Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Královéhradecký kraj je druhým nejlepším Místem pro život

Královéhradecký kraj je druhým nejlepším Místem pro život

René Herzán

Neděle, 6. září 2020

Královéhradecký kraj je druhým nejlepším Místem pro život

Porota unikátního srovnávacího průzkumu Místo pro život 2020 udělila Královéhradeckému kraji druhé místo. Lépe dopadlo pouze hlavní město Praha. Tento projekt vyhodnocuje životní podmínky v jednotlivých krajích a snaží se upozorňovat na nejlepší regiony České republiky. Královéhradecký kraj získal loni prvenství.

"Královéhradecký kraj nadále zůstává na špičce. K jeho největším přednostem patří dobrá bezpečnostní situace, nízká kriminalita, kvalitní zdravotní péče, dobré podmínky pro trávení volného času a čisté životní prostředí. To, že nás předběhla pouze Praha se svými nesrovnatelnými možnostmi pracovního uplatnění i trávení volného času, je skvělá vizitka pro nás všechny," hodnotí výsledky průzkumu radní pro regionální rozvoj Pavel Hečko, který dnes ocenění pro Královéhradecký kraj přebíral.

K dalším přednostem kraje patří podle průzkumu kvalitní sociální služby, nadprůměrný počet lékařů a lékárníků, nízká průměrná nemocnost nebo hustá síť knihoven.

Prostor pro zlepšení naopak autoři výzkumu vidí v rozvoji občanské společnosti, zájmu občanů o aktivní účast v samosprávě nebo úspěšnosti studentů u státní maturitní zkoušky.

Subjektivní spokojenost lidí se životem v kraji je dokonce vůbec nejvyšší z celé republiky. Obyvatelé jsou maximálně spokojeni jak se stavem životního prostředí, možnostmi volnočasových aktivit, tak třeba i s pracovními podmínkami.

V Praze se žije pohodlně, ale bezpečno tu není

Data vyhodnocovaná v rámci výzkumu jasně ukazují, že se Hlavní město Praha umísťuje na předních místech ve většině sledovaných oblastí. Na úplné špici je v oblasti zdravotnictví a sociálních služeb, má nejvyšší počet lékařů, zubařů i kapacitu v nemocnicích na počet obyvatel, nejnižší průměrnou nemocnost, obyvatelé se zde dožívají nejvyššího věku. Lákadlem hlavního města je také pracovní trh, zejména nejvyšší průměrné mzdy v rámci celé České republiky. Nikoho asi nepřekvapí, že se Praha může pochlubit také nejrozvinutější infrastrukturou, rychlým, i když stále ne dostačujícím rozvojem bytové výstavby, ale i vysokým počtem kulturních institucí a pořádaných kulturních akcí.

Na samém chvostu je ovšem Praha v oblasti životního prostředí a bezpečnosti. Pokud jde o ekologii, může za to například velmi vysoká produkce podnikového odpadu, odpadních vod, i nízký podíl zeleně. I přes nadprůměrný počet policistů zůstává v metropoli nejvyšší kriminalita, nejnižší objasněnost trestných činů a ani na silnicích není úplně bezpečno. I přes celkově nejlepší podmínky a celorepublikové prvenství z výzkumu také vyplývá, že Pražané výhody života v metropoli ne zcela doceňují. Jejich celková subjektivní spokojenost je při srovnání všech regionů pouze lehce nadprůměrná. Podílí se na tom především právě velmi nízká spokojenost s bezpečností, ale také stav občanské společnosti a tolerance v místě bydliště. Naopak velká spokojenost panuje se zdravotnictvím a infrastrukturou.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)