Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Nový želivský opat převzal požehnání z rukou královéhradeckého biskupa
banner

Nový želivský opat převzal požehnání z rukou královéhradeckého biskupa

PŘEMYSL SOCHOR, SPRÁVCE BROUMOVSKÉHO KLÁŠTERA

Středa, 4. prosince 2013

Nový želivský opat převzal požehnání z rukou královéhradeckého biskupa

Nový želivský opat P. PhDr. ThLic. Jáchym Jaroslav Šimek, O.Praem. převzal týden před koncem listopadu opatskou benedikci neboli požehnání z rukou královéhradeckého biskupa Mons. JUDr. Ing. Mgr. Jana Vokála, JU.D.

Nový opat je 51. v pořadí želivských opatů. Jeho řeholní jméno je Jáchym, civilní Jaroslav Šimek. Studoval na gregoriánské univerzitě v Římě a v letech 2003 až 2008 působil v Austrálii a Novém Zélandu. "To celé byla moje farnost. Od Perthu až po Auckland, asi sedm tisíc kilometrů," řekl nový opat. V letech 1978 až 1979 působil jako kněz v Náchodě.

Benedikce se konala v opatském kostele Narození Panny Marie v Želivě. Zúčastnily se jí stovky lidí. Mezi duchovními nechyběl generální opat premonstrátů, opati premonstrátských klášterů v Česku, na Slovensku i v Rakousku, tři biskupové a desítky kněží a řeholníků.

Královéhradecký biskup Jan Vokál v kázání uvedl: "Bůh nehledí na dosažené vzdělání, počet uskutečněných akcí, umění mluvit cizími jazyky nebo způsob správy majetku, ale na osobní víru dotyčného a na to, zda komunitu sjednotí a zda povede své bratry i další lidi k Bohu, a ne jinam nebo k sobě."

Klášter v Želivě byl založen ve 12. století a záhy po založení v něm usídlila komunita premonstrátů z Porýní. V dlouhé historii budovy kláštera opakovaně vyhořely, za husitských válek byl klášter dvakrát vypleněn. Stavební obnova kláštera trvala několik následujících staletí. Nejvýznamnějším architektem podílejícím se na obnově byl Jan Blažej Santini. Od 18. století se řeholníci soustřeďovali na vzdělávání a jako profesoři působili na gymnáziu v Havlíčkově Brodě. Za druhé světové války dva z bratří zahynuli v koncentračním táboře Terezín. Po roce 1948 byla řeholní komunita z kláštera vyhnána a odvezena do internačních klášterů (např. Králíky, Hejnice, Broumov). Po roce 1956 klášterní areál připadl Psychiatrické léčebně v Havlíčkově Brodě, která zde působila do roku 1993. Devastaci budov i zahrady premonstráti odstraňují dodnes.

Řeholní komunitu v Želivě jako duchovním centru Vysočiny obnovil po roce 1989 opat Bohumil Vít Tajovský. Do komunity želivských premonstrátů patřil dlouholetý správce broumovských farností P. Norbert Josef Zeman O.Praem. V současné době v broumovském klášteře působí premonstrátský kanovník Fr. Gereon Rudolf Holý O.Praem.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)