Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Práce
  • Během workshopu byly detailně zmapovány nástěnné malby v kostelech tzv. broumovské skupiny kostelů
banner

Během workshopu byly detailně zmapovány nástěnné malby v kostelech tzv. broumovské skupiny kostelů

René Herzán

Čtvrtek, 18. července 2013

Během workshopu byly detailně zmapovány nástěnné malby v kostelech tzv. broumovské skupiny kostelů

Účastníci workshopu na téma Broumovské kostely: nástěnné malby v kontextu sakrální architektury, který na konci minulého týdne skončil, detailně zmapovali a provedli fotodokumentaci nástěnných maleb v kostelech tzv. broumovské skupiny kostelů. Zdokumentovány tak byly nástěnné malby v kostele v Heřmánkovicích, Ruprechticích, Martínkovicích, Otovicích, Božanově, Vižňově, Vernéřovicích a v Šonově.

Čtyřdenní workshop připravily Ústav dějin umění Akademie věd České republiky (ÚDU AV ČR) a Národní památkový ústav – ÚOP v Jaroměři ve spolupráci s Římskokatolickou farností v Broumově a občanským sdružením Omnium.

Absolventi workshopu navštívili také bývalou rezidenci benediktinských opatů v Meziměstí, poutní kostel P. Marie a farní kostel sv. Vavřince v Teplicích nad Metují. Workshop vedle řady obecně uznávaných faktů o historii a autorství nástěnných maleb na Broumovsku otevřel i řadu otázek, na které bude v následujících měsících navazovat podrobnější výzkum a badatelská činnost.

"Tento workshop by měl být jakýmsi impulsem pro daleko podrobnější popis a poznání nástěnných maleb v broumovské skupině kostelů než doposud a měl by napomoci důkladnějšímu poznání historie Broumovska a jeho památek," řekl Martin Mádl z Ústavu dějin umění AV ČR.

Na workshop bude navazovat 22. až 23. srpna v Broumově odborný dvoudenní seminář na téma Broumovské nástěnné malby od středověku do baroka za účasti renomovaných odborníků jako je prof. Jan Royt z Ústavu dějin umění UK Praha, PhDr. Martina Mádla z Ústavu dějin umění AV ČR, Mgr. Marcely Vondráčkové z Národní galerie v Praze a dalších odborníků. 

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)