Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Známý reportér Richard Samko přijede debatovat do Broumova
banner

Známý reportér Richard Samko přijede debatovat do Broumova

-PK-, foto archiv Česká televize

Úterý, 3. října 2023

Známý reportér Richard Samko přijede debatovat do Broumova

V pátek 6. října přijede do Broumova besedovat se školáky a veřejností reportér a novinář Richard Samko. Společně s dalšími významnými romskými osobnostmi představí romskou historii, kulturu a jazyk, ale především přijedou podpořit mladé v jejich dalším vzdělávání.

Richard Samko se romské problematice věnuje jako reportér a novinář České televize už řadu let. Bojuje proti stereotypům šířeným jak mezi Romy, tak majoritní společností, snaží se motivovat mladé z komunity a jejich rodiny na cestě za lepším vzděláním a pomáhá jim přitom překonávat různé překážky včetně rasismu. Právě podpora a vzdělávání mladých bude hlavním tématem jeho pátečního setkán nejprve se žáky 2. stupně broumovské Základní školy a Praktické školy a později besedování s veřejností. Společně s ním se představí Emil Baláž, dlouholetý redaktor pořadu Českého rozhlasu o romské kultuře O roma vakeren, a také Emil Ščuka, který působil jako předseda Romské občanské iniciativy a prezident International Romani Union.

Veřejná beseda se koná od 15 hodin v nově otevřeném komunitním prostoru Na Rohu, vstupné je zdarma. Setkání spolupořádají Identity Prague a spolky BrauNOW a Amaro Drom / Naše cesta.

Spolek Amaro Drom / Naše cesta vznikl teprve nedávno z iniciativy Anety Farkašové a Nikoly Jeremiášové. Od září organizují Na Rohu pravidelná čtvrteční setkání jak pro babičky a maminky, tak pro teenagery. „Pořád jsem poslouchala nářky mého syna Filipa, nadaného hudebníka (člena mladé romské kapely Lavutara – pozn. red.), že se nemají s kamarády kde scházet a nebaví je poflakovat se po škole venku. A vedle toho tu máme naše drahé rodiče a prarodiče, kterým chybí sociální kontakt, a i v důchodovém věku by si přáli být užiteční společnosti a aktivně se účastnit komunitního života. Proto jsme se rozhodli založit spolek a dát oběma skupinám možnost smysluplně trávit svůj čas, podporovat je v jejich přáních nebo schopnostech a ukázat jim, že na nich záleží,“ vysvětluje Aneta Farkašová.

A jaký je podle ní smysl spolku? „Chtěla bych, aby naše aktivity nebyly čistě romské, vítáme všechny a chceme ukázat, že každý z nás má co nabídnout. I proto jsme si zvolili romsko-český název Amaro Drom / Naše cesta. Ta cesta symbolizuje vše, čím musíme projít. Není rovná, je dlouhá a klikatá, plná překážek, ale důležité je po ní kráčet společně dál,“ uzavírá Aneta Farkašová.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)