsme několikrát odchytili klienta s tachykardií, ale díky tomuto přístroji je hned změříme a můžeme poslat lékaři," doplňuje zdravotní sestra Gabriela Netíková. "Lékařka s námi komunikuje i po telefonu, je to velká výhoda. Navíc můžeme klienty kontrolovat pravidelně. Dříve jsme je museli posílat do nemocnice, přitom většina našich klientů je nepohyblivá a převozy sanitkou pro ně nejsou vůbec jednoduché," popisuje praktické využití přístroje a zjednodušení péče paní Netíková.

Náklady na pořízení přístroje byly 100 tisíc. Díky pomoci Podnikatelského klubu Broumovska a firmy Wikov byl broumovský Domov seniorů schopen přístroj na měření EKG pořídit. „Poměrem se na jeho pořízení podíleli všichni členové Podnikatelského klubu Broumovska. Jsou to všichni dlouhodobí přispěvatelé. Máme od nich například automobil pro pečovatelskou službu, nebo postavili altánek na zahradě… Jsou to podnikatelé, kteří přispívají do sociální sféry, kde je to hodně potřeba,“ vysvětluje Eva Kašparová. „Náš rozpočet je nastaven na běžné provozní výdaje, svícení, topení, platy zaměstnanců a s takovouto velkou položkou musíme počítat rok dopředu a žádat zřizovatele rok předem. Je to složité. V poslední době jsme také měli zvýšené výdaje kvůli ochranným pomůckám, dezinfekci atd.,“ doplňuje.

Potřeba přístroje na měření srdeční aktivity přišla s novou lékařkou Olesjou Vodochodskou. Do té doby se o klienty Domova pro seniory starali obvodní lékaři. Přeměna ve zdravotnické zařízení je podle slov ředitelky Kašparové vítězstvím, neboť se o své klienty mohou starat sami. „Jsme za to opravdu rádi,“ říká Eva Kašparová a dodává: „My navíc chceme prosazovat paliativní péči, takže lékařku opravdu potřebujeme. Bez ní by to nešlo.“ Až doposud řešil Domov seniorů v Broumově paliativní péči s Hospicem Anežky České v Červeném Kostelci a lékařem Králem, jenž paliativní péči v Broumově zaštiťoval. „Kapacitu na to nyní máme, zdravotních sester je dostatek a rovněž i potřebného vybavení. Budeme tak moci zachovat kvalitu života lidí a usnadnit jim odcházení,“ vysvětluje ředitelka Kašparová a dodává: „Pokud k nám takoví lidé chtějí přijít, můžeme jim poskytnout potřebnou péči a oni mohou dožít v Broumově.“

Klienty Domova tvoří vesměs lidé ve 3. a 4. stupni závislosti na péči a s tím spojenými zdravotními stavy. V současnosti je kapacita Domovu seniorů 42 osob, nyní však není zcela naplněna. Před broumovským Domovem seniorů je totiž plánovaná rekonstrukce. Paní ředitelka si od ní slibuje ještě větší přizpůsobení prostor pro potřeby klientů a také do budoucna navýšení kapacity Domova. „Souvisí to se zvětšující se závislostí klientů na péči, a to klade větší nároky na prostorové uspořádání domova,“ vysvětluje ředitelka Kašparová. Výběrové řízení pro rekonstrukci Domova seniorů by mělo proběhnout v nejbližší době a horizont dokončení rekonstrukce je okolo dvou a půl roku.

 

Na snímku je zdravotní sestra Gabriela Netíková.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)