![Po 25 letech je dokončeno Ocelové město v Muzeu stavebnice Merkur](/foto/clanky/img-20250129-131935(1).jpg)
Po 25 letech je dokončeno Ocelové město v Muzeu stavebnice Merkur
- Magazín
- - Sobota, 1. února 2025
Legendární Ocelové město vystavené v expozici Muzea stavebnice Merkur v Polici nad Metují bylo právě tento týden dokončeno.… Celý článek
Legendární Ocelové město vystavené v expozici Muzea stavebnice Merkur v Polici nad Metují bylo právě tento týden dokončeno.… Celý článek
Martínkovický spolek Hraběnky a přátelé v sobotu uspořádal už 10. ročník Martínkovického koštu. V místním kulturním domě se ochutnávalo rekordních 75 vzorků pěstitelských destilátů.
Kdo by dnes neznal osvěžující koktejl, jehož domovinou je daleká Kuba? Poprvé byl v baru představen v roce 1927, přičemž v literatuře se tento pojem objevuje už od roku 1910.
Fotografie Martina Doležala se objevila ve čtvrteční příloze deníku MF Dnes v článku o vousatých mužích. Jednadvacetiletý absolvent broumovského gymnázia však nevyniká jen mohutným vousem, ale širokou škálou zájmů.
Adriana Trejtnarová, vysokoškolská studentka z Broumova, začala tento týden tříměsíční stáž na Velvyslanectví Kanady v Praze. Studentka České zemědělské univerzity v Praze byla vybrána v soutěži vyhlášené společně s Nadací Open Society Fund (OSF) Praha loni v listopadu.
V seriálu Lidových novin Pohnuté životy, které přibližují většinou tragické a nešťastné osudy významných osobností, vyšel nedávno také příběh Emericha Ratha, člověka, který zanechal významnou stopu v Broumově. Titulek článku uvádí - Cimrmanovské osudy Emericha Ratha: zachraňoval Hanče, skončil ve vězení.
Crustas, to jsou vylepšené koktejly. Jedná se o nápoje, které především zaujmou svým netradičním cukrovým zdobením sklenice, ve které se podávají.
Ukázat jedinečnost Broumovska a podpořit u žáků a návštěvníků pozitivní vztah k přírodě a přírodnímu dědictví chce nový vzdělávací program Skriptorium, který od tohoto týdne začíná fungovat ve Vzdělávacím a kulturním centru Klášter Broumov.
Polovina ledna patřila již tradičně plesu města, který tak odstartoval plesovou sezónu v Broumově. Úvodní slovo patřilo panu starostovi Jaroslavu Bitnarovi, který popřál přítomným příjemnou zábavu, ale také vybídl případné zájemce o pronájem restaurace Střelnice.
I v roce 2016 bude Muzeum papírových modelů v Polici nad Metují každý měsíc zvát a představovat nejzajímavější modely ze stálé expozice nebo z aktuálních krátkodobých výstav. Ti, co již u nás v Polici byli, určitě viděli předlohu lednového modelu na vlastní oči.
Broumov, Police nad Metují, Hronov a další města České republiky ožily v prosinci ve více než 640 000 panoramatických snímcích. Mapy.cz jim spustily Seznam.cz Panorama zachycenou novými kamerami.
Bowle, to je hit oslav všeho druhu. Tento nápoj se pije snad ve všech zemích s kultůrou vína, tam, kde se pěstuje víno, kde roste. Ve Finsku, v Dánsku ho neznají a nepijí, tam víno neroste, ale ve Španělsku, v Řecku nebo v Itálii (Sangria). Dává nám možnost pohostit větší počet lidí za minimální výdaje. Drink navíc dodá rodinným oslavám a společenským večírkům slavnostnější lesk.
Koktejly, to je pastva pro oči a pohádka pro jazyk. Koktejly jsou nejznámějším a nejrozšířenějším míchaným nápojem. Slovo "coctail" znamená v doslovném překladu "kohoutí ocas". Jeho pojmenování pochází z Ameriky.
Do této skupiny spadají nápoje, které se servírují těsně před jídlem. Slovo aperitiv pochází z latinského "aperire", což znamená otevřít. V našem případě zahájit chod pokrmů.
Velmi vhodným nápojem v zimním období je horké víno. "Svařák" známe všichni a většina obsluhujících v restauracích se nás zeptá snad jen tolik, přejeme-li si ho z bílého nebo červeného vína.
Monika Linhartová, studentka Střední školy hotelnictví a společného stravování, Teplice nad Metují, postoupila do finále 3. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare, kde obsadila čtvrté místo. Celkem 15 finalistů vybrala porota pod dohledem odborného garanta soutěže Mistra kuchaře Vladimíra Picky.
V době, kdy Anglie byla ještě zemí vládnoucí světovým mořím, zemí kapitánů, slavných dobyvatelů a neméně slavných pirátů, v té době se plavil pod britskou vlajkou admirál, jehož jméno je zapomenuto. Víc než svou námořnickou zdatností se zapsal do dějin tím, že nosil kalhoty z grogramové látky. Vysloužil si tím mezi námořníky přezdívku "Grog".
Punče jsou obdobou horkého vína. Tyto oblíbené nápoje můžeme pít jak horké, tak i studené. Punč se k nám dostal koncem 17. století z Indie. Jak jeho indické jméno "panča" naznačuje, připravuje se z pěti složek. Původně to byly čaj, cukr, arak, víno a voda. K okořenění se používala hlavně skořice a hřebíček.
Den plný výborného jídla, pití, zábavy a soutěží čeká v sobotu 28. listopadu na návštěvníky Centra Walzel v Meziměstí. V 10:40 hodin tady odstartují Slavnosti českého piva a polských klobás, které zaplnily Walzelovku stovkami českých i polských gurmánů už jednou, na konci října.
Ve vernéřovické restauraci se minulý měsíc konal už 6. ročník Vernéřovického gáblíku, který byl tentokrát salátový. Během večera účastníci spořádali 42 kilogramů bramborového salátu a k tomu ještě sto řízků.
Pětice studentů Střední školy hotelnictví a společného stravování, Teplice nad Metují ukáže své kuchařské umění v třetím ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare. Letošní ročník přilákal rekordních 123 mladých kuchařek a kuchařů z 35 středních odborných škol se zaměřením na gastronomii. Odborným garantem soutěže je Mistr kuchař Vladimír Picka.
Centrum Walzel v Meziměstí samozřejmě nabízí celou škálu vyžití pro děti i pro dospělé. Střelnice, bowlingová herna, horolezecká stěna, posilovna, solná jeskyně, prodejna, to je základní výčet služeb, který meziměstský areál nabízí. V sobotu areál nabídl jednu s dalších akcí. Slavnosti českého piva a polských klobás. A aby toho nebylo málo, zároveň zde probíhala pravidelná a populární Vinná brána v Salonu Walzel, kde se ochutnávalo 53 vín z Čech a Moravy.
Se soumrakem se každý den park Alejka zahalí do tmy... Až na jeden den v roce! Tím je poslední říjnový pátek patřící především dětem.
Centrum Walzel v Meziměstí v sobotu očekává návštěvu gurmánů. Čepovat se zde bude 13 druhů českých piv ze 13 různých pivovarů, vařit, opékat, udit a grilovat se bude 13 druhů polských klobás, podávat se bude pečené selátko Walzlík spolu s pečivem od soukromých polských a českých pekařů. Těšit se můžete na živou hudbu a program pro děti.