Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Broumovsko je cílem pilotního výzkumného a vzdělávacího projektu Ústavů dějin umění pěti zemí Střední Evropy
banner

Broumovsko je cílem pilotního výzkumného a vzdělávacího projektu Ústavů dějin umění pěti zemí Střední Evropy

René Herzán

Středa, 24. září 2014

Broumovsko je cílem pilotního výzkumného a vzdělávacího projektu Ústavů dějin umění pěti zemí Střední Evropy

Sdružení Omnium se stalo partnerem připravovaného mezinárodního výzkumného a vzdělávacího projektu pěti institucí věnujících se dějinám umění se zaměřením na barokní umění ve Střední Evropě.

Projekt nazvaný Barokní farní kostely: Kulturní mediátoři je připravován Ústavem dějin umění Akademie věd České republiky, v. v. i. ve spolupráci s Ústavem dějin umění a muzikologie Akademie věd Rakouska, France Stele Institut dějin umění ze Slovinska, Institutem dějin umění z Chorvatska a Ústavem dějin umění Slovenské Akademie věd. Aktivity projektu budou soustředěny na poznání, dokumentaci a popsání role farních kostelů ve vybraných regionech České republiky, Rakouska, Chorvatska, Slovenska, Slovinska a dalších oblastí Střední Evropy. Zvláštní pozornost bude soustředěna na vztah místních památek a kulturních a náboženských center období baroka.

Jde o víceletý projekt, který se každým rokem soustředí na jinou zemi a lokalitu. Jako pilotní pro první rok, tj. rok 2015, byl vybrán region Broumovska a jeho soubor barokních památek.

V rámci projektu bude připravena řada seminářů a workshopů, kterých se účastní jak odborníci, tak i vysokoškolští studenti oborů jako je historie umění, architektura, dějin křesťanství apod. Studenti jsou ostatně hlavní cílovou skupinou projektu.

"Vedle odborných aktivit nám jde i o zprostředkování aktivních kontaktů a vazeb mezi mladými lidmi. A pokud budou podobné kontakty navazovány v prostoru Broumovska, je zde i velká šance, že se studenti do tohoto regionu budou vícekrát vracet," uvedl Jakub Děd ze sdružení Omnium.

Vrcholem aktivit v roce 2015 bude dvoutýdenní Letní škola barokní architektury a umění v červenci 2015 na Broumovsku. Letní škola bude určena pro studenty všech oborů celé Střední Evropy. Pro studenty bude připraven bohatý přednáškový program a zároveň i program praktických dokumentačních aktivit v reáliích památek na Broumovsku.

Autorkou kresby na fotografii je Lucie Václavková.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)