Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
banner

Názory

Rodné domy

Rodné domy

V každém městě nebo městečku je na domech bezpočet pamětních cedulí. Ty oznamují, že se v tomto domě narodil pan XY, který byl čímsi významný nebo v pozměněné podobě říkají, že v tomto domě v období od-do pan YZ žil a tvořil nebo pracoval nebo odpočíval. Prostě tady byl a my jsme na to pyšní.

Přečíst si článek
Aporie a štípání dřeva

Aporie a štípání dřeva

Slovník cizích slov definuje pojem „aporie“ takto: obtížný, sporný nebo neřešitelný problém; bezvýchodnost, neschopnost dospět k řešení problému, protože obsahuje neřešitelné rozpory. Překlad z řečtiny je vysvětlován následně: doslova „ne-cesta“, neprůchodnost, slepá ulička.  

Přečíst si článek
Vzpomínkou na hrdiny jsou květy vlčích máků

Vzpomínkou na hrdiny jsou květy vlčích máků

K 11. listopadu patří tradičně slavnost svatého Martina a lampionové průvody. Celosvětově se v na tento den ale slaví také Den válečných veteránů, k němuž se Česko přidalo v posledních 7 letech. Jeho symbolem se staly květy vlčích máků, který kdysi pokrývaly hroby padlých v 1. světové válce.

Přečíst si článek
Boty s vlastní inteligencí

Boty s vlastní inteligencí

Dave Lister z těžařské lodi Červený trpaslík Jupiterské důlní společnosti jednou vypravuje Rimmerovi, že si jeho kamarád koupil boty s vlastní inteligencí. „Moh jsi bej nalitej doslova jak dělo a boty tě vždycky odnesly domů,“ vysvětloval. „Jenomže jednou boty mýho kamaráda odnesly na druhej konec města. A pak dokonce do jinýho města. Prostě je přestalo bavit chodit jenom do hospody a domů a chtěly si taky vyzkoušet, jaký to je vyrazit si někam jinam.“ Příběh pak pokračuje dál, ale pro potřeby tohoto fejetonu stačí jen tato malá část.

Přečíst si článek
Broumov(sko) a příběhy

Broumov(sko) a příběhy

Jaké jsou současné příběhy Broumovska a jaké chceme v budoucnu vyprávět? A co dělá příběh dobrým příběhem? Takovým otázkám se věnovali účastníci storytellingového workshopu, který proběhl ve čtvrtek 12. 8. 2021 na Chatě pod Korunou.

Přečíst si článek
Autoslalom

Autoslalom

Podle nejnovější a super tajné informace, která unikla z online zasedání vedení Mezinárodního olympijského výboru, je zřejmé, že do rodiny olympijských sportů bude v nejbližší době přijata nová disciplína. A navíc disciplína, která má perspektivu přinášet České republice úspěchy. Může nastat situace podobná Hrám v korejském Soulu, kdy se po 64 letech vrátil na olympiádu tenis a přinesl tehdejšímu Československu hned medailové ovoce.

Přečíst si článek
Třídění komunálního odpadu

Třídění komunálního odpadu

Jasně si vybavuju den, kdy mně můj malý synovec začal vypravovat, jakou barvu má který kontejner a co se do něj vyhazuje. Evidentně ho to hodně bavilo. Koneckonců spoustu dětí fascinují popeláři a vše s tím spojené a kupodivu se tohle „zakoukání“ netýká jen kluků. Na těch popelářích, vlajících na stupačce na konci svozového vozu, prostě něco je.

Přečíst si článek
Adéla Nevoránková: Pomáhejme si

Adéla Nevoránková: Pomáhejme si

Žijeme v době internetu, díky sociálním sítím může dnes kdokoli komentovat cokoli. V historii lidstva nebylo nikdy jednodušší někomu ublížit než právě dnes. Internetové hrdinství, kritika a hate se staly symbolem naší doby. Možná je to dobou, ale možná to něco vypovídá o každém z nás. Je jen jediná cesta, jak se dá dnes kritice vyhnout, nic nedělat, nic neříkat a ničím nebýt. A proto se pojďme raději všichni společně víc zabývat tím, čím jsme my, než psát na cizí zeď, čím jsou ti druzí. Klávesnice máme všichni, zbytek už je jen na nás.

Přečíst si článek
Svět dálničních sítí

Svět dálničních sítí

Ve světě dálnic a silnic jsem se během své stopařské kariéry pohyboval poměrně často. A stejně často jsem se setkával s tvrzením, že v Německu je prostředí pro stopaře příznivější než v Čechách. Můžu zodpovědně tvrdit, že tomu tak není. Jediný rozdíl spočívá v tom, že pokud stopnete auto v Německu a jedete v něm hodinu, posunete se o 120 nebo i 150 kilometrů. V Čechách se za stejnou dobu posunete o 60 či 70 kilometrů (když ovšem nejedete přes Náchod nebo Jaroměř). Samozřejmě na vině je právě síť dálnic, která je na západ od našich hranic nepoměrně hustší.

Přečíst si článek
Výuka na dálku pohledem z blízka

Výuka na dálku pohledem z blízka

Pro současnou dobu je typické, že naše aktivity se stále častěji přesouvají do virtuálního prostoru. Trend zrychlila i pandemie covid-19 a s ní související opatření. Ta žáky a studenty namísto do školních lavic usadila domů před displeje a webkamery. Jejich výuka již téměř rok probíhá hlavně distančně.

Přečíst si článek
Jsme připraveni na celoživotní vzdělávání?

Jsme připraveni na celoživotní vzdělávání?

Celoživotní vzdělávání je častým bodem různých vzdělávacích strategií, školských reforem a diskusí napříč politickým spektrem. Jak ale začít budovat systém celoživotního vzdělávání v prostředí, které dlouhodobě pro zvýšení úrovně vzdělanosti mnoho nedělá a v prostředí, ve kterém platí povinnost plnit školní docházku pouhých devět let?

Přečíst si článek
Únor bílý…

Únor bílý…

Únor bílý... dál tuhle pranostiku zná snad každý. V posledních letech přemýšlím, kdy byl naposledy únor bílý, aby sílila pole. Snad tenkrát... a je to tady. Kdysi bylo všechno lepší. Václav mi jednou vypravoval o dědečcích sedících v hospodě, když se začala debata, která s obměnami existuje snad co je svět světem.

Přečíst si článek
Kdo to ťuká?

Kdo to ťuká?

Myslím si, že to všichni pejskaři znají. Pes udělá něco, co udělat nemá a ví o tom. V tu chvíli se snaží tvářit tak nenápadně, jak jen to jde. Mluvím třeba o nejrůznějších pantoflích a botách buď rozkousaných nebo rozházených po zahradě. Kdysi malá Daisy dokázala rozkousat Martině boty tak, že vykousala od podrážky podpatek a namísto něj zanechala na botě jen díru skrz podrážku. A botu nechala zhruba na místě, kde by měla být bez jejího zásahu. Takže si toho Martina všimla až po několika dnech.

Přečíst si článek
Čekání

Čekání

= Některé momenty života, které jsem si vždy přál sdílet s ostatními, všelijaké podivnosti, určitá slova, jež ze mě mocně a radostně plynou, zůstávají navzdory veškerému mému nadšení a touze pouhými fragmenty. = ORHAN PAMUK

Přečíst si článek
Prosincová výprava hronovských lotrů

Prosincová výprava hronovských lotrů

Po dlouhém lockdownu jsme připravili první společnou oddílovou výpravu s tím, že se nás stejně asi moc nesejde. Opak byl pravdou. Den před začátkem výpravy jsme hledali další spoje, kterými bychom se dostali na start oddílového pochodu. Bylo nás totiž tolik, že by nás jeden linkový autobus neodvezl.

Přečíst si článek
Hrbatej pes

Hrbatej pes

Kdysi jsem napsal fejeton nazvaný "Psí hlína". V hlavní roli tenkrát bylo malé dítě, maminka a hromádky psí hlíny. Málokdy se vracím k tomu, co jsem už napsal. Můj přístup k dokončeným fejetonům či příběhům je víceméně macešský. Vlastně mě po napsání už ani moc nezajímají. Ale na psí hlínu jsem si vzpomněl během jednoho krásného podzimního podvečera. Bylo ještě teplo a babí léto nám darovalo posledních pár slunečných dní.

Přečíst si článek
Výzva spoluobčanům

Výzva spoluobčanům

Vážení spoluobčané našeho regionu! V posledních dnech registrujeme v našem regionu vysoký nárůst počtu nakažených nemocí COVID-19. Oblastní nemocnice Náchod se snaží operativně vyčleňovat dostatečně velký počet lůžek pro pacienty s touto nákazou (Náchod, Rychnov nad Kněžnou, Jaroměř). V současné době jsou zaplněny přibližně dvě třetiny z celkového počtu 76 lůžek. V dalších krocích připravíme 20 nových lůžek v Náchodě a 10 lůžek v Jaroměři. Personál pro covidová oddělení uvolňujeme sdružováním lůžkových fondů (nyní urologie + chirurgie + ORL), v dalším kroku rehabilitace + ortopedie.

Přečíst si článek
Dovolená mezi první a druhou vlnou

Dovolená mezi první a druhou vlnou

Podobně jako mnoho Čechů, jsme se i my rozhodli, že letošní dovolenou strávíme výletem a pobytem někde v naší krásné zemi. A protože jsme byli v podstatě denně bombardováni informacemi o absenci cizozemských turistů na nejnavštěvovanějších místech v Čechách, rozhodli jsme se pro Český Krumlov. Pár týdnů před odjezdem do Krumlova jsme byli v Praze. K mému úžasu se mi poprvé v životě stalo, že do mě nikdo nevrazil při procházce přes Most, a dokonce mám i naprosto neuvěřitelný – a až skoro surreálný – zážitek, kdy jsem stál se Samíkem sám uprostřed Pařížské ulice. Praha byla téměř dokonale tichá.

Přečíst si článek
Free Eden?

Free Eden?

Ani ne čtrnáct dní poté, co pan Pitaš zveřejnil zprávu o zavření broumovského klubu Eden a nutnosti vybrat jistou finanční částku, už na svém facebookovém profilu vydává nová "akutní" avíza, jež se nesou zhruba v tomto znění: "Drazí přátelé, prosím vás, už nic neposílejte na transparentní účet. Peněz je tam dost!".

Přečíst si článek
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)