Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • O jakém Broumově sní děti?
banner

O jakém Broumově sní děti?

Ivana Čuříková, Bára Fialová

Čtvrtek, 26. května 2022

O jakém Broumově sní děti?

Tým broumovské kandidatury na Evropské hlavní město kultury nezahálí. Pracuje se na nových kroužcích pro děti, chystá se vernisáž mezinárodní výtvarné výzvy a obnovená svatojiřská pouť měla úspěch. V neposlední řadě se podařilo otevřít diskuzi o tom, jaký Broumov si vlastně přejí jeho obyvatelé.

V posledních týdnech se Pavla Jenková, Ivana Čuříková a Petra Kultová vydaly na broumovské gymnázium. „Představili jsme studentům broumovskou kandidaturu a debatovali jsme s nimi o tom, co je to kultura, jak si představují Broumov budoucnosti a co jim tu aktuálně chybí. Máme ze setkání velkou radost a jsme nadšení, že někteří studenti mají zájem se do kandidatury v budoucnu zapojit jako dobrovolníci,” říká o setkání se studenty Ivana Čuříková. V červnu se tým chystá i na broumovské základní školy, kde se bude dětí ptát na to samé. Co se jim na Broumově líbí, co by chtěli změnit a co jim tady chybí. „Podrobnosti právě domlouváme,” dodává Pavla Jenková a připomíná, že tento týden také startuje série sousedských setkání pod hlavičkou „Ty tvoříš Broumov”.

Na přelomu dubna a května proběhly dvě akce, které loni dostaly grant z programu Máme rádi Broumov(sko). Tou první byla Svatojiřská pouť, která v minulosti tradičně zahajovala zemědělský rok. V nové formě se stala sousedskou slavností, kterou zahájilo putování od otovického Kostela svaté Barbory ke kostelu v Martínkovicích. Akci provázelo dobré počasí a velká účast. Několik stovek lidí se sešlo na pouti mezi dvěma kostely, které si mohli prohlédnout, a pak si užít pohoštění a doprovodný program na martínkovické faře Hoprich a u otovické hospody Na Písku.

„První ročník znovuobnovení pouti mě upřímně překvapil svojí velikostí a obrovským zájmem lidí. Měla jsem radost, že jsem nemusela jíst jídlo z plastových tácků, ale z krásných starých talířů, které jsme si pak sami museli umýt. A při společném mytí se člověk dal hned do řeči s dalšími lidmi. Byla to pro mě nečekaná, ale skvělá drobnost,” pochválila akci koordinátorka broumovské kandidatury Marie Silondi.

Druhou akcí, podpořenou grantem z Máme rádi Broumov(sko), byl Rozkvetlý Zdoňov. Uspořádal jí spolek Trinitas, který se aktivně snaží opravit zdejší kostel.  Třicet dobrovolníků osázelo okolí kostela, přilehlý hřbitov, ale i autobusovou zastávku.  „Díky místním se akce povedla a výsledek je hned vidět. Vysadili jsme asi dvě stě rostlin, třeba arónie, rododendrony, hortenzie, ale asi i padesát sazenic bylinek. V budoucnu bychom chtěli dodat ještě nějaké jedlé keře”, říká Denisa Pavlová ze zdoňovské fary, která akci organizovala.

Předposlední dubnový týden se část týmu kandidatury vydala do slovenského Trenčína, který se stane Evropským městem kultury v roce 2026. Kromě Broumova se mezinárodního setkání zúčastnila i další česká a slovenská města zapojená do projektu zvaného OnStage. Ten chce propojovat děti z různých sociálních skupin prostřednictví nových volnočasových kroužků. Za naše město se na setkání vydali Pavla Jenková a Petra Kultová jako koordinátorky projektu a zástupkyně broumovské kandidatury, Miroslav Frömmel, ředitel Ulity Broumov, a Lucie Rojkovičová z Informačního centra. Spolu s mezinárodními partnery sdíleli pokroky v přípravách svých projektů, vzájemně si předávali inspiraci a získávali nové kontakty.

V neposlední řadě se Broumov může těšit na výstavu dětských výtvarných prací. Výtvarnou výzvu uspořádal Broumov ve spolupráci s francouzským městem Bourges, který na Evropské město kultury kandiduje v témže roce. Tématem výzvy byl „Mír”. Broumovské děti odevzdaly celkem pětatřicet obrázků. Jejich vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 2. června od dvou hodin v parku Alejka, společně s obrázky školáků z Bourges. Česká díla budou na oplátku k vidění ve Francii, a to na místní radnici.

Chtěli byste se o kandidatuře dozvědět víc? Dorazte na sérii akcí Ty tvoříš Broumov! Více informací o akci najdete tady, na našem Facebooku a na webu v sekci Novinky.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)