Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Edison v SPŠ, OŠ a ZŠ, Nové Město nad Metují
banner

Edison v SPŠ, OŠ a ZŠ, Nové Město nad Metují

Eva Cohornová

Pátek, 17. května 2019

Edison v SPŠ, OŠ a ZŠ, Nové Město nad Metují

Tak co nám říká encyklopedie: Thomas Alva Edison (1847-1931) byl americký vynálezce a podnikatel. Mezi nejznámější Edisonovy vynálezy patří fonograf a mylně je k nim počítána i žárovka, kterou pouze zdokonalil a nechal si patentovat. Jeho jméno je synonymem pro tvořivého ducha, pro realizaci smělých plánů, úspěchu a uznání.

Možná právě proto si AIESEC v České republice vybral v roce 2009 jeho jméno pro svůj projekt. AIESEC je mezinárodní studentská organizace působící ve 126 zemích světa, k jejím cílům patří i to, aby se každý mladý člověk sám zasazoval o utváření lepší budoucnosti svého okolí a světa, dále že všichni mladí lidé si zaslouží mít příležitosti a podporu, které je povedou k objevení jejich dovednosti a naplnění osobních cílů. AIESEC dává mladým lidem možnost se realizovat, a to prací na praktických úkolech v mezinárodním prostředí. Umožňuje jim poznat svět.

Naše střední škola patří k tzv. spádovým školám. Poskytujeme střední odborné vzdělání žákům ze širokého okolí. Studenti z Broumovska buď denně dojíždí, nebo využívají ubytovací služby našeho domova mládeže. Už dávno neplatí, že by tato část Východních Čech byla zapomenutým krajem. Právě těmto studenům a nejenom jim je určen zajímavý projekt s mezinárodním přesahem.

Takže zpátky k projektu Edison, každé písmeno má určitý význam a jako celek charakterizují celý projekt. Education – vzdělání. Drive – nadšení, motivace. Internacionality – mezinárodní rozměr. Students – studenti. Opportunity – příležitost. Network – síť. Naše škola se v letošním školním roce do projektu Edison také přihlásila.

V neděli 12. května přijelo pět zahraničních vysokoškolských studentů, ubytovali se v našem domově mládeže a v pondělí 13. přišli do školy, u nás strávili celý týden. Každý z nich měl připravený program o své zemi, společným jazykem byla angličtina a pokud došla slovíčka, nastoupil úsměv a snaha domluvit se byla patrná na obou stranách. Naši hosté také měli pro naše žáky připravené různé hry, my pro ně doprovodný program. Setkali se s představiteli města na radnici, prohlédli si zámek a město, zahráli si bowling, vydali se do Pekla. Po celou dobu se jim věnovaly paní učitelky Naděžda Bínová a Zuzana Myška Vodehnalová.

Určitě vás zajímá, odkud vlastně naši hosté byli a o jakých zemích se naši žáci dozvěděli zajímavé informace. Přijela Eka z Gruzie, Narikun z Thajska, Anzhela z Kazachstánu, Viktoriia z Ruska a jediným mužem byl Harsh z Indie. Všichni si získali náš obdiv nejenom za své lektorské dovednosti, ale i za přívětivé a milé vystupování v situaci, kdy byli dlouho mimo domov, každý týden v jiné české škole, celkem v naší zemi strávili dva měsíce.

Doufám, že i naši studenti při svých zahraničních stážích mluví o své vlasti s takovou láskou a hrdostí jako našich pět hostů o těch svých.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)