Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Jsem zvyklý si vše odpracovat

Jsem zvyklý si vše odpracovat

Bára Fialová, foto archiv M. Červíčka

Středa, 18. září 2024

Jsem zvyklý si vše odpracovat

Volby se i navzdory živelné katastrofě, která Česko postihla o minulém víkendu, budou konat v řádném termínu. Přečtěte si třetí rozhovor s kandidátem na senátora na Náchodsku, současným hejtmanem Martinem Červíčkem.

Šestadvacet let sloužil u policie, dva roky byl ve funkci policejního prezidenta Policie ČR. V roce 2018 byl zvolen senátorem a od roku 2020 je hejtmanem Královéhradeckého kraje. K Broumovsku, jak říká, má osobní vztah. Tady, na státní hranici, totiž svou službu v 90. letech začínal. „Mám zde mnoho přátel a zdejší lidé mají můj velký obdiv za to, jak v odlehlém a často opomíjeném koutu naší země dokážou dělat úžasné a s velkým světem srovnatelné věci,“ říká Martin Červíček, který by jako senátor dál pokračoval v modernizaci železnic, včetně spojení s Polskem.

 

Proč by Vás měli lidé z Broumovska do Senátu zvolit? Které věci, jež přispějí k rozvoji regionu, se budete snažit v Senátu prosadit?

V Senátu by měli být lidé s prokazatelnou odbornou a řídící zkušeností, kteří neuhýbají před problémy, umí se rozhodnout a dotahují věci do konce. Jsem přesvědčen, že za těch uplynulých osm let jsem to prokázal, mnoho lidí v kraji to ví z vlastní zkušenosti. Chci, aby náš kraj, a Náchodsko s Broumovskem zejména, stále patřily k těm nejlepším místům pro život, a aby moje děti věděly, že lze a má smysl měnit věci kolem sebe k lepšímu. Proto jsem se rozhodl svůj mandát znovu obhájit. V Broumově jsme výrazně přispěli na rekonstrukci domova pro seniory a dál chceme investovat do zdravotnických zařízení.

 

Nedávno se v novinách psalo, že některé krajské nemocnice v Česku mají problémy. Jak je to v našem kraji?

Ne naše ne, naše nemocnice jsou stabilizované. Pravidelně o tom jednáme a máme strategii do roku 2035, která počítá s tím, že pro okres Náchod bude klíčová nemocnice v Náchodě a nemocnici v Broumově chceme udržet ve stávajícím stavu.

 

Co chybějící zubaři a pediatři? Dá se s tím na kraji nebo v Senátu něco udělat?

To je obrovský problém, za který zodpovídají zdravotní pojišťovny. Já na ně apeluji, ať řeší nedostatek lékařů. My jako kraj s městem investujeme do moderních ambulancí vybavených moderní diagnostikou, aby tady byly sdílené ordinace, protože ne všichni lékaři chtějí pracovat celý týden v jedné nemocnici.

 

Co mobilní ordinace, má to smysl?

Na to zapomeňte. Sdílené ordinace, to je cesta. My jako kraj vytváříme podmínky, abychom lékaře nalákali, ale pojišťovny podepisují smlouvy a dávají peníze. My máme svázané ruce a já jako senátor tohle dramaticky křičím do světa. To ovšem nemění nic na tom, že my si tu zdravotnickou síť dál rozvíjíme a stabilizujeme. Ale musíme tlačit na pojišťovny, protože tohle je jejich odpovědnost.

 

Jste senátorem od roku 2018. Které věci, které se Vám v Senátu podařilo prosadit, mají podle Vás největší dopad na lidi z kraje?

Díky tomu, že jsem hejtman a senátor zároveň, se mi podařilo oživit záměr Vysokovské spojky, o kterém léta mnozí jenom mluvili, a dosáhnout rozhodnutí o povolení projektovat novou přímou trať z České Skalice do Náchoda s další modernizací tratě na Meziměstí a Broumov včetně elektrifikace. Dnes se blížíme k definitivnímu rozhodnutí o realizaci záměru vysokorychlostního spojení z Prahy na Hradec s cílem dojezdnosti do půl hodiny. Což pro náš region znamená i modernizaci regionálních tratí – jako například z Hradce do Jaroměře a České Skalice atd.

V Senátu se mi podařilo prosadit urychlení výstavby D35 a D11, obchvatu Jaroměře, ale také třeba zabránit dalšímu odkladu stavby obchvatu Náchoda. Pomohl jsem získat od státu příslib finanční podpory na záchranu pevnosti Josefov v Jaroměři. Na půdě Senátu jsem inicioval také debatu a podepsal ústavní stížnost k problémům souvisejícím s dopady současné národní zemědělské politiky na zemědělce v našem regionu a mnoho dalšího.

 

Od roku 2020 jste zároveň hejtmanem Královéhradeckého kraje. Jak se tyto dvě funkce slučují? Dá se to stíhat?

Tuto otázku dostávám často. Za předpokladu, že jste zvyklí si vše odpracovat a nejenom odsedět v kanceláři, umíte maximálně využívat čas, máte manažerské schopnosti a schopné kolegy, tak to určitě lze. Platím za to svým osobním volnem. To, že umíte využít každodenní regionální zkušenost spolu se znalostí fungování systému státu je podle mého názoru pro region nespornou výhodou. Rád bych podotkl, že za obě dvě funkce podle zákona nepobírám plný plat. Vše, co dělám, má za cíl získat profit i další investiční prostředky pro náš region. O své práci veřejnost pravidelně informuji, a často jezdím za lidmi řešit konkrétní problémy. Nejsem zainteresován v žádné soukromé společnosti a nekradu.

 

Pokud mandát obhájíte, na co ještě se v Senátu chcete zaměřit?

Pocit bezpečí je jedním z nejdůležitějších. Chci se dále věnovat bezpečnosti, a to zejména připravenosti na nové hrozby, přípravě integrovaného záchranného systému na mimořádné události. V oblasti dopravy na dotažení mezistátního spojení s Polskem, modernizaci železnice nebo systémové financování silnic. V souvislosti se zdravotnictvím na rozvoji a udržitelnosti zdravotních oborů v našich nemocnicích, a hlavně na změny ve financování zdravotnictví, a právě odpovědnosti zdravotních pojišťoven.

 

Přečtěte si rozhovory i s dalšími kadidáty, starostou Janem Borůvkou z Jaroměře (ANO) a radním Náchoda Tomášem Magnuskem

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)