Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
banner

Názory

Ženy mají v sobě něco, co by se mělo objevit v politice

Ženy mají v sobě něco, co by se mělo objevit v politice

Dnes je to 19 let, co byl zvolen prezidentem České republiky Václav Havel, pár týdnů po rozdělení tehdejšího Československa. Jeho návštěva ve funkci prezidenta ČR na Broumovsku v roce 2001 přinesla našemu regionu možná víc, než pouze dnes již historickou událost. V každém případě zůstala pro většinu z nás jako vzpomínka, a kdo se s ním tenkrát potkal, většinou v dobrém vzpomíná. Jedno takové vyznání můžeme číst na tabulce u restaurace Amerika nad Křinicemi. Samo o sobě je plné symbolů: „Tady byl dne 14. VIII. 2001 přivítán prezident České republiky pan Václav Havel – starostou obce spolu s čestným občanem obce, panem Erichem Ansorgem z Gerolzhofenu (SRN)."

Přečíst si článek
„Člověk si nemá stýskat na svou dobu – jsme tady, abychom ji zlepšili."

„Člověk si nemá stýskat na svou dobu – jsme tady, abychom ji zlepšili."

Když tak listuji na internetu Wikipediemi – českou, slovenskou, německou, řeckou, anglickou a třeba i polskou nebo francouzskou (ještěže máme ty internetové překladače, člověk si počte i když se ve škole neučil), tak mne napadá, co v ní asi bude napsáno za 50 let u data 25. ledna. Bude tam rok 2012? Když jsem procházel toto datum včera, zaujalo mne třeba narození Juraja Jánošíka v roce 1688, „čo bohatým bral a chudým dával". Chtělo by se pokračovat a trochu se za tu slovenštinu skrýt „koľko len ich u nás je, ale okrádajú bohaté i chudobné". Má zkušenost mi však říká, že jich zas tak moc není. Jsou vidět, protože o nich mluvíme a píšeme. Dále jsem našel, že v tento den 1947 zemřel Al Capone na zástavu srdce jako důsledek syfilidy, když mu bylo teprve 48 let.

Přečíst si článek
„Nikdy neustupujte, v maličkostech ani velkých věcech."

„Nikdy neustupujte, v maličkostech ani velkých věcech."

Svá díla, například šestisvazkové paměti Druhá světová válka, za které dostal v roce 1953 dokonce Nobelovu cenu za literaturu, psal pod jménem Winston Spencer Churchill. Známější je však jako britský politik. Zřejmě proto, že byl premiérem v letech 1940 až 1945 a pak začátkem 50. let, je Sir Winston Leonard Spencer - Churchill, který se narodil 30. listopadu 1874 a zemřel dnes přesně před 47 lety, 24. ledna 1965 v Londýně, poměrně dobře známý u nás. Zejména starší generaci. Také byl 66 let členem Dolní sněmovny Parlamentu Spojeného království.

Přečíst si článek
„Jediné, čeho se můžete obávat, je strach sám."

„Jediné, čeho se můžete obávat, je strach sám."

Inaugurace prezidenta se v USA pravidelně koná 20. ledna. Prvním prezidentem, který složil slib o tomto datu, byl v roce 1933 Franklin Delano Roosevelt. V Americe vrcholila hospodářská krize, která těžce zasáhla i nás. Snad v nejznámějším inauguračním projevu tehdy mimo jiné řekl: „Jediné, čeho se můžete obávat, je strach sám." A zdá se, že mu opět propadáme.

Přečíst si článek
Moje míle navíc

Moje míle navíc

Učebnice úspěchu nás nabádají, abychom neváhali vždy „ujít míli navíc", udělat vždy víc, než se po nás požaduje. Vzpomínám si, jak to vyřešil jeden pomocník, který balil ve velkém supermarketu zákazníkům zboží. Ráno si nechal kopírovací službou namnožit a nařezat malé kartičky s nějakým citátem, který pro tento den vybral. Za nedlouhý čas se stalo, že u pultu, kde balil on, byla dlouhá fronta, i když třeba ostatní baliči neměli nikoho. Každý chtěl zabalený nákup s jeho citátem.

Přečíst si článek
Polský kámen, příčina odporu proti železnici?

Polský kámen, příčina odporu proti železnici?

Nedávno mi volal kamarád z Moravy. „Co vy to jste tam na Broumovsku za lidi? Po republice se ruší železniční tratě, lidé nadávají, starostové se rozčilují. A vám chtějí trať obnovit, a vy jste proti." Tak to mne urazil. I když je opravdu 70 % Broumováků proti obnově železničního spojení z Polska, které bylo přerušeno někdy po válce nejprve z obav před možným obsazením Kladska ze strany Československa a úplně ukončeno roku 1980.

Přečíst si článek
"Letos bude dobrý rok," říká pranostika

"Letos bude dobrý rok," říká pranostika

Když Nový rok připadne na neděli, jako letos, bude prý dobrý rok. Říká se to. A je to krásná vyhlídka hned na začátku. Ale jak již je naším zvykem, aby to nebylo tak úplně snadné a abychom si to až tak moc neužívali, dáváme si různá předsevzetí, trápíme se pocity, že musíme to a ono změnit.

Přečíst si článek
Vánoční koncert v Polici nad Metují nadchl posluchače

Vánoční koncert v Polici nad Metují nadchl posluchače

Již tradičně uspořádali učitelé a žáci Základní umělecké školy v Polici nad Metují i letos pro své publikum Vánoční koncert. Rodiče, sourozenci, prarodiče, tety a strýcové i ostatní návštěvníci do posledního místa zaplnili přízemí i balkon Kollárova divadla. Na některé se místo k sezení již nedostalo a stáli po stranách hlediště. Koncert byl uváděn jako koncert starších žáků, hrály tedy děti, které navštěvují druhý stupeň základní školy. Pouze v již tradičních hudebních tělesech, se kterými se škola zúčastňuje také soutěží doma i v zahraničí, hráli i starší.

Přečíst si článek
O východu slunce nad Olympem a jaká jsou rána na Broumovsku

O východu slunce nad Olympem a jaká jsou rána na Broumovsku

Letošní, na Broumovsku příjemný podzim, a letošní, u moře prožitá dovolená. Oboje se mnohým přihodilo. A někteří si to vskutku užili. V Řecku pomalu končilo léto, slunečný kočár boha Hélia vyjížděl den co den později na svoji pouť po obloze, a místo, kde se každé ráno nad hladinou moře poprvé objevuje naším zrakům, se posouvalo k jihu.

Přečíst si článek
Strhující klavírní koncert

Strhující klavírní koncert

Zejména pro své příznivce, podporovatele a věrné návštěvníky akcí, které na Broumovsku organizuje, uspořádala Agentura pro rozvoj Broumovska v krásný, již podzimní, sobotní podvečer, koncert klavírního virtuoza z Ukrajiny, profesora Vladimíra Župana.

Přečíst si článek
Hudbou k povýšení dobra na Broumovsku

Hudbou k povýšení dobra na Broumovsku

Ruprechtice. Kostel, ve kterém po desetiletí sloužil mše za minulého režimu sem násilím a za trest dosazený vikář broumovský, pan Josef Norbert Zeman. I on má nemalou zásluhu na „zázraku", že i když zchátralá, broumovská skupina devíti kostelů z jedné architektonické dílny otce a syna Dientzhofferů dnes stojí.

Přečíst si článek
Beatles v Zahradě*

Beatles v Zahradě*

Již se pomalu stmívalo, když se v pátek 1. července v Zahradě* broumovského kláštera „zjevili chlapci z Liverpoolu". Vlastně z Košic, „len ten jeden tam vzadu, trocha hamblivý, je z Teplic – Daniel Škorvaga (Ringo Starr)", říkal Dalibor Štroncer (John Lennon). Oblečení, účesy, pohyby, dokonce, jak jsme se na závěr dozvěděli, Miroslav Džunko (Paul McCartney) ač pravák, se naučil na kytaru levou rukou, aby i zrakový dojem opravdových Beatles byl dokonalý. Tak třeba František Suchanský svým vystupováním, hrou i zjevem, si se svým originálem George Harrisonem nezadal.

Přečíst si článek
Broumovská klávesa trochu jinak

Broumovská klávesa trochu jinak

Již pro tu naději, že svět není tak beznadějně zkažený a veskrze špatný, je třeba poděkovat občanskému sdružení Agentura pro rozvoj Broumovska za inspirativní programy a akce, které pro nás v Broumově připravují.

Přečíst si článek
Čechy krásné, Čechy mé

Čechy krásné, Čechy mé

V létě tomu bude čtrnáct let, co zkrachovala cestovní kancelář Travela. Třetí největší cestovní kancelář v republice. V sobotu 19. března 2011 jsem si vyzvedl na poště doporučený dopis, ve kterém mi advokátní kancelář sděluje, že Vrchní soud v Praze obžalované zprostil obžaloby.

Přečíst si článek
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)