Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Zaujal mě norský vzdělávací systém, říká studentka Zuzana Faberová
banner

Zaujal mě norský vzdělávací systém, říká studentka Zuzana Faberová

Kateřina Ostradecká

Úterý, 26. února 2019

Zaujal mě norský vzdělávací systém, říká studentka Zuzana Faberová

Díky podpoře broumovského Vzdělávacího fondu Amos se studentka Zuzana Faberová vydala vloni v létě do jihovýchodního Norska. Studia ji zavedla přímo do Lillehammeru, na univerzitu Inland Norway University of Applied Sciences.

Zuzano, co přesně v Norsku studuješ?

Nejprve jsem zde plánovala studovat jeden semestr, ale zalíbilo se mi tu natolik, že jsem si pobyt prodloužila na dva semestry. V podzimním semestru jsem úspěšně absolvovala dva kurzy – Event Management a Visual Sociology, který se vztahuje k mému studiu Sociologie na UHK. V jarním semestru studuji kurz Disability and Society spolu s Cross-Cultural communication.

Překvapilo tě v Norsku něco?

Překvapila mě celková atmosféra, která zde panuje. Lidé jsou příjemní, usměvaví, nápomocní a hlavně dobře jazykově vybavení. Nejen děti, dospělí, ale i senioři se s vámi domluví anglicky, což mě opravdu příjemně překvapilo. Zaujal mě vzdělávací systém, který se dost liší od českého, na který jsem byla zvyklá. Výuka ve škole je pouze základ, na kterém studenti musí sami stavět četbou, samostudiem apod. I když výuka ve formě přednášek a seminářů někdy nezabírá tolik času jako v ČR, (mezinárodní) studenti ten zbylý čas využívají k učení se a čtení relevantní literatury, kterou později potřebují k psaní závěrečných prací ke zkoušce.

Co ti studia v zahraničí dala?

Dala mi nový pohled na svět, potkala jsem se lidi z různých zemí z celého světa, což mi umožnilo získat nové poznatky i zbořit určité mýty a stereotypy. Naučila jsem se větší samostatnosti a neustálá komunikace v angličtině se mi stala daleko přirozenější. Dále jsem si uvědomila, že nepotřebuji žít konzumním stylem života. Přesněji řečeno, sbalila jsem si kufr na půl roku a vystačila si s tím. Zjistila jsem, že nepotřebuji každý měsíc nakupovat nové oblečení a další různé zboží. Bydlela jsem v jednoduchém, malém a minimalisticky zařízeném pokoji a vařila v kuchyni s minimální výbavou. Když přemýšlím, co mi vzala, tak co mě napadá, jsou asi finance. Norsko je finančně náročné, ceny potravin, jízdného tu jsou 3x vyšší než v ČR a to se v celkovém rozpočtu odráží. O to víc jsem vděčná za finanční podporu od Vzdělávacího fondu Amos. Člověk by hádal, že cesta mi vzala i čas s rodinou a přáteli. Je pravda, že byly slabší chvíle, kdy se mi zastesklo, ale díky době s moderními technologiemi a sociálními sítěmi je možné být s blízkými neustále v kontaktu a vztahy se tímto dočasným odloučením akorát posílí.

Jaké jsou tvé plány do budoucna?

Po bakalářském studiu přemýšlím, zda pokračovat na magisterské právě v Norsku nebo jinde v zahraničí. Pokud by tato možnost nevyšla, zaměřila bych se na hledání pracovních zkušeností v oblasti sociologických výzkumů, o kterých jsem získala informace i od pana Jana Školníka, zakladatele fondu. Nejen to, ale právě i drahocenná zkušenost studia v zahraničí mi pomohla udělat si obrázek, který mi jistě pomůže v plnění dalších plánů do budoucna. Tímto Vzdělávacímu fondu Amos ještě jednou děkuji.

Vzdělávací fond Broumovska Amos je jedním z projektů obecně prospěšné společnosti Pro rozvoj Broumovska. Fond už třetím rokem podporuje studenty z Broumovska v získávání zahraniční zkušenosti ve formě studia v zahraničí nebo odborné stáže. Uzávěrka příjmu letošních žádostí je 31. května 2019. Více najdete ZDE.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)