Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • I Pražané si rádi hrají s Merkurem. Šroubovali ostošest

I Pražané si rádi hrají s Merkurem. Šroubovali ostošest

VĚRA SÝKOROVÁ, ŘEDITELKA MUZEA MERKUR

Sobota, 25. května 2013

I Pražané si rádi hrají s Merkurem. Šroubovali ostošest

Stavebnice Merkur v předešlých dnech proslavovala Polici nad Metují, kde se vyrábí a má tu i své muzeum, ve stověžaté matičce Praze. Konkrétně v moderním rodinném nákupním centru Galerie Butovice. 6. května tu začala velká interaktivní výstava s názvem Merkur není jen planeta!, která končí v neděli 26. května.

Návštěvníci si mohli prohlédnout nejen zajímavé modely, ale i novou řadu robotů, postavenou z Merkuru, nejznámější české stavebnice z dírkovaného plechu. O nevšední výstavu byl mezi pražskou i mimopražskou veřejností velký zájem, jen za první týden ji shlédlo více než tři tisíce lidí. Téměř polovinu z nich tvořili dospělí návštěvníci s dětmi do 6 let. Jak dále ze statistiky vyplývá, největší návštěvnost byla v podvečerních hodinách. Zřejmě se lidé unaveni pracovními povinnostmi všedních dní nechali při svých nákupech rádi zlákat příjemným odreagováním v podobě prohlídky naší výstavy.

Hned u hlavního vstupu vítala návštěvníky dvoumetrová Eiffelova věž na půlmetrovém podstavci s rozcestníkem. I brána do prodejny hraček byla bedlivě střežena dvěma hlídači – velkými, rovněž dva metry vysokými, roboty z Merkuru. Nechyběly ani oblíbené pohyblivé modely, například velké rypadlo, kolem kterého se proháněl modelový vláček z produkce Merkur.

Součástí výstavy Merkur není jen planeta! byla i dílna, podobná té z Muzea Merkur v Polici nad Metují. I v této pražské dílničce, jež byla přímo v přízemí obchodního centra, si mohli dospělí i děti vyzkoušet svou zručnost a nechat zapracovat fantazii na plné obrátky. Stavělo se a šroubovalo doslova ostošest.

Nejeden návštěvník odcházel domů s báječným pocitem poté, co se mu podařilo sestrojit si vlastního (mnohdy i vůbec "svého prvního") robota. Kromě robotů se stavěla spousta modelů, třeba silniční i kolejová vozidla, jeřáby, traktory, tanky a jiné konstrukce. Největší zájem o dílnu projevovaly děti ve věku 6 – 14 let. Těm většinou pomáhali při stavbě modelů jejich rodiče. Za ty úplně nejmenší děti v předškolním věku pak stavěli rodiče či prarodiče celé konstrukce sami.

O tom, že stavebnice Merkur není jen klukovskou záležitostí svědčí skutečnost, že dílnu navštěvovaly i malé holčičky a větší slečny - zhruba od 3 do 10 let. "S nimy přišly samozřejmě i maminky, které ale většinou říkaly dětem, že zítra mohou jít znovu - s tatínkem nebo dědečkem. Byly však i výjimky a některé maminky stavěly. Dokonce jsem viděl jednu babičku, která stavěla z Merkuru snad více než hodinu," uvedl Petr Thomson, zástupce zprostředkovatelské firmy Ideapark, s.r.o..

O co se návštěvníci výstavy nejvíc zajímali? Podle organizátorů se lidé nejčastěji ptali na soutěž. Soutěžilo se o robota či stavebnici Merkur. Stačilo jen správně vyplnit kupon a mít štěstí při následném losování. "Dále se návštěvníci dotazovali, zda jsou vystavované stavebnice i k prodeji. Speciální otázky byly většinou od dospělých a týkaly se programování robotů. Děti si v prvé řadě prohlédly roboty a vláčky a potom se vrhly na stavbu," shrnul Thomson.

Co konkrétně lákalo veřejnost na výstavě nejvíce? "Největší zájem byl o roboty, děti si chtěly stavět. Všichni pak obdivovali mechanické modely, které si mohli osahat a vyzkoušet. Roboti zajímají děti všeho věku, ale je třeba začít od začátku - u jednoduchých modelů," vysvětlil Petr Thomson.

Stavebnice Merkur je především pro starší generace – pro dnešní babičky a dědečky - ztělesněním nostalgie. Vzpomínky, vzpomínky a vzpomínky... na mladá léta. To ke všem výstavám Merkuru neodmyslitelně patří a nebylo tomu jinak ani tentokrát. A to i přesto, že celá prezentace byla zaměřena právě opačným směrem – se snahou budovat novou generaci, která bude Merkur znát a hrát si s ním. Ne jen s legem. A jak se zdá, výstava byla trefou do černého. "Prodejnost stavebnice jen za první týden konání výstavy zde byla vyšší, než za celý předešlý rok," prozradil Petr Thomson.

Nechyběly ani výukové sady pro školy, které přibližují základní mechanické prvky školákům základních škol a studentům škol středních. Merkur tak podporuje zájem větších i menších dětí o technickou vědu a přispívá v širším měřítku k technické vzdělanosti dnešní mládeže.

Výstava v pražském obchodním centru Galerie Butovice není rozhodně poslední. Obdobné prezentace se nyní uskuteční i v dalších velkých městech České republiky.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)