Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Hradečtí celníci bilancovali rok 2020
banner

Hradečtí celníci bilancovali rok 2020

Jitka Fajstavrová, tisková mluvčí CÚ pro KHK

Sobota, 30. ledna 2021

Hradečtí celníci bilancovali rok 2020

Uplynulý rok byl na hradecké celnické scéně plný událostí, jež přinesly jejich příslušníkům spoustu nových zkušeností a informací, pozměnily přístup v celém spektru výkonu svěřených činností.

Padesát z nich bylo v půli března vysláno na státní hranici s Polskem, kde plnili ve ztížených podmínkách úkoly ve vztahu k posílení bezpečnostních opatření a ochraně vnitřních hranic České republiky v souvislosti s rozšířením onemocnění covid-19. Ve dvanáctihodinových směnách se po dobu bezmála tří měsíců na hraničních celních přechodech v Náchodě a Královci podíleli na plnění kompetencí Policie České republiky, na vstupu do země i výstupu z ní zastavovali osobní i nákladní automobily, kontrolovali kabiny vozidla, platnost a pravost předkládaných dokladů a předávali je k následným lustracím v evidencích Ministerstva vnitra, dohlíželi nad bezpečností a plynulostí silničního provozu.

Při kontrole nákladních vozidel, která svojí hmotností nadměrně zatěžují pozemní komunikace, zjistili celkem 19 zásadních porušení. Dopustili se jich zejména řidiči polské a ukrajinské národnosti. Na kaucích za přetížená vozidla od nich vybrali 91 tisíc korun, na pokutách inkasovali více než 40 tisíc korun.

V rámci kontrolních akcí zaměřených na přepravu nelegálního odpadu odhalili ve dvou případech téměř 29 tun této komodity bez potřebných dokladů a povolení. V jednom z nich odpad o hmotnosti téměř 25 tun převážel polský řidič, který deklaroval přepravu plastu a kaučuku. Naplněné bílé plastové obaly "big bag" však obsahovaly navíc příměsi kovů, měděných drátů, tištěných obvodů a dalších látek. Nelegální odpad převážel také Čech z Polska, kdy jím deklarovaný biologicky rozložitelný odpad obsahoval navíc složky, které odpovídající parametry nesplňovaly. V obou případech zadržený odpad putoval zpět přímo ke svým původním majitelům.

V obchodech a provozovnách v Královéhradeckém regionu zajistili loni téměř 2,5 tisíce výrobků pro podezření z porušení práv k ochranným známkám nebo průmyslovým vzorům. Škoda, která by byla majitelům práv duševního vlastnictví způsobená prodejem tohoto zboží, by dosahovala částky téměř 9 milionu korun. Mezi nejčastěji zajištěnými komoditami bylo oblečení, obuv a oděvní doplňky. Mezi zadrženými předměty skončilo také 128 grilů s designem lotusu, jež svým vzhledem nápadně připomínaly průmyslové vzory společnosti LotusGrill GmbH z Německa. Hodnota originálních výrobků na trhu by dosahovala výše téměř jednoho milionu korun.

Koronavirová pandemie neukončila ani nelegální zaměstnanost v Královéhradeckém kraji. Za dodržování přísných bezpečnostních a hygienických opatření zkontrolovali hradečtí celníci převážně ve stavebnictví 34 vytipovaných cizinců, 23 z nich pracovalo bez platného pracovního povolení nebo v rozporu s ním. Nejvíce nelegálních zaměstnanců pocházelo z Ukrajiny.

Navštívili 36 podniků, v nichž jejich majitelé provozovali hazardní hry. Odhalili 3 nelegální herny na Trutnovsku a Jičínsku, zadrželi 8 herních zařízení a platební prostředky v hodnotě převyšující 14 tisíc korun. V legálních hernách a kasinech zaznamenali 25 porušení právních předpisů.

Oproti minulém roku se zásadně snížilo množství zajištěných drog i prekurzorů k jejich výrobě, které celníci ponejvíce nacházeli u pašeráků v polském příhraničí. Odhalili 1096 tablet léků zneužívaných k výrobě drog, 155 gramů sušiny konopí a dále několik gramových dávek kokainu, amfetaminu, lysohlávek a syntetických drog. Kontrolovali na celém území jejich regionu osobní i nákladní automobily a do preventivních kontrol zapojovali také služební psy speciálně vycvičené na vyhledávání omamných a psychotropních látek.

Činnost hradeckých celníků směřovala také do oblasti kontrol živočišných a rostlinných produktů. Ve spolupráci se Státní veterinární správou identifikovali nezákonné přepravy u více než 7 tisíc kilogramů vepřového, hovězího, krůtího a drůbežího masa či 1 400 kilogramů sýrů, v součinnosti se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí pak více než 50 tisíc kilogramů ovoce a zeleniny, u nichž přepravci v České republice nenahlásili předmětné zásilky dotčeným orgánům státní správy.

V rámci tzv. dělené správy, kdy ukladatel, jímž je jiný správní orgán, který platební povinnost stanoví nebo vyměří a celní úřad ji dále spravuje, tedy vybírá nebo i vymáhá, odvedli téměř 113 milionů korun za odvody a poplatky týkající se životního prostředí (zemědělská a lesní půda, vypouštění odpadních vod, čistota ovzduší). Na sankcích vybrali více než 31 milionů korun. Šlo především o pokuty uložené Policií ČR, dále Českou inspekcí životního prostředí, Inspektorátem práce, Českou obchodní inspekcí a dalšími.

Ve více než patnácti stech případech odhalili vozidla využívající zpoplatněné komunikace bez řádně zaplaceného mýtného poplatku nebo platného dálničního kuponu a řidičům uložili pokuty ve výši bezmála 1,7 milionu korun. Jejich revír, dálnice D11, byla vybrána k testování nového systému elektronických dálničních známek a ve druhé polovině listopadu jim byla předána testovací sada pro zajištění mobilní kontroly. Jejich zkušenosti a připomínky z terénu přenášeli poskytovateli a správci systému.

Ilustrační fotografie je z hranice mezi Českou republikou a Polskem na Janovičkách.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)