Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Petra Soukupová a Jan Školník mezi osobnostmi oceněnými Královéhradeckým krajem

Petra Soukupová a Jan Školník mezi osobnostmi oceněnými Královéhradeckým krajem

Královéhradecký kraj

Čtvrtek, 20. dubna 2023

Petra Soukupová a Jan Školník mezi osobnostmi oceněnými Královéhradeckým krajem

Královéhradecký kraj během slavnostního galavečera ocenil významné osobnosti regionu. Mezi laureáty jsou lékaři, vědci, podnikatelé, sportovci i učitelé. Nejvyšší krajské ocenění, Řád Královéhradeckého kraje, obdržel světoznámý hudební skladatel a opočenský rodák Luboš Sluka. Mezi oceněnými je také Petra Soukupová, zakladatelka Police Symphony Orchestra a Jan Školník z Agentury pro rozvoj Broumovska.

„Královéhradecký kraj je místo s úžasnou historií, kterou vytvářeli a tvoří mimořádní lidé. Je na místě, aby společnost významné osobnosti pravidelně oceňovala a připomínala jejich vůli a úsilí měnit svět kolem sebe. Letošní laureáti krajského ocenění působí v medicíně, vědě, ale i školství, kultuře a sportu. Důležitost jejich poslání není v tom, co dokázali pro sebe, ale zejména, jaký přínos má jejich činnost pro nás a naši společnost. Nejen za to jim patří obrovský dík, obdiv a respekt nás všech,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

Mezi 18 oceněnými osobnostmi je například lékař a bývalý ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové Vladimír Palička, zakladatel trutnovského strojírenského a stavebního holdingu Rudolf Kasper nebo Zuzana Ceralová Petrofová, která stojí v čele společnosti Petrof, největšího výrobce akustických pian v Evropě.

Nejvyšší krajské ocenění, Řád Královéhradeckého kraje, obdržel světoznámý hudební skladatel a opočenský rodák Luboš Sluka, autor řady melodií, které zazněly ve známých českých filmech a seriálech jako Pod Jezevčí skalou, Na pytlácké stezce nebo Za trnkovým keřem.

Osmnáct osobností vzešlo z desítek nominací od představitelů kraje, městských a obecních samospráv, ale i z řad veřejnosti. Jednotlivé nominace zhodnotila Rada Královéhradeckého kraje a následně výběr schválili krajští zastupitelé.

Nejvyšším krajským oceněním je Řád Královéhradeckého kraje, po něm následují Medaile Královéhradeckého kraje I. stupně a Medaile Královéhradeckého kraje II. stupně. Předání ocenění se uskutečnilo v rámci slavnostního galavečera v hradecké Petrof Gallery. Večerní program doprovázel smyčcový kvartet Melody Quartett.

 

Seznam a medailonky oceněných osobností:

 

Řád Královéhradeckého kraje

 

Luboš Sluka

– za celoživotní přínos české hudbě a reprezentaci kraje na domácí i mezinárodní scéně

Hudba k trilogii Pod Jezevčí skálou, Na Pytlácké stezce a Za Trnkovým keřem patří mezi nejznámější díla významného hudebního skladatele Luboše Sluky, který je autorem hudby k více jak 80 filmům, 30 televizním inscenacím, třem muzikálům a šesti televizním seriálům. Je rodákem z Opočna na Rychnovsku a jeho tvorba spojená s rodným krajem významně přispěla ke zvýšení povědomí o Královéhradeckém kraji v tuzemském i mezinárodním meřítku. Dílo Luboše Sluky je rozsáhlé, žánrově různorodé a dominuje v něm komorní hudba. Za své skladby a celoživotní dílo byl vyznamenán mnoha cenami a je nositelem čestné medaile T. G. Masaryka. Mezinárodní astronomická unie po něm dokonce pojmenovala nově objevený asteroid.

 

Medaile Královéhradeckého kraje I. stupně

 

Zbyněk Hruška (in memoriam)

– za přínos v rozvoji technického vzdělávání v oblasti strojírenství a elektrotechniky

Zbyněk Hruška vybudoval stabilní střední školu strojírenskou a elektrotechnickou v Nové Pace, významnou měrou se zasloužil o její modernizaci, zavedení nových oborů a s nimi spojeným rozvojem technického vzdělávání v oblasti strojírenství a elektrotechniky v Královéhradeckém kraji. V čele školy působil také jako její ředitel od roku 1997 do roku 2006 a provedl ji složitým obdobím optimalizace.

 

Pavel Svoboda

– za celoživotní práci pro mentálně hendikepované a přínos pro zkvalitnění jejich života

Pavel Svoboda je dnes už bývalý ředitel Speciální a praktické školy v Hradci Králové. Ve funkci strávil neuvěřitelných 33 let. Svůj život zasvětil práci s hendikepovanými. Byl 24 let předsedou Českého svazu mentálně postižených, pořádal sportovní turnaje, a v roce 1992 dokonce založil sportovní oddíl SK Integra, je spoluzakladatelem Divadla Slunovrat. Pavel Svoboda své ocenění získal za dlouholeté zásluhy v péči o hendikepované žáky.

 

Vladimír Palička

– za celoživotní práci pro rozvoj lékařské vědy

Profesor Vladimír Palička působí ve Fakultní nemocnici Hradec Králové od roku 1984. Založil a vedl Ústav klinické biochemie a diagnostiky Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Osteocentrum. V letech 2003–2010 byl děkanem Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové a od roku 2016 až do roku 2022 ředitelem fakultní nemocnice. Je členem nebo funkcionářem mnoha vědeckých či odborových redakčních rad časopisů v oborech biochemie a klinické osteologie.

 

Zuzana Ceralová Petrofová

– za úspěšnou práci pro další rozvoj firmy Petrof

Zuzana Ceralová Petrofová představuje už pátou generaci rodiny Petrofů a v současné době stojí v čele společnosti Petrof. Úspěšně navázala na tradici rodinné firmy a je velmi úspěšnou a váženou manažerkou nejen v rámci výroby hudebních nástrojů. I její zásluhou je dnes Petrof největší výrobce akustických pian v Evropě a pyšní se mnoha významnými oceněními.

 

Rudolf Kasper

– za obětavou a úspěšnou záchranu památek a podporu umění v regionu

Rudolf Kasper založil trutnovský strojírenský a stavební holding Kasper Group, který nyní zaměstnává přes 400 lidí. Kromě rozvoje vlastního podnikání se Rudolf Kasper věnuje také ochraně památek v regionu – díky jeho finanční pomoci bylo možné rekonstruovat kapli sv. Josefa ve Slavětíně nebo přestavět bývalou trutnovskou elektrárnu na výstavní instituci Galerie EPO 1. Rudolf Kasper je také významným sponzorem kultury a sportu na Trutnovsku.

 

Helena Rezková

– za dlouhodobou podporu regionálních autorů a práci pro udržení památky sokolského odboje

Díky práci regionální publicistky Heleny Rezkové mohla vzniknout řada knih zaměřených na regionální historii – například o Hradci Králové, Třebši či tělocvičné jednotě Sokol v Jaroměři, která je po Praze druhá nejstarší. Jako majitelka vydavatelství Regiona pomáhá na svět knihám s regionální tématikou a podporuje začínající a regionální autory. Je také starostkou Sokolské župy Podkrkonošské-Jiráskovy a věnuje velké úsilí zachování povědomí o sokolském odboji během druhé světové války.

 

Jaroslav Šůla

– za dlouholetou práci a přínos pro poznání dějin a regionální historie

Jaroslav Šůla je dnes považován za badatelskou legendu. Zabývá se historií severovýchodních Čech, zejména venkovského lidu v 16.–18. století. Je autorem a spoluautorem celé řady publikací vztahujících se ke Královéhradeckém kraji. Publikoval několik stovek článků a studií z oblasti hospodářských a sociálních dějin, dějin literatury, textilnictví, osídlování Orlických hor, etnografie, kronikářství, onomastiky a numizmatiky.

 

 

Medaile Královéhradeckého kraje II. stupně

 

Josef Čurda

– za celoživotní práci pro rozvoj a podporu sportu mládeže

Celoživotní milovník a podporovatel sportu mládeže a hlavní organizátor soutěží vyhlašovaných ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy v pěti okresech Královéhradeckého kraje Josef Čurda působí od roku 2003 jako předseda a člen celostátní rady Asociace školních sportovních klubů České republiky. Svědomitě a s nadšením zastává od roku 2004 v asociaci také funkci garanta fotbalu jak organizačně, tak metodicky.

 

Robert Kvaček

– za celoživotní práci a přínos historické vědě

Ikona mezi českými historiky Robert Kvaček se řadí k odborníkům na moderní československé dějiny. Mezi jeho přední zájmy patří dějiny diplomacie mezi světovými válkami a v období 2. světové války a kulturní dějiny konce 19. a počátku 20. století. Za svou publikační činnost získal několikanásobné ocenění Cenou Egona Erwina Kische za literaturu faktu. Je emeritním profesorem Karlovy univerzity v Praze a spolupracuje s Ústavem českých dějin. Zároveň také působí jako člen česko-slovenské komise historiků.

 

Vladimír Mazura

– za dlouhodobou a usilovnou podporu rozvoje architektury

Vladimír Mazura je aktivním propagátorem současného stavebnictví, architektury a projektování napříč Královéhradeckým krajem. Patří mezi hlavní organizátory prestižní soutěže Stavba roku Královéhradeckého kraje, úspěšně uspořádal již 19 ročníků a nyní chystá jubilejní 20. ročník. Zájmově publikuje pro časopis Stavebnictví.

 

Petra Soukupová

– za přínos a obohacení kulturního života v Královéhradeckém kraji

Jako teprve čtrnáctiletá dívka založila Petra Soukupová v roce 2010 Police Symphony Orchetra. Mladý orchestr složený z nadšených muzikantů z celého východočeského regionu pod jejím vedením dokázal mimo jiného vyprodat slavnou pražskou Lucernu a stal se jedním z nejvyhledávanějších hudebních těles v celé republice. Petra Soukupová je sama houslistkou, spolupořadatelkou benefičních koncertů a studentkou Akademie múzických umění v Praze.

 

Vladimír Vávra

– za úspěšnou reprezentaci kraje a dlouhodobou práci pro rozvoj cyklistiky

Vladimír Vávra úspěšně reprezentoval Československo v cyklistických závodech. Například v roce 1971 obsadil osmé místo v Závodu míru a páté místo v etapovém závodu Circuit de la Sarthe. O pět let později byl druhý v závodu Tour de Normandie. V roce 1993 pak Vladimír Vávra spolu s dalším úspěšným závodníkem Otakarem Fialou založili cyklistický tým Elkov Kasper, jehož jezdci pravidelně zaujímají místo v národním týmu a reprezentují Českou republiku na mistrovství Evropy, světa a olympijských hrách.

 

Jaroslav Vojtěch

– za dlouhodobou a úspěšnou práci pro rozvoj zemědělství v kraji

Jaroslav Vojtěch celý život pracuje jako zemědělec a také dlouhodobě a úspěšně hájí zájmy zemědělců v Královéhradeckém kraji. V roce 1993 stál u vzniku Okresní agrární komory Náchod a o dva roky později se stal jejím předsedou. Když v roce 2000 vznikly jako samosprávné celky kraje, okresní agrární komory se spojily pod krajskou organizaci. V jejich čele stanul právě Jaroslav Vojtěch a vedl je až do letošního roku, kdy po 22 letech ve funkci skončil.

 

Jan Školník

– za zásluhy o rozvoj a oživení broumovského regionu

Jan Školník jako podnikatel od konce 90. let úspěšně působí na Broumovsku a v rámci filantropických aktivit se věnuje umění, vědě a rozvoji občanské společnosti. V roce 2004 založil se svou manželkou Marcelou neziskovou organizaci Agentura pro rozvoj Broumovska, která věnuje veškeré úsilí oživení broumovského regionu a jeho propagaci v tuzemsku i zahraniční. Nejvýznamnějším počinem agentury byla oprava výrazné části chátrajícího broumovského kláštera a přilehlé zahrady a nyní je koordinátorem kandidatury města Broumova na titul Evropské hlavní město kultury 2028.

 

Vít Havlíček

– za dlouhodobý rozvoj hudebního života v regionu

Vít Havlíček patří mezi výrazné osobnosti na poli kultury v Královéhradeckém kraji. Je varhaník, hudební teoretik, vysokoškolský pedagog, sbormistr a organizátor hudebního života. V roce 2010 stál u zrodu mezinárodního festivalu Hudební léto Kuks, jehož je ředitelem a dramaturgem. Letos se uskuteční už 13. ročník. Kromě hry na varhany se Vít Havlíček věnuje ochraně historických nástrojů.

 

Roman Bečvář

– za rozvoj Levitova centra následné péče a významnou pomoc občanům během pandemie covid-19

Roman Bečvář pracuje jako ředitel Levitova centra následné péče v Hořicích, které poskytuje péči pacientům na 111 lůžkách a devíti sociálních lůžkách. Během pandemie koronaviru ve svém centru zřídil očkovací a testovací centrum, které pomohlo tisícům lidí, současně ale Roman Bečvář se svými kolegy dokázal udržet nadstandardní podmínky péče poskytované centrem.

 

Josef Michl

– za dlouholetou a obětavou práci při propagaci a rozvoje lyžařského sportu

Josef Michl je dnes právem nazýván legendou běžeckého lyžování. Milovanému sportu věnoval veškerý volný čas a po celý život působil jako trenér mládeže lyžařského oddílu. Několik desítek let strávil s dětmi na pravidelných trénincích, na soustředěních i závodech. Trénoval stovky mladých lyžařů, z nichž mnozí dosáhli vynikajících výsledků i v lyžařské reprezentaci České republiky.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)